SRBIJO, IMAŠ NOVO TENISKO ČUDO! Fantastična Olga Danilović (17) posle drame u tri seta osvojila prvu VTA titulu u karijeri! (VIDEO)
Foto: Виктор Червяков

najveći uspeh u karijeri

SRBIJO, IMAŠ NOVO TENISKO ČUDO! Fantastična Olga Danilović (17) posle drame u tri seta osvojila prvu VTA titulu u karijeri! (VIDEO)

Tenis -

Mlada srpska teniserka Olga Danilović osvojila je VTA turnir u Moskvi, pošto je u finalu sa 2:1 u setovima (7:5, 6:7, 6:4) savladala Ruskinju Anastasiju Potapovu

Danilovićeva je narpavila najveći uspeh u karijeri! Uradila je nešto što nikome u istoriji nije pošlo za rukom, ušla je na turnir kao "laki luzer" i došla je do trofeja. Isto tako, postala je prva teniserka rođena u 21. veku koja je uspela da osvoji VTA torfej.

Vršnjakinje Danilovićeva i Potapova odigrale su spektakularno finale u Moskvi, a posle maratonske borbe koja je trajala dva i po sata do trofeja je apsolutno zasluženo došla naša teniserka. Brojni preokreti viđeni su na ovom meču...

Srpska teniserka je loše počela meč, imala problem s prvim servisom, napravila je i nekoliko grešaka što je Ruskinja, koja je takodje igrala prvo VTA finale, iskoristila i povela sa 4:1.

Potapova je u šestom gemu imala dve brejk lopte i priliku da povede sa 5:1, ali je tada "proradila" 17-godišnja srpska teniserka. Danilovićeva je spasila te dve brejk lopte, smanjila na 4:2, a potom vezala tri gema i preokrenula rezultat na 5:4.

Srpska teniserka je u narednom gemu servirala za set, ali nije uspela. Potapova je napravila brejk, ali to nije poremetilo Danilovićevu koja je osvojila naredna dva gema za prednost od 1:0 u setovima posle 44 minuta igre.

U drugom setu su obe teniserke bile sigurne na svoj servis, prilika za brejk nije bilo sve do devetog gema kada je Danilovićeva forhendom stigla do dve brejk prilike.

Potapova je spasila te dve brejk lopte, ali je potom duplom servis greškom poklonila Danilovićevoj novu, što je ona i iskoristila za 5:4.

Danilovićeva je u narednom gemu propustila prvu meč loptu, a lošim servisima je Potapovoj poklonila brejk loptu i gem. Redjala je potom Danilovićeva grešku za greškom, pa je Ruskinja preokrenula na 5:6.

Srpska teniserka je osvojila naredni gem, pa je drugi set rešen u taj-brejku. Taj deo igre dobila je Potapova sa ubedljivih 7:1.

Danilovićeva je dobro počela treći set, napravila je brejk u drugom gemu i povela sa 2:0, ali je njena protivnica odmah uzvratila i smanjila na 1:2. U četvrtom gemu srpska teniserka nije uspela da iskoristi pet brejk lopti, pa je Ruskinja izjednačila.

Potapova je peti gem osvojila bez izgubljenog poena i povela sa 3:2, a isto je učinila Danilovićeva u narednom gemu i izjednačila. Obe su i posle toga napravile po brejk za 4:4, a u devetom gemu Danilovićeva je uspela da osvoji gem na svoj servis i povela je sa 5:4.

Srpska teniserka je u 10. gemu uspela da iskoristi treću meč loptu i posle dva sata i 20 minuta igre u finalu osvoji prvu VTA titulu u karijeri.

Olgu nakon trijumfa u Moskvi očekuje veliki skok na VTA listi. Od ponedeljka će biti negde oko 110. pozicije, a pre samo šest dana bila je na 187. mestu.

ODLIČNA NOVČANA NAGRADA

Nagradni fond turnira u Moskvi je sjajnih 750.000 dolara. Pobednici turnira pripada 163.000 dolara. Zanimljivo, Olga je u dosadašnjoj karijeri zaradila negdeo oko 40 hiljada dolara, dakle, za šest dana boravka u Moskvi zaradila je četiri puta više!

foto: Printscreen

TOK MEČA

III SET

6:4 - TITULA!!!!!!!!!!!!!! NAJVEĆI USPEH U KARIJERI NAPRAVILA JE MAESTRALNA OLGA DANILOVIĆ!

5:4 - Bravo! Olga osvaja servis gem i ponovo dolazi do prednosti!

4:4 - AUUUU! NOVI BREJK! Olga uspeva da napravi brejk iako je Potapova imala 40:0. Nije se predaval Danilovićeva i uspela je da izjednači rezultat.

3:4 - Neverovatan meč! Novi brejk.... Ruskinja oduzima servis Danilovićevoj. Tri vezane brejk lopte je imala Potapova, treću je iskoristila.

3:3 - BREJK! Uzvraća Olga istom merom! Sada je ona bez izgubljenog poena uspela da oduzme servis protivnici.

2:3 - Na krilima prethodnog gema Ruskinja dolazi do novog brejka! Bez izgubljenog poena Potapova oduzima servis našoj Olgi.

2:2 - Pet brejk lopti nije iskoristila Olga u ovom gemu! Imala je naša teniserka 0:40, ali je Ruskinja uspela da se vrati, u nastavku gema Olga je imala još dve prilike za brejk ali je propustila obe prilike. Najduži gem na meču ipak je pripao Ruskinji.

2:1 - Kakva drama! Ruskinja odmah uzvraća istom merom!

