NADAL ĆE CELOG ŽIVOTA VADITI GAĆE IZ ZADNJICE: Španski teniser pati od OVOG POREMEĆAJA (FOTO)
Foto: Profimedia

ROB SOPSTVENIH RITUALA

NADAL ĆE CELOG ŽIVOTA VADITI GAĆE IZ ZADNJICE: Španski teniser pati od OVOG POREMEĆAJA (FOTO)

Tenis -

Španski teniser Rafael Nadal oduvek je bio poznat po brojnim ritualima koje praktikuje na terenu, a najupečatljivi je svakako onaj kada pre servisa vadi gaće iz zadnjice.

Jedan od najboljih tenisera sveta Rafael Nadal navodno pati od opsesivno-kompulzivnog poremećaja, što se jasno može zaključiti ako pažljivo posmatrate njegove mečeve.

Rafino sujeverje izmešu poena i gemova ozbiljno ide na živce protivnicima, ali i ljubiteljima tenisa širom sveta. Španac je sjajan teniser, ali je činjenica da je i rob sopstvenih rituala.

foto: EPA/DAVID GUZMAN

Nadal na svakom meču ponavlja određene radnje, kako bi smanjio napetost i otklonio uznemirujuće misli.

Kada izlazi, na teren staje isključivo desnom nogom, a reket obavezno drži u levoj ruci.

Stolice i peškiri moraju biti u ravni. Nadal tokom pauza u mečevima kada sedne na stolicu uvek korišćeni peškir stavlja na desnu stranu od sebe i čisti noge iznad kolena.

foto: Profimedia

Flašice su dijagonalno poređane u odnosu na teren. Stavlja dve flašice perfektno dijagonalno u liniji, zatim uzima prvu flašicu, otvara je i pije vodu, a nakon toga je vraća na identično mesto. Onda uzima drugu flašicu, otvara je i pije vodu i vraća je na identično mesto koje se vidi jer je ostao trag.

foto: Profimedia

Nakon bacanja novčića uvek usledi sprint do osnovne linije. Nikad ne gazi linije na terenu, osim u igri, a nakon pauze obavezno ustaje posle protivnika...

Dolazimo do rituala vezanih za servis - sad tek kreće zabava. Na šljaci uvek pre servisa očisti liniju. Zatim povlači šorts iz zadnjice dole, a majicu gore. Sledi čuveni "Nadalov pokret": obriše se po nosu, stavi kosu iza levog uha (iako uvek nosi maramu koja drži kosu), opet nos, pa kosa iza desnog uha...

foto: Profimedia

Nadal za svoje ritule tvrdi da nisu praznoverje, već samo "traži da poredak u okolini bude u skladu sa poretkom u njegovoj glavi".

Šta je opsesivno-kompulzivni poremećaj?

Opsesivno-kompulzivni poremećaj, ili skraćeno OKP, najčešće se javlja u periodu adolescencije usled snažnog stresnog doživljaja. Počinje pojavom prisilnih misli, kojih se osoba oslobađa ponavljanjem neke radnje. Na taj način se oslobađa napetosti za kratak vremenski period.

U početku su te radnje zamaskirane, prikrivene i malo je verovatno da će bilo ko primetiti promenu u ponašanju, jer osoba sa OKP-om se najčešće stidi toga, a posebno prikriva prirodu i sadržaj opsesivnih misli, za koje je svesna da su njene, ali da nema kontrolu nad njima.

Vremenom, OKP sve više uzima maha, učestalost i snaga prisilnih (opsesivnih) misli se intenziviraju, a kompulzivne radnje se usložnjavaju i počinju da oduzimaju sve više vremena osobi, što ometa njeno normalno funkcionisanje, umanjuje efikasnost i funkcionalnost na poslovnom i privatnom planu i smanjuje kvalitet života.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track