Najnovije vesti

BIĆE TO JEDNA DUGA I BURNA NOĆ: Slučaj prebačen na SAVEZNI SUD! Novaka saslušavaju večeras u 22, PRITVOR NEIZBEŽAN!
Foto: Profimedia

DEPORTACIJA

BIĆE TO JEDNA DUGA I BURNA NOĆ: Slučaj prebačen na SAVEZNI SUD! Novaka saslušavaju večeras u 22, PRITVOR NEIZBEŽAN!

Tenis
14:28h

Đoković neće biti deportovan do okončanja žalbe, slučaj prebačen na Savezni sud! Uživo na Kuriru pratite dešavanja u Melburnu iz minuta u minut...

Australijski sudija Entoni Keli rekao je da srpski teniser Novak Đoković neće biti deportovan iz Melburna do okončanja žalbe u vezi sa ukidanjem vize i da je slučaj sada prebačen na Savezni sud Australije.

Kako je sudija precizirao na saslušanju, Đoković će večeras od 22 časa po srednjoevropskom vremenu, a u subotu ujutro po lokalnom vremenu u Melburnu, otići na razgovor sa imigracionim vlastima i do tada neće biti u pritvoru.

Australian Open, AO, Novak
foto: EPA James Ross, Profimedia

Posle saslušanja Đoković će biti odveden u pritvor, sve do novog saslušanja koje je zakazano za nedelju. Njegov advokat Nik Vud rekao je da je zabrinut za bezbednost prvog tenisera sveta ako se objavi mesto na kome će biti pritvoren, ali i medijski cirkus do kojeg bi moglo da dođe.

Đokoviću je drugi put ukinuta viza. To se desilo ranije danas i mogao bi da bude deportovan iz Australije pošto se nije vakcinisao protiv korona virusa. On je dobio medicinsko izuzeće za učešće na Australijan openu koji počinje u ponedeljak.

Đoković na Australijan openu pokušava da osvoji rekordni 10. trofej na tom turniru i rekordnu 21. grend slem titulu.

Takmičenje na prvom grend slem turniru počinje u ponedeljak.

EVO KAKO JE IZGLEDALO SASLUŠANJE POSLE UKIDANJA VIZE:

Najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću otkazana je viza!

Pred sudom u Melburnu održano je hitno saslušanje u slučaju Novaka Đokovića pred sudijom Entonijem Kelijem, koji je u prvom saslušanju poništio odluku o ukidanju australijske vize prvom teniseru sveta.

11.13 - KRAJ SASLUŠANJA ZA DANAS! SUTRA PADA ODLUKA O PRITVORU ZA NOVAKA ĐOKOVIĆA!

Federalni sud će da odluči da li će Novak Đoković igrati na Australijan openu. Pre toga će Novak biti saslušan pred graničnim snagama.

Srpski teniser će se pojaviti na saslušanju pred sudom večeras u 22 sata po srednjoevropskom vremenu, odnosno u 8 ujutru po lokalnom - dotad njegovi zastupnici pokušavaju da ospore odluku Ministra o ukidanju vize.

11.10 - SASLUŠANJE SE POSLE KRATKE PAUZA NASTAVLJA

Slučaj se prebacuje na Savezni sud!

13.07 - VELIKO INTERESOVANJE ZA SUĐENJE U SLUČAJU NOVAKA ĐOKOVIĆA

60.000 ljudi uživo prati suđenje Novaku Đokoviću putem zvaničnog kanala Federalnog okružnog i porodičnog suda u Australiji

12.55 - NOVA PAUZA! DOGOVARA SE PRITVOR ZA NOVAKA

Sudija Entoni Keli predložio je pauzu od pet minuta kako bi se obe strane dogovorile o pritvoru za Novaka Đokovića.

"Ne možete tražiti od mene da posredujem u ovome (tajnoj lokaciji na kojoj će Novak biti u pritvoru)", rekao je sudija Keli i dao pet minuta obema stranama da dogovore lokaciju za pritvor.

