NADAL I DRUŽINA ŽELE DA ISPIŠU ISTORIJU Španska četvorka predvodi program u danu važnom za Srbe
Foto: AP/Rick Rycroft

masters monte karlo

NADAL I DRUŽINA ŽELE DA ISPIŠU ISTORIJU Španska četvorka predvodi program u danu važnom za Srbe

Tenis -

Ako su prethodni dani bili obeleženi učešćem brojnih igrača sa Apeninskog poluostrva, peti dan ovogodišnjeg izdanja ATP Mastersa u Monte Karlu će proteći u znaku onih sa - Iberijskog.

Barem četvorica Španaca će nastupiti u trećoj rundi ovog turnira po osamnaesti put od 1990. (kada je Monte Karlo dobio status Mastersa) a ako svi budu uspešni – po drugi put u četvrtfinalu u Open Eri.

Njihova perjanica je, naravno, Rafael Nadal koji se po četvrti, odnosno petnaesti put susreće sa Grigorom Dimitrovim u Monte Karlu i karijeri i koji je barem po statistici od 13 pobeda i samo 1 poraza dominantan favorit u ovom meču.

Ipak, na ovaj meč ne bi trebalo da se gleda kao na priliku za rutinsku pobedu trećeg igrača sveta i desetostrukog osvajača ovdašnjeg trofeja, jer je Dimitrov od početka ove sezone pokazao da je konsolidovao fizičko stanje (povrede), da ponovo može da odigra agresivno uz kontrolisani broj grešaka, ali i da ume da primeni već bogato karijerno iskustvo u pripremi za meč i odigravanju najvažnijih pasaža u njemu na potrebno visokom nivou.

Motivi kod obojice sigurno neće nedostajati, i ovo bi mogao da bude jedan od susreta zbog koga bi svaki pravi ljubitelj tenisa mogao da žali što je onemogućen da njemu prisustvuje usled epidemioloških mera na snazi u Monte Karlo Kantri Klabu.

Ništa manje zanimljiv, i verovatno još neizvesniji meč će biti onaj u kome će snage i teniski um odmeriti Bautista Agut i Rubljov, čiji poslednji susret u Dohi u martu je pripao Špancu u dva seta. Jedno mesto slabije plasirani od prethodno spomenutog sunarodnika Bautista Agut (12) će nastupiti protiv autora najvećeg iznenađenja jučerašnjeg programa u Monte Karlu, Norvežanina Ruda – koji bi (ako se nije previše umorio protiv Švarcmana) mogao da ugrozi nastavak zlatne serije od 7 uzastopnih pobeda protivnika od 7. aprila naovamo.

Četvrti Španac i dalje prisutan u žrebu u kneževini je 58-rangirani Alehandro Davidovič Fokina, koji bi današnjom pobedom nad nosiocem specijalne pozivnice Francuzom Puijem sa 21 godinom postao najmlađi učesnik četvrtfinala jednog ATP 1000 Mastersa od Nadala u Majamiju 2008.

Jedini osvajač svih 9 turnira Masters serije u istoriji i prvi igrač sveta danas nastupa po prvi put u karijeri protiv igrača koga je na jučerašnjoj pres-konferenciji pohvalio kao „izuzetno pametnog“.

Đoković je pokazao protiv Sinera da se dobro spremio za prve nastupe na šljaci ove sezone (pogotovo igrom u drugom setu) i očekuje se da će se, pored kvalitetnog nastupa, značajno osloniti i na svoju šampionsku auru protiv 33-rangiranog Britanca, koji je svoju poslednju titulu osvojio u Melburnu ove godine – kao i Novak.

Evans je u karijeri brzo napredovao na ATP listi, ali su povrede mučile trenutno najbolje plasiranog ostrvljanina poslednjih godina što znači da sada nastupa sa posebnom željom za ponovnom afirmacijom i sigurno neće „jeftino prodati svoju kožu“ protiv velikog šampiona iz Srbije.

Novak zna da je veoma opasno ući u ovakav susret bez potrebne mentalne stabilnosti, jer se kvalitet igre podiže i trofeji osvajaju upravo pobedama na mečevima protiv igrača kao što je Evans, a važnost „srebrnine“ u preostaloj karijeri Novaka Đokovića je sada svima jasna.

Dosta se pričalo juče o meču dvojice odličnih teniskih poznanika od milošte međusobno zvanim „teniskim ciganima“ 18. igrača sveta Fonjinija i 37.Krajinovića, u čijem dosadašnjem rivalstvu je naš Filip uspešniji (pobede u 2 seta na tvrdoj podlozi u Bazelu 2019 i na šljaci Hamburga 2014). Jedini osvajač Masters titule u istoriji upravo u Monte Karlu i upravo posle pobede nad Filipovim kumom Lajovićem 2019. godine bi imao ogromnu podršku publike danas ( da je to dozvoljeno, ali i bez toga i ove godine poseduje veoma raznovrsnu i nepredvidivu, a na momente genijalnu igru koja dopunjuje njegov šarmantno—bezobziran pobednički ego.

Filip je u svom prethodnom meču protivniku prepustio samo 3 gema, i kao što smo videli protiv Medvedeva u Melburnu ne haje previše za „teniske veličine“, odnosno izgleda sasvim spremno da pametnom i efikasnom igrom bez previše neiznuđenih grešaka i rizika već u prvom setu destabilizuje Fonjinija i time odradi „pola posla“ potrebnog za plasman u četvrtfinale.

Susret različitih stilova igre će obeležiti i poslednji meč dana onaj između Saše Zvereva i Davida Gofena u kome će Nemac morati da prikaže besprekornu igru u terenu kako bi zaustavio „mlin“ upornog Belgijanca jer na šljaci faktor servisa ne stvara bitnu prednost u odnosu na druge podloge na kojima Zverev koristi taj segment igre. Gofen igra promenljivo u poslednje vreme i zaista je teško predvideti da li će u ovom meču odlučiti ono što je loše ili ono što je dobro u igri obojice velikih asova belog sporta. Ako se sve uzme u obzir ako vremenski uslovi budu pogodovali igračima i ovo bi mogao da bude meč koji će biti odlučen u nekoliko lopti.

Kurir sport/Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track