PRED ĐOKOVIĆEM JE ISTORIJSKA 2022. GODINA! Novak cilja NAJVAŽNIJI REKORD, kad pokori muški tenis juriće uspehe Serene i Štefi Graf
Foto: Profimedia

idemo, nole!

PRED ĐOKOVIĆEM JE ISTORIJSKA 2022. GODINA! Novak cilja NAJVAŽNIJI REKORD, kad pokori muški tenis juriće uspehe Serene i Štefi Graf

Tenis -

Sve je manje vremena za Novaka Đokovića da obara rekorde i piše istoriju, ali isto tako ne postoji puno toga što bi najbolji teniser sveta mogao da ostvari, a da već nije.

Grend slemovi

Dosta toga je Đoković već uradio tokom karijere, a dobar deo učinjenog stigao je baš tokom 2021. godine.

U njoj je Srbin propustio priliku da osvajanjem Ju Es Opena (u finalu ga pobedio Danil Medvedev) prestigne Rodžera Federera i Rafaela Nadala po broju titula na grend slemovima.

Sva trojica trenutno imaju po 20 titula na najvećim turnirima, a mnogi s nestrpljenjem očekuju da Đoković u 2022. godini podigne pehar na barem jednom od četiri grend slema i da se tako odvoji od dvojice tenisera koji su mu tokom karijere bili najveći rivali.

Medvedev je najveća pretnja Đokoviću
Medvedev je najveća pretnja Đokovićufoto: Profimedia

A, ako sve bude kako bi svi želeli i Nole stigne do 21. trofeja, ostaće nam da čekamo da padnu i ženski rekordi. Štefi Graf je tokom karijere osvojila 22 grend slema, Serena Vilijams 23, a apsolutna rekorderka Margaret Kort čak 24.

Nedelje na prvom mestu

U martu 2021. Đoković je prestigao Rodžera po broju nedelja provedenih na prvom mestu i postao je rekorder medu muškarcima.

Medutim, još uvek je aktuelna potera za Štefi Graf. Čuvena Nemica je 377. nedelja provela na prvom mestu, a Novak je u poslednjoj sedmici u 2021. godini na 353. nedelji.

Jedino je Nemica ispred Novaka
Jedino je Nemica ispred Novakafoto: Shutterstock/lev radin, Profimedia

To znači da bi Đoković trebalo da ostane prvi do juna 2022. godine kako bi i taj rekord preuzeo za sebe.

Ostalo

Ima tu još par stvari koje su možda realne, a možda i ne baš, a da Novak može da ih dostigne.

Na primer, još jedan osvojen turnir odvojio bi ga od Rafaela Nadala, trenutno su obojica na 86. Ispred bi onda ostali Ivan Lendl (94), Rodžer Federer (103) i Džimi Konors (109).

Takođe, Novak juri Nadala po broju pobeda tokom karijere. Đoković ima najbolji odnos pobeda i poraza u istoriji, međutim, Nadal ima ukupno 1028 pobeda, dok je Srbin trenutno na 989. Lendl ima 1068, Federer 1251, a Konors 1274.

Naravno, ukoliko 2022. godinu završi na prvom mestu, poboljšaće sopstveni rekord iz 2021. godine kada je sedmi put uspeo to da postigne.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track