12.46 - SASLUŠANJE SE NASTAVLJA

Sudija Entoni Keli traži od zastupnika Novaka Đokovića da dostave zvaničnu molbu i izjavu pod zakletvom. Takođe, obavezao je ministra Aleksa Hoka ne preduzima, niti pokušava da preduzme bilo kakve korake u vezi deportacije srpskog tenisera.

Sa druge strane advokat Đokovića predložio je da se Novak do početka suđenja odvede u imigracioni pritvor na "tajnoj lokaciji". Nik Vud je dao ovaj predlog zbog "medijskog cirkusa" koji traje već danima.

ŠTA SMO ČULI DO SADA?

Australijska vlada prihvatila je predlog da odloži deportaciju srpskog tenisera Novaka Đokovića iz Melburna, kome je ukinuta viza.

Advokat australijske vlade Stiven Lojd rekao je da Vlada neće pokrenuti postupak deportacije.

On je rekao da mu je prihvatljiv raspored prema kome će se kompletno saslušanje obaviti u nedelju.

Đoković će večeras po srednjoevropskom vremenu, a u subotu ujutro po lokalnom vremenu u Melburnu, otići na razgovor sa imigracionim vlastima i do tada neće biti u pritvoru.

Lojd je predložio da Đoković tada bude sa svojim advokatskim timom, ukoliko dva službenika granične policije budu na istom spratu, ali da posle saslušanja ode u imigracioni pritvor. Srpski teniser bi preko noći bio u pritvoru, a zatim bi u nedelju bio vraćen u advokatsku kancelariju na saslušanje.

Đokovićev advokat Nik Vud rekao je da prihvata da Vlada ima pravo da privede njegovog klijenta, ali je upozorio na "medijski cirkus" ako se to dogodi.

Đokovićev advokatski tim naveo je da je svaki minut dragocen u ovom procesu, pošto Australijan open počinje u ponedeljak.

Novak
foto: Profimedia

12.02 - SUDIJA KELI JE PRIVREMENO PREKINUO SASLUŠANJE

11.53 - PONOVO GOVORI NOVAKOV ADVOKAT

Nik Vud kaže da je ministar doneo odluku pod pretpostavkom da je Novak lično popuno sve "kvadratiće" u formularu, kao i da je Aleks Hok zauzeo potpuno "radikalan stav" dok je donosio odluku o ukidanju vize, obraćajući pažnju samo na to kako će reagovati narod Australije jer je Novak označen kao "antivakers".

11.47 - SUDIJA KELI OPET IMA REČ

Entoni Keli podseća na pravila o vakcinisanju. Takođe, napominje da je opšta obaveza svakoga ko kroči na tlo Australije da bude vakcinisan ili da poseduje "medicinsko izuzeće". Čini se da u ovom slučaju postoji određena zabuna koja pod hitno mora da se reši, kako bi se procenilo da li je postojalo ispravno razumevanje principa. Ako je postojao izuzetak, kao i ako je Novak posedovao putnu deklaraciju koja je važeća i ako je dato "zeleno svetlo", onda će taj deo slučaja ostati nerešen.

11.41 - OBRAĆANJE ZASTUPNIKA ALEKSA HOKA

Stiven Lojd, zastupnik Aleksa Hoka kaže da ministar neće tražiti deportaciju dok se suđenje ne privede kraju. Međutim, takođe je tražio i da se Đoković sutra u 8 sati po lokalnom vremenu odvede u hotel za migrante, uz napomenu da i tamo postoji prostorija u kojoj advokati mogu da ga posete, tako da će svakako imati priliku da zajedno rade na slučaju.

11.33 - RASPRAVA SE NASTAVLJA! Sudija Keli traži dokaze!

