KAKO JE NOVAK PODELIO ČITAV SVET: Gde ga najviše MRZE, a gde navijači OBOŽAVAJU Đokovića?! U jednom gradu je PERSONA NON GRATA!
Foto: Profimedia

od ljubavi do mržnje

KAKO JE NOVAK PODELIO ČITAV SVET: Gde ga najviše MRZE, a gde navijači OBOŽAVAJU Đokovića?! U jednom gradu je PERSONA NON GRATA!

Tenis -

Novak Đoković je u drugom kolu US Opena pobedio Talona Grikspora za 100 minuta igre u tri seta, ali je dobra igra najboljeg tenisera sveta ostala u drugom planu zbog ponašanja navijača na tribinama Artur Eš stadiona u Njujorku.

Pao je Holger Rune u prvoj, zatim i Holanđanin u već pomenutom mečui druge runde US Opena. U trećoj Novaka čeka duel sa Kejom Nišikorijem.

Menjaju se lica koja stoje sa druge strane mreže preko puta najboljeg koji je ikad igrao tenis, ali jedan od protivnika ostaje isti - publika.

Kvalifikant iz Danske je u prvoj rundi US Opena imao ogromnu podršku sa tribina od navijača koji su proslavljali svaku grešku srpskog igrača, dok je u noći između četvrtka i petka protiv Grikspora Đoković imao ozbiljan problem sa pojedincem koji je na sve načine pokušao da ga isprovocira.

Žalio se Novak početkom trećeg seta sudiji, ali je tada dobio zvižduke sa tribina, a iz pravca u kojem je sedeo problematičan navijač videli su osmesi.

- Neko ko voli timske sportove poput fudbala i košarke, reći će na našu situaciju: "Kakvo razmaženo derište". Puno je buke pogotovo tokom mečeva u večernjim terminima i to mi ne smeta, ali ako neko namerno tokom poena neprestano viče i pravi buku, tolerišem do određene tačke. To nije u redu, taj tip je iz nekog razloga ispuštao zvuke pre mojih udaraca, tačno je znao šta radi - poručio je Nole novinarima nakon meča.

Đoković je tako uspeo da podeli svet. U većini gradova zapadne Evrope, Srbin nije baš omiljen. Jedino mesto gde ga baš vole je prestonice Italije. Nole i Rim su već nekoliko godina u ljubavi. Sa druge strane, Azija i Australija su kontineti gde obožavaju Đokovića. Posebno u Melburnu, Sidneju, Pekingu, Šangaju, Tokiju...

GDE GA MRZE

Njujork Iz godine u godinu navijači pokazuju nepoštovanje, a diskvalifikacija iz 2020. godine nije pozitivno uticala na celu situaciju.

London Iako je ovog leta šesti put osvojio titulu na Vimbldonu publika na najstarijem grend slemu je bezobrazna kada je Novak na terenu.

Novak Đoković, Vimbldon, publika, policija
foto: Profimedia

Pariz Bilo je i lepih momenata za Novaka na Rolan Garosu, ali pošto je Nadal domaćin, u prestonici Francuske su prihvatili kao normalnu stvar da se povremeno zamere Đokoviću.

Madrid Ne zaboravljamo sukob Srbina i publike na mastersu u glavnom gradu Španije 2013. godine, ali ne zaboravljaju ni navijači.

Monte Karlo Kao što je to slučaj u Parizu, navijači su opijeni dominacijom Rafaela Nadala iako je Srbin zvanično stanovnik Monte Karla.

GDE GA VOLE

Rim Imao je Novak puno teških mečeva i velikih pobeda na mastersu u ovom gradu, nije ni čudo što je vremenom dobio nadimak "rimski gladijator".

Šangaj Ogromnu bazu pristalica Đoković ima u ovom gradu, pa su često tribine preplavljene srpskim trobojkama koje nose lokalni navijači.

Tokio Šteta što na Olimpijskim igrama nije bilo dozvoljeno prisustvo publike jer bi najbolji teniser sveta imao veliku podršku i vetar u leđa u najtežim trenucima.

Melburn Kao dvadesetjednogodišnjak je Đoković 2008. godine osvojio Australijan open prvi put, a nakon toga je ušao u istoriju na ovom grend slemu sa ukupno devet titula.

Sidnej Rafael Nadal se nakon meča protiv Srbije u finalu ATP Kupa 2020. godine žalio na ponašanje srpskih navijača koji su popunili tribine stadiona.

Rio - zabranjeni grad

Novak se našao na "crnoj listi" Rija de Žaneira jer je 2020. godine protiv tog grada pobedio na sudskom sporu koji je trajao od 2016. godine. Srbin je tužio Rio nakon što je za egzibicioni meč sa Gustavom Kuerteonom dobio 450.000 od obećanih 1.100.000 dolara. Grad je uzvratio kontratužbom ali su Đokovićevi advokati odradili dobar posao pa je Rio dobio obavezu da isplati ukupno 3.000.000 dolara. Možemo da pretpostavimo šta će sačekati Novaka ukoliko ponovo zaigra u ovoj metropoli.

Kurir sport/Aleksandar Knežević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track