ROĐENA JE NOVA ZVEZDA! Aslan Karacev - skromni novi teniski kralj Dubaija!
Foto: Violeta Đorđević

atp

ROĐENA JE NOVA ZVEZDA! Aslan Karacev - skromni novi teniski kralj Dubaija!

Tenis -

Nova zvezda svetskog tenisa iz Rusije na briljantan način osvojio svoj prvi ATP trofej u karijeri u Dubaiju; Heris novi sportski junak Južne Afrike; lepa teniska priča iz Dubaija pred izazovni nastavak ovogodišnje ATP turneje

Da će se prvi deo teniske ATP sezone biti upamćen po astronomskom usponu fajtera sa Vladikavkaza Aslana Karaceva - bilo je jasno već posle njegove ubedljive pobede protiv aktuelnog osvajača Nekst Džen turnira Janika Sinera u četvrtfinalu turnira u Dubaiju. Blago razočarenje porazom od ovde davno prežaljenog prvog nosioca TIma u šesnaestini finala u Dohi Karacev je zrelo preveo u faktor koji ga je motivisao da - posle polufinala u Melburnu - ponovo zagrize do maksimuma u Emiratu i ostavi gorući trag za sobom u žrebu koji je upravo u četvtfinalu bio dostojan Masters turnira.

"Nisam pričao sa Andrejem posle našeg meča," sa osmehom je rekao ovaj čvrsti dvadesetosmogodišnjak - koji u zrelim teniskim godinama doživljava punu afirmaciju na štetu već brojnih favorita - kojima se u polufinalu pridružio i drugi nosilac Rubljov. Iako je smogao snage da se vrati u meč posle osvajanja samo jednog gema u prvom setu - Rubljov je činjenično samo ispratio svog sunarodnika u njegovo prvo veliko ATP finale - i po prvi put kao velikog favorita za osvajanje "Srebrnog jedrenjaka".

Lojd Heris je takođe jedan od asova u proboju koji su obeležili prvi deo ove ATP sezone, sa nešto skromnije lansirne platforme nego što je bila ona koju je u Australiji sebi stvorio njegov protivnik u finalu. Mlad ali ne i nepoznat na turneji, Južnoafrikanac sa izuzetnom radnom etikom je (kao kvalifikant) prošao "sedam krugova pakla" i takve asove kao što su prvi nosilac Tim, Krajinović, Nišikori i Šapovalov da bi njegovo ime zasijao na programu velikog finala u Dubaiju. Da će umor napokon sustići Lojda bilo je pitanje vremena, a taj momenat se ovoga puta nažalost poklopio sa plasmanom u finale - i samo čudo je moglo da promeni okolnosti u kojima je pobednik bio veoma predvidljiv.

Dubai, Arslan Karacev, Dominik Tim
foto: Violeta Đorđević

Posle ovakvog truda, Heris je možda i zaslužio da ga počasti neko čudo - ali Karacev nije mnogo mario za fantastična scenarija nalik na pripovetke iz bogate istorije arapske literature. Od prvog momenta meča i brejka već na prvi servis protivnika - Rus je znao po šta je došao, i u potpunosti demonstrirao igru koja je bila posvećena realizaciji tog cilja. Izuzetna mentalna priprema mu je omogućila da se posveti bukvalno svakom poenu kao da je odlučujući, i bilo bi prosto nemoguće izdvojiti šta je kod Karaceva u ovom finalu bilo bolje - pouzdan servis, visoki procenat realizacije poena iz servisa, siloviti vineri, besprekorno i efikasno otvaranje terena radi izgradnje pozicije za vinere - ili, možda ipak - briljantni riterni - koje je i sam Heris najviše pohvalio u eulogiji koju je izneo na račun Aslanove igre posle meča. Na kraju krajeva, upravo su riterni bili ti koji su Rusu doneli 3 brejka u najvažnijim momentima, digli mu samopouzdanje do nedokučivih visina i učinili ishod meča izvesnim. Heris je imao samo dva (neiskorišćena) brejk poena, a Karacev čak 8, i to je - uz 20 osvojenih poena iz riterna i ukupno 61 u meču od 17 gemova - oduzelo svu priželjkivanu dramatičnost finala jednog od najjačih turnira ATP serije 500.

Sportska nacija Južna Afrika slavi svoju novu tenisku uzdanicu - i Herisova želja je da "ovaj uspeh bude inspiracija mladima u domovini da se zainteresuju i još više zavole tenis." "Podrška koju sam osetio od mojih sunarodnika me je nosila iz meča u meč, i neizmerno sam zahvalan na tome!" ističe sjajni mladi as sa juga "Zelenog kontinenta".

Lep prizor na kraju ceremonije dodele trofeja bio je zajednička su Aslana Karaceva sa svojim timom i trofejem na terenu - nešto što se retko kada viđa na ATP turneji, a pogotovo u vreme strogih korona protokola. Time je novo veliko ime svetskog tenisa iz Rusije pokazao da su njemu najvažniji najprisniji ljudi - koji su verovali u njega kroz sve faze ove neverovatne transformacije iz čelendžer igrača u protivnika za strahopoštovanje na bilo kojoj tački teniske planete. "Naravno, bilo je momenata kada sam mislio da neću postiči ništa značajno u svojoj teniskoj karijeri. Ali, pre tri godine sam upoznao mog trenera Jacika - i to je bio prelomni momenat za mene. Uopšte nije važno da li vam je trener neko veliko ime, već da vam taj čovek odgovara..." jasan i iskren je naslednik največih asova svetskog tenisa na pobedničkom postolju u Dubaiju.

A kako bi proslavio svoju prvu titulu u karijeri - punu takvih neverovatnih obrta - da nema korone? Karacev i tu ostaje dosledan svojoj vidnoj skromnosti:"Poveo bih tim na večeru, uzeo nekoliko dana pauze - a onda pakovao kofere za sledeći turnir..." kaže Karacev - i treba mu verovati. Veliki uspesi ne dolaze slučajno, a ono što je on posvetio njihovom ostvarenju je skoro u domenu svetog za njega.

Dostojanstveni novi šampion Dubaija - Aslan Karacev - novo lice kaleidoskopskog prikaza današnjice svetskog tenisa....

Kurir sport / Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track