Sudija Keli zatražio je dokaz o razlozima deportacije i ukidanja vize, dok Đokovićev advokat na to odgovara da su "dokazi u potpunoj suprotnosti koje je izneo delegat na aerodromu". Takođe, Nik Vud napominje da je ministar prilikom donošenja odluke razmišljao samo o tome "kako će reagovati narod na 'antivaksera'" ukoliko se dozvoli Novaku da ostane, i skreće pažnju da nije razmišljao kakav bi efekat izazvao isterivanje Đokovića iz zemlje.

Vud naglašava da je Novak čovek od visoke reputacije sa medicinskim kontraindikacijama za vakcinaciju, koja je u ovom slučaju zanemarljiva u odnosu na njegovu reputaciju u svetu.

11.10 - OBRAĆANJE NOVAKOVOG ADVOKATA

Novakov advokat Nik Vud zatražio je iste zahteve kao u prethodnom postupku - da se ukine odluka o oduzimanju vize i da se pusti na slobodu. Takođe, rekao je da žele da podnesu prijavu do večeras u 22.15 po lakolanom vremenu.

Nik Vud je takođe izražio zabrinutost zbog "malo vremena" koje Novak ima do početka Australijan opena i da bi eventualno odlaganje suđenja predstavljalo "oduzimanje" dragocenog vremena.

Vud je sugerisao sudiji Keliju da dozvoli Novaku da u toku sutrašnjeg dana bude sa svojim pravnim timom kako bi zajedno učestvovali na slučaju. Noletov zastupnik smatra da bi bilo apsurdno da večeras prespava u svom iznajmljenom smeštaju, a da se sutradan bude u pritvoru.

Đokovićev advokat je zatražio da saslušanje ne traje više od 60 minuta, da se svi zahtevi podnesu sutra rano ujutro, kao i da se suđenje završi od 22 časa po lokalnom vremenu (12 časova po srenjoevropskom). Vud je takođe rekao da se nalaze u cajtnotu zbog ministra Aleksa Hoka koji je odugovlačio sa odlukom, ali i skrenuo pažnju da su australijski mediji izveštavali da je ministar dugo donosio odluku zbog "komplikovane dokumentacije koju su dostavili Novakovi advokati".

11.05 - SUDIJA KELI PREDLOŽIO "KRATKU ZABRANU DEPORTACIJE"!

Sudija Keli je u svom obraćanju spomenuo da bi ovaj slučaj mogao da prosledi Saveznom sudu Australije, ali prema njegovim rečima ne bi bilo fer da slučaj u "ovo doba dana" rešava "dežurni sudija". Takođe, predložio je i "kratku zabranu deportacije" do subote u 16 časova (po lokalnom vremenu, tj 4 sata ujutro po srenjoevropskom), osim ukoliko ne postoji neki drugi uzrok zbog kojeg bi Novak bio momentalno deportovan.

11.01 - SUDIJA ENTONI KELI PROLAZI KROZ ISTORIJU SLUČAJA

Sudija Keli podseća na prethodni postupak, i između ostalog spominje i detalj sa prethodnog suđenja kada je advokat ministra unutrašnjih poslova Kristofer Tran skrenuo pažnju da bi ministar za imigraciju mogao ponovo da ukine Đokovićevu vizu što se i dogodilo.

10.53 - SASLUŠANJE JE POČELO

Reč ima sudija Entoni Keli.

10.42 - SUĐENJE SAMO ŠTO NIJE POČELO

Svakog trenutka očekuje se da počne saslušanje u slučaju Novaka Đokovića.

10.31 - OČEKUJE SE OBRAĆANJE SUDIJE KELIJA

Kako prenose novinari koji prate situaciju oko Novaka u Melburnu, sudija Keli bi u ovom obraćanju trebalo da saopšti uputstva za predsetojeće suđenje

10.28 - NOVAK I DALJE U ŽREBU

Đokoviću je danas drugi put ukinuta australijska viza, ali uprkos tome on se i dalje nalazi u žrebu Australijan opena.

10.13 - ČEKAJU SE NOVAKOVI ADVOKATI...

Pravni tim najboljeg tenisera sveta još uvek nije izašao u javnost posle odluke ministra Aleksa Hoka da se Novaku ukida viza. Očekuje se da će biti uložena žalba i pretpostavlja se da će zatražiti ekspresno suđenje, kako bi sud presudu doneo do nedelje. Veliki broj novinara i TV ekipa nalazi se ispred kancelarije Noletovih advokata, gde čeka odluku.

10.04 - OGLASIO SE SKOT MORISON

Premijer Australije pozdravio je ukidanje vize Novaku Đokoviću, a njegovu besramnu izjavu pročitajte na OVOM LINKU

09.48 - ANKETA: Da li ste očekivali ovako SRAMU odluku australijskih vlasti?

Odgovorite u anketi na našoj Facebook stranici - Kurir sport

09.34 - NOVAK NA SLOBODI DO OKONČANJA PROCESA

Najbolji teniser sveta do konačne odluke o deportaciji i i "čekanja" bilo kakve pravne radnje neće biti smešten u hotel sa migrantima. Više o tome pročitajte na OVOM LINKU

08.54 - NOVAKOVI ADVOKATI JOŠ RAZMATRAJU SVOJE PRAVNE MOGUĆNOSTI

Dokumenti o otkazivanju vize su im uručeni istog trenutka kada se ministar Aleks Hok oglasio saopštenjem. Ako ulože žalbu zatražiće "pojednostavljeno suđenje" kako bi se suđenje završilo do nedelje

08.42 - PRED NOVAKOM SU SADA TRI SCENARIJA! VIŠE O TOME PROČITAJTE NA OVOM LINKU

08.19 - NOVAKOVI ADVOKATI SPREMAJU ŽALBU?!

Iz tabora Novaka Đokovića se još uvek niko nije oglasio posle donošenja ove skandalozne odluke, a australijski novinari koji prate ovaj slučaj veruju da će uskoro advokati najboljeg tenisera sveta uložiti žalbu na ovu odluku

07.57 - MINISTAR ZA MIGRACIJE ALEKS HOK OTKAZAO JE VIZU NOVAKU ĐOKOVIĆU!

Kako prenose australijski novinari koji pomno prate ovaj slučaj, viza je odbijena "u interesu zdravlja i javnog interesa".

Ministar za migracije Aleks Hok posle višednevnog razmatranja odlučio da je na poništi odluku suda i ne dozvoli najboljem teniseru sveta nastup na Australijan openu!

"Iskoristio sam svoje ovlašćenje Zakona o imigracijama da poništim vizu koju je Novak Đoković imao. Iz razloga zdravlja i dobrog reda, sve u javnom interesu. Ova odluka je usledila nakon naloga Saveznog i okružnog suda da, od 10. januara, kojim je poništena prethodna odluka o ukidanju vize. Prilikom ove odluke pažnjivo sam razmotrio sve informacije od ministarstva unutrašnjih poslova, australijske granične snage. Morisonova vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Austalije, posebno u doba pandemije", objasnio je Hok.

Aleks Hok, Novak Đoković
foto: EPA/LUKAS COCH, EPA/Dave Hunt

Prvi teniser sveta je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa, ali mu je odmah po dolasku u Melburn ukinuta viza.

On se od tada nalazio u hotelu koji služi kao prihvatni centar za imigrante, a odmah po odbijanju vize njegov pravni tim je uputio žalbu na takvu odluku.

U ponedeljak je sud poništio odluku Vlade Australije o odbijanju vize, a Đoković se od tada slobodno kreće u Australiji i nastavio je da se priprema za turnir.

On je naveo da je u decembru dok je boravio u Srbiji imao korona virus i da se zbog toga nije vakcinisao.

(Kurir sport)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja