01:00

Melburn: Odložena odluka za deportaciju Đokovića

dan odluke

NOVAKOVA VELIKA POBEDA! ĐOKOVIĆ DOBIO VLADU AUSTRALIJE NA SUDU! Tužilac ne prihvata PORAZ! Traže 2. rundu!

Tenis -

Konačna odluka suda glasi - Novak Đoković je pušten na slobodu, dobio je vizu, vraćen mu je pasoš i lična dokumenta i Australija će morati da mu plati troškove suđenja koji iznose pola miliona dolara.

Sud u Melburnu poništio je odluku Federalne vlade Australije o deportaciji Novaka Đokovića, pošto je sudija Entoni Keli presudi u korist srpskog tenisera.

Novakovi advokati su argumentovano predstavili slučaj odbrane i izneli su potrebnu dokumentaciju o medicinskom izuzeću. Entoni Keli je presudio u Novakovu korist i Đoković sada može da igra na Australijan openu.

Čeka se odluka ministarke Keren Endruz, koja je jedina koja može da deportuje Đokovića i pored odluke suda. Ako to ne odluči da uradi posle svega, Novak će igrati na Australijan openu, gde je osvojio do sada devet titula.

DIREKTAN PRENOS SUĐENJA:

DIREKTAN PRENOS PROTESTA ISPRED SUDA:

Novak Đoković pobedio je Vladu Australije na sudu i pušten je na slobodu. Nole je dobio vizu, vraćen mu je pasoš i lična dokumenta i Australija će morati da mu vrati sve troškove.

07.37 - Australijanci ne prihvataju poraz!

Kristofer Tran preti i kaže da ministar za Imigracije ima poslednju reč. Prema njegovim rečima, on i dalje ima pravo da deportuje Đokovića.

Nije još gotovo.

Ako to odluči, Đokoviću će biti zabranjen ulazak u Australiju naredne tri godine.

07.19 - NOVAK POBEDIO AUSTRALIJU!

Sudija Keli je presudio da je Novak Đoković oslobođen, nakon ponovnog pregleda predmeta. Naređeno je da Vlada Australije plati sve troškove, da on bude na slobodi u roku od 30 minuta i da mu se vrate pasoš i lični predmeti.

Odluku suda potvrdio je i Novakov advokat Nik Vud.

07.11 - Novak stigao na sud!

06.40 - Da pojasnimo - rok za zabranu deportacije Novaka pomeren je sa 06 časova na 10 časova. Što znači da se do 10 časova mora doneti presuda. Naravno, ili da se dodatno pomeri taj rok.

06.33 - Očekuje se u narednih 30 minuta nastavak suđenja, najverovatnije u 07.00. I tada ćemo konačno dočekati odgovore od tužioca na brojna pitanja od strane advokata Novaka Đokovića.

06.32 - Veliki broj navijača već 7 sati boravi ispred suda. Šta oni rade, možete viditi u direktnom prenosu koji se nalazi na početku ovo bloga.

06.26 - Postoji mogućnost da će sudija lično ispitivati Novaka! Čeka se potvrda te informacije.

............

ZA SVE ONE KOJI SU SADA USTALI SAŽETE INFORMACIJE IZ PRETHODNE NOĆI:

- Suđenje traje sa prekidima već više od šest časova

- Najveći problem za suđenje je veliki problem sa tehnikom, a sam prenos uživo pucao je nekolicinu puta

- Novak Đoković je od 05.00 sa svojim advokatima i konačno je napustio hotel u kome se nalazio (u pratnji je policije i nema slobodu kretanja)

- Tužilac se nije proslavio, stekao se utisak da nije imao adekvatne odgovore na pitanja sudije

- Advokati Đokovića uradili su veoma dobar posao i izneli su temeljne argumente

- Sudija je u jednom momentu suđenja rekao: Novak je uradio sve što su tražili, pa šta bi oni više od njega?

- Sudija je produžio Novaku boravak u Australiji sa 06.00 na 10.00 časova

- Konačan odluka biće doneta u narednih nekoliko sati

..............

06.01 - Nova pauza! Ovoga puta u trajanju od 30 minuta. Pogađate razlog - tehničkih problemi.

06.00 - Produžetak boravka za Novaka u Australiji koji je isticao 06.00! Sudija mu je produžio boravak do 10.00 i ujedno insistirao da dođe na suđenje. Nove informacije iz Australije govore da će se, ipak, sve završiti danas.

05.54 - Novak Đoković krenuo je ka zgradi suda! OVO JE MOMENAT KADA ĐOKOVIĆ NAPUŠTA PRITVOR

Novak Đoković
foto: Profimedia

05.50 - Nastavljeno je suđenje. Ovo je poslednja, treće faza posle koje sledi izricanje presude.

05.39 - Prema informacijama iz Australije postoji šanse da danas i ne dobijemo konačnu odluku.

05.33 - Tužilaštvo će imati na raspologanju minimum 60 minuta za izlaganje. Njