NOVAK STRAŠNI NA SET OD FINALA VIMBLDONA: Đoković vodi protiv Nadala 2:1, nastavak atomskog tenisa u subotu u 14 sati (VIDEO)
Foto: AP

POLUFINALE VIMBLDONA

NOVAK STRAŠNI NA SET OD FINALA VIMBLDONA: Đoković vodi protiv Nadala 2:1, nastavak atomskog tenisa u subotu u 14 sati (VIDEO)

Tenis -

Novak Đoković poveo je protiv Rafaela Nadala 2:1 (6:4, 3:6, 7:6) kada je polufinale Vimbldona prekinuto!

Naime, Srbin i Španac su vodili borbu na pokrivenom Centralnom terenu do 23 sata po lokalnom vremenu (ponoć po srednjeevropskom), a prema lokalnim zakonima posle tog vremena zabranjeni su ovakvi skupovi.

Zato su Đoković i Nadal morali da prekinu borbu, a nastavak je zakazan za subotu u 14 sati (po srednjeevropskom vremenu).

Teniski Klasik je opravdao očekivanja. U 52. susretu Đoković i Nadal prikazali su atomski tenis.

Đoković je odlično počeo meč na pod zatvorenim krovom Centralnog terena zbog mraka i kiše. Od samog starta pritiskao je Nadala, da bi do brejka došao u sedmom gemu kada je poveo sa 4:3. Do kraja tog perioda igre je bez većih problema sačuvao svoj servis i došao do prednosti od 1:0.

U drugom setu došlo je do blagog pada u igri srpskog tenisera, a i Španac je podigao nivo igre, prvi je stigao do brejka, međutim, Đoković je odmah u narednom uzvratio istom merom.

Nadal to nije mnogo poremetilo, opet je uspeo da dođe do brejka i potom sigurno privede set kraju.

Treći set doneo je dosta uzbuđenja, iako nije bilo ni brejk lopti. Obojica su često pritiskali na servis rivala, ali to nije donelo rezultata, pa je tako taj period igre okonačan posle taj-brejka.

Đoković je taj-brejk počeo duplom greškom, ali je odmah potom napravio mini-brejk. Srpski teniser je potom u šestom poenu ponovo oduzeo servis u šestom poenu, ali je Nadal još jednom uspeo da vrati mini-brejk.

Nadal je potom prvi došao do set lopte, nije je iskoristio, da bi potom uspeo da napravi i mini-brejk prednosti, ali ni na svoj servis nije realizovao šansu da povede sa 2:1 u setovima. Imao je Španac još jednu šansu, ali je opet

Đoković dobrim servisom ostao u setu.

Srpski teniser je posle neiskorišćene set lopte pri rezultatu 9:8, napravio mini-brejk i potom na svoj servis, nakon duge razmene udaraca potvrdio vođstvo od 2:1 u setovima.

Pobednik će se u nedeljnom finalu sastati sa Kevinom Andersonom, koji je posle više od šest i po sati savladao Džona Iznera - 3:2.

TOK MEČA:

TREĆI SET:

7:6 - Novak vodi 2:1 u setovima! Dobio je taj-brejk posle tri spasene set lopte, a iskoristio je svoju drugu priliku - 11:9!

6:6 - Ceo set bez ijedne brejk lopte! Zato će o njegovom osvajaču odlučivati taj-brejk.

6:5 - Strahovito je Nadal počeo gem (0:30), ali je onda Novak odigrao četiri sjajna poena, odservirao i 13. as, i ponovo stekao prednost.

5:5 - Neverovatno! Rivali su u potpunosti izjednačeni u svim segmentima igre.

5:4 - Ništa se ne menja, Novak siguran na svoj servis.

4:4 - I dalje bez brejk lopti u trećem setu. Serveri sigurni.

OVAKO IZGLEDA CENTRALNI TEREN NOĆU!

4:3 - Delovalo je da će Nole lako dobiti gem kada je poveo 30:0, ali je Rafa odgovorio - 30:30. Ipak, Srbin je uspeo da dobije naredna dva poena.

3:3 - Novak je prvi put osvojao poene na Nadalom servis u ovom setu. Poveo je 0:30 posle dve Rafine greške, ali je Španac onda nastavio strahovito da servira i dobio gem.

3:2 - Sada i Đoković bez izgubljenog poena dobija gem.

2:2 - Savršen Nadalom gem. Ponovo sa "nulom" na svoj servis.

2:1 - Novak je ponovo u dobrom ritmu servisa...

foto: Reuters

1:1 - I Nadal lako uzima gem na svoj servis!

1:0 - Siguran je Novak na svoj servis na otvaranju trećeg seta!

TRENER FULAMA SLAVIŠA JOKANOVIĆ BODRI NOVAKA!

DRUGI SET:

3:6 - Spektakularan tenis! Spektakularan gem! Imao je Novak dve brejk lopte, mogao je da se vrati u igru u drugom setu, ali je Nadal u oba slučaja odlično servirao i izvukao se. Na kraju, dobio je gem, samim tim i set.

Nadal se u četiri od pet gemova na svoj servis u drugom setu suočavao sa brejk loptama, a Novak je samo jednu iskoristio.

3:5 - Đoković je uspeo da dobije gem i produži drugi set, ali u sledećem Nadal servira za izjednačenje u setovima.

2:5 - Nastavio je Španac da igra odlično, pa je bez problema potvrdio brejk.

2:4 - BREJK! Treći brejk zaredom! Nadal je bio izuzetno agresivan u ovom gemu, što mu je donelo brejk lopte. Novak je prvu spasao, ali ne i drugu. Rafa je pogodio liniju i ponovo stekao prednost.

2:3 - BREJK - Novak ekspresno uzvraća brejk. Sada je sve kao na početku seta.

1:3 - BREJK - Nadal je odigrao najbolji gem u ovom meču, Novak nije bio skoncentrisan. Mnogo je Srbin besan na sebe, imao je igru ali je opet pretrpeo brejk.

1:2 - Ponovo se mučio Nadal, Novak je napadao, nervirao se ali nije uspeo da napravi novi brejk u meču.

1:1 - Po prvi put je Nadal napao servis Srbina, ali Novak je odigrao najbolje kada je to najpotrebnije.

foto: Reuters

0:1 - Spasao je Nadal ponovo brejk lptu. Napao je Novak, ali nije uspeo do kraja da izdrži.

PRVI SET:

6:4 - Novak osvaja gem bez izgubljenog poena. Novak vodi u setovima. Đoković igra perfektno!

5:4 - Bez izgubljenog poena Nadal osvaja gem. Novak servira za prvi set.

5:3 - Potvrdio je brejk Novak. Deluje da je Novak blizu prvog seta.

foto: Reuters

4:3 - BREJK - Novak je uspeo da napravi brejk sa samo jednim izgubljenim poenom u gemu.

3:3 - Uspeo je Novak da osvoji najteži gem do sada na svoj servis.

foto: Reuters

2:3 - Uspeo je nekako da sačuva i ovaj gem Nadal. Sprečio je čak dve brejk lopte i uz dosta sreće ostao u setu.

2:2 - Veoma lako Novak dolazi do gemova na svoj servis, ali to ništa ne mora da znači. Španac je za sada skoncentrisan na odbranu svog servisa i ne pokušava da napada Srbina.

foto: AP

1:2 - Ponovo je Nadal bio u problemu i uspeo je da se izvuče. Ponovo je gem otišao u đus, ali je Španac bio skoncentrisan kada je to bilo najpotrebnije. Čak 18 poena je osovjeno u dva gema na Nadalov servis.

1:1 - Lako je Novak došao do prvog gema na svoj servis. Imao je u ovom gemu čak dva asa.

foto: AP

0:1 - Posle dosta muke Nadal ipak uzima gem na svoj servis. Obojica su krenuli silovito od samog starta.

foto: AP

Njih dvojica su ceo dan čekali da prvo polufinale završe Kevin Anderson i Džon Izner. Na kraju, posle šest sati i 35 minuta Južnoafrikanac je trijumfovao i plasirao se u finale - 3:2 (7:6, 6:7, 6:7, 6:4, 26:24).

Nijedan drugi par na ATP turu nije odigrao više mečeva od Đokovića i Nadala. Ovo će Srbinu i Špancu biti 52. susret!

Đoković u međusobnim duelima vodi 26:25, pošto je Nadal smanjio zaostatak pobedivši u poslednja dva okršaja, ujedno i jedina dva u prethodne dve godine – na šljaci Madrida 2017. i Rima 2018.

Na travi su se sastajali samo tri puta. Nadal se radovao dva puta, ali davnih dana – u polufinalu Vimbldona 2007. posle Novakove predaje i sledeće godine u Kvinsu. Međutim, u finalu londonskog gren slema 2011. trijumfovao je Đoković – 6:4, 6:1, 1:6, 6:3.

Srbin se bori za peto vimbldonsko finale, a Španac za šesto. Novak ima tri titule, a Rafa dve.

Nadal je trenutno prvi reket sveta, a drugi nosilac na Vimbldonu, dok je Nole 21. na ATP listi, a 12. "kosturaš".

Đoković, iako je izgubio set, nije imao mnogo problema da u četvrtfinalu slomi otpor Keija Nišikorija. Kada bi se izuzeo pad u drugom setu, uslovljen propuštenim brejk loptama i jednom sudijskom odlukom, moglo bi se reći da je Novak igrao odlično - 6:3, 3:6, 6:2, 6:2.

Njegova prednost nad Nadalom je u tome što je lakše obavio posao u sredu, jer se Španac žestoko namučio sa Huanom Martinom Del Potrom, sa kojim je meč završio kasno uveče, zbog čega ima manje vremena za oporavak pred polufinale. Rafa je gubio od Argentinca 1:2, ali je uspeo da napravi preokret i dobije taj maraton 7:5, 6:7, 4:6, 6:4, 6:4.

- Mnogo toga pozitivnog sam uradio protiv Del Potra, naročito to što sam u petom setu dobijao važne poene. Međutim, znam da skoro pet sati provedenih na terenu imaju svoju cenu – rekao je Nadal.

Novak dobro igra na travi ove sezone, a pre Vimbldona stigao je do finala turnira u Kvinsu, u kome je izgubio od Marina Čilića.

Srbin se, prema sopstvenom priznanju, dobro oseća, pa ne čudi što je posle 22 meseca, odnosno od US opena 2016. godine, prvi put stigao do gren slem polufinala.

"Ovde sam došao da se vratim na vrh! Srećan sam što igram na ovako visokom nivou. Borim se i pokušavam da dajem sve od sebe", kaže Đoković.

Bez startca nema udarca! To se potvrđuje i na ovom Vimbldonu, jer ovo je verovatno najstarije gren slem polufinale ikada, iako nema Federera (36). Prosek godina njegovih učesnika je čak 32! Đoković je najmlađi sa 31 godinom, Nadal i Anderson imaju po 32, a Izner 33!

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track