RAZBIJAČINA: Tim Evrope ubedljiv protiv svetskih tenisera na Lejver kupu
Foto: Profimedia

Turnir u Bostonu

RAZBIJAČINA: Tim Evrope ubedljiv protiv svetskih tenisera na Lejver kupu

Tenis -

Razbijačina!

Možda malo grublje zvuči, ali je do sada neviđeni rezultat od 11:1 za Tim Evrope posle 2. dana u četvorogodišnjoj istoriji postojanja egzibicionog timskog takmičenja Lejver Kup ubedljiv prikaz dominacije Evropskog nad tenisom koji se (u muškoj konkurenciji svakako) igra u drugim delovima sveta.

Nikada do sada timu Starog kontinenta na početku završnog dana nije trebalo samo 2 boda da odbrani titulu - što u originalnom načinu bodovanja pobeda ovog timskog turnira - u kome pobeda prvog dana daje 1, drugog 2 a treceg 3 boda - znači da bi i samo jedna pobeda u preostala 4 meča bila i više nego dovoljna za trofej.

Čak ni najveći optimisti među frenetičnim navijačima domaćina u drugom "najevropskijem" gradu istočne obale SAD Bostonu ne veruju da bi njihov jasno demoralisani Tim Sveta mogao da načini čudo i pobedama u sva četiri preostala meča načini jedan od najvećih preokreta u istoriji timskih teniskih takmičenja.

Kao po nekom nepisanom pravilu, velika većina mečeva (u singlu) na Lejver Kupu su prethodnih godina bili igrani u 2 seta sa odlučujućim taj-brejkom, kao po nekom prećutnom dogovoru da bi publika više uživala u neizvesnosti kvalitetnih egzibicionih mečeva vodećih asova današnjice. Ovoga puta, novi učesnici "teniske ekstavagance" čiji je rodonačelnik agencija Team8 Rodžera Federera - Kasper Rud ("skandinavska veza" kapitena Evrope Borga) i Danil Medvedev nisu mnogo hajali za taj nepisani kodeks - komforno otpisavši Opelku 6:3/7:6 odnosno Šapovalova 6:4/6:0. To što je Cicpas takođe pobedio Kirjosa u dva seta sinoć (6:3/6:4) više svedoči o tome da ni fer-plej ne bi mogao da pomogne "zarđalom" teniskom brbljivcu iz Australije, koji je upravo posle ovog poraza potvrdio da je ovo za njega poslednje takmičenje sezone 2021 - a Kuriru nije hteo ni da odgovori na to da li ima ikakve planove za narednu sezonu. Svi ostali mečevi su, osim željenog rezultata za posetioce prepunog doma Boston Seltiksa "TD Garden", pružili tenisko zadovoljstvo i užitak koji Lejver Kup pruža od svog prvog izdanja u Pragu pre 5 godina - ali učestale pobede Evropljana "prete" da učine takmičenje predvidivim i manje interesantnim za publiku u areni i pored malih ekrana - što bi bio veliki korak ka neizvesnoj budućnosti ovog originalnog i dobro primljenog formata.

Zbog toga će biti veoma interesantno videti kako će se odvijati mečevi završnog dana Lejver Kupa 2021 - I da li bi eventualne pobede dubla Opelka/Šapovalov protiv drugova iz detinjstva Rubleva i Zvereva, odnosno Ože-Alijasima nad Zverevom mogli da podignu temperaturu u domu legendarnih NBA Kelta i učine preostala dva meča Medvedev-Švarcman i Cicipas-Izner neizvesnim do samog kraja četvrtog izdanja ovog takmičenja.

Ako bismo se vodili aktuelnoj formom i dokazanim kvalitetima učesnika preostalih mečeva, zaista bi bilo čudo da barem dva od ovih mečeva ne budu imali čisto revijalni karakter - ali je svakako i dalje sve moguće na turniru koji je i egzibicioni, i revijalni - i takmičarski.

Sve u svemu - zabava poslednjeg dana Lejver Kupa u Bostonu - na terenu i oko njega - je zagarantovana!

Kurir sport / Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track