2:0 - BREJK! Danilovićeva uspeva da oduzme servis protivnici. Olga je došla do dve vezane brejk lopte i odmah iskoristila ukazanu priliku.

1:0 - Važan gem osvaja Olga! Posle ubedljivo izgubljenog taj-brejka uspela je da se "pribere" i osvoji uvodni gem odlučujućeg seta.

II SET

6:7 - Olga nije uspela da završi meč. Ruskinja osvaja drugi set Dobro je otvorila taj-brejk, odmah je uzela poen na servis protivnice, ali onda je potpuno stala. Servis nije funkcionisao, postala je izuzetno nervozna, što je Ruskinja iskoristila za ubedljivih 7:1.

6:6 - Odluka pada u taj-brejku! Uspela je Olga da se izbori sa pritiskom!

5:6 - Olga nije zaboravila prethodni gem. Ruskinja prilično lako osvaja svoj servis gem i ponovo dolazi do prednosti, sada je pritisak na Danilovićevoj.

5:5 - Kakva šteta! Ruskinja vraća brejk! Imala je Olga meč loptu u ovom gemu, ali je napravila duplu grešku i vratila protivnicu u meč. Trema je učinila

svoje.

5:4 - BREJK! Olga prva oduzima servis protivnici! Imala je dve vezane brejk šanse, ali Potapova je uspela da se vrati, međutim, Ruskinja pravi grešku i koristi treću šansu.

4:4 - Novo izjednačenje! U drugom setu još uvek nije viđena brejk lopta! Olga sa dva sjajna prva servisa dolazi do novog gema i izjednačenja.

3:4 - Potapova ponovo vodi.

3:3 - Siguran servis gem naše teniserke! Velika borba vodi se u drugom setu.

2:3 - Pretila je Olga, ali nije uspela da dođe do brejk lopte. Potapova ponovo vodi.

2:2 - Ne popušta ni Olga! Srpska teniserka sigurna na svom servisu!

1:2 - Novi gem Ruskinje. Potapova ne dozvoljava Danilovićevoj da dođe u priliku za brejk.

1:1 - Olga dolazi do izjednačenja.

0:1 - Potapova osvaja uvodni gem u drugom setu.

I SET

7:5 - SJAJNA OLGA OSVAJA PRVI SET!

6:5 - BREJK! Strašan gem je odigrala Olga! Uništila je Ruskinju u ovom gemu, bez izgubljenog poena osvaja gem i dolazi do novog brejka! Ponovo će servirati za prvi set!

5:5 - Šteta! Potapova vraća brejk... Poklonila je Olga Ruskinji ovaj gem, greške su skupo koštale našu maldu teniserku.

5:4 - BREJK! Kakav preokret Olge Danilović! U žestokom naletu je naša mlada teniserka! Ponovo je oduzela servis rivalki i u narednom gemu će servirati za prvi ste. Sada je Potapova zatražila "koučing".

4:4 - Izjednačenje! Olga se potpuno vratila u igru!

3:4 - Bravo! Olga vraća brejk! Uspela je srpska teniserka da oduzme servis Ruskinji i tako uvede prvi set u neizvesnu završnicu.

2:4 - Olga smanjuje zaostatak! Konačno je proradio prvi servis mlade srpske teniserke!

foto: Printskrin

1:4 - Potapova čuva brejk prednosti! Pretila je Olga, ali nije uspela da dođe do brejk šanse. Nakon novog gema Ruskinje, Olga je zatražila "koučing". Pa je Dejan Vraneš došao da joj da savet za nastavak meča

1:3 - Olga osvaja prvi gem! Konačno je srpska teniserka prekinula nalet Ruskinje. Jedan spektakularan poen osvojila je Olga u ovom gemu!

0:3 - Potapova bez većih problema materijalizuje brejk. Ruskinju sjajno služi prvi servis.

0:2 - Olga gubi servis. Potapova uspeva da napravi brejk. Nekoliko grešaka srpske teniserke na startu meča. Ruskinja koristi priliku i oduzima servis.

0:1 - Siguran gem Potapove. Ruskinja je bez izgubljenog poena osvojila uvodni gem u prvom setu finala. Dva dobra servisa i dve greške Olge, jedna iz forhenda, jedna iz bekhenda i domaća teniserka vodi.

foto: Printskrin

12:31 - Olga je izašla na teren! Uskoro počinje meč! Srpska teniserka je odlučila da prva prima servis.

foto: Printscreen

17-godišnja Olga napravia je pravo čudo u glavnom gradu Rusije. Iako je eliminisana u kvalifikacijama, kao "laki luzer" je zaigrala na turniru i priredila neviđenu senzaciju. Napravila je najveći uspeh u karijeri - izborila je plasman u finale turnira i po prvi put ima priliku da osvoji titulu na WTA turniru.

Danilovićeva je do plasmana u finale došla nakon pobede nad Beloruskinjom Aliksandrom Sasnovič sa 2:1 u setovima. Potapovoj je meč polufinala na samo gem od poraza predala Tamara Zidanšek iz Slovenije.

Olga i Anastasija su vršnjakinje, imaju po 17 godina i prve su igračice rođene 2001. godine ili kasnije koje igraju u finalu nekog WTA turnira. Ruskinja zauzima 204. poziciju na svetskoj rang listi, a srpska teniserka je 187. igračica planete.

Biće im ovo prvi međusobni susret na WTA turu, dok su se u konkurenciji juniorki dva puta sastajale tokom 2016. godine. Oba duela pripala su ruskoj teniserki.

Turnir u Moskvi igra se za nagradni fond od 750 hiljada dolara.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track