NOLE RETKO ČASTI SA "KROMPIRIĆIMA": Samo četiri tenisera dobili set protiv Đokovića sa nulom! Evo ko su oni
Foto: EPA

i to na grendslemovima

NOLE RETKO ČASTI SA "KROMPIRIĆIMA": Samo četiri tenisera dobili set protiv Đokovića sa nulom! Evo ko su oni

Tenis -

Rafa Nadal, Dominik Tim, Gael Monfis i Marat Safin mogu da se pohvale da su protiv Novaka dobili set bez izgubljenog gem

Novak Đoković izgubio je od Rafe Nadala finale na Rolan Garosu. Španac je jednostavno bio bolji u svim segmentima igre, a koliko je bio nadmoćan potvrđuje i to što je prvi set dobio sa nulom, tačnije 6:0. Malo je tenisera koji su na taj način uspeli da dobiju Đokovića na grendslemovima. Tačnije, sada ih ima samo četvorica.

foto: Profimedia

Ništa Novaku Đokoviću nije polazilo za rukom u finalu Rolan Garosa. Tri puta je gubio svoj servis u prvom setu, iako se žestoko borio. Špancu je bilo potrebno 46 minuta da prvi deo igre reši u svoju korist, a posle je sve bila formalnost, pa je lako dobio još dva seta sa 6:2, 7:5.

foto: Profimedia

Prvi koji je Novaka ostavio "sa nulom" bio je ruski teniser Marat Safin. Bilo je 2005. u Melburnu, na Novakovom debiju na grendslemovima. Rus je slavio 6:0, 6:2, 6:1, kasnije i osvojio Otvoreno prvenstvo Australije, jednu od svoje dve grendslem titule.

foto: AP

Iste godine, Novak je još jednom doživeo teniski nokaut, ali se digao posle toga. Francuz Gael Monfis na startu US opena dobio je četvrti set 6:0, ali je Đoković slavio na kraju sa 7:5, 4:6, 7:6 (5), 0:6, 7:5. Bio je to prvi od 17 duela Noleta i Monfisa, svih 17 je dobio Srbin.

foto: Profimedia

Pre tri godine Novak je na Rolan Garosu izgubio od mladog Dominka Tima sa 7:5 (5), 6:3, 6:0 u četvrtfinalu, i tako izgubio mogućnost da brani titulu u Parizu. Bila je to senzacija koju niko nije očekivao.

Da neko ne pomisli da mračimo, treba ista}i da su se ovakve stvari dešavale i Rafi Nadalu i Rodžeru Federeru.

foto: AP

Gubio je Novak Đoković i na manjim turnirima setove sa nulom, ali ne mnogo. Rodžer Federer je Noletu uzeo set bez izgubljenog gema na Mastersu u Sinsinatiju 2012. godine. Uspelo je to čak i Brazilcu Tomasu Belućiju 2016. u Rimu, ali je na kraju slavio najbolji srpski i svetski teniser.

Novak Đoković je i dalje prvi na ATP listi, a da bi postao u tom segmentu najbolji u istoriji potrebno mu je još 20 nedelja, odnosno 140 dana. Rekord drži Rodžer Federer, a Novak je ušao u 290. nedelju liderstva. Sasvim je izvesno da će Srbin početkom marta oboriti rekord Švajcarca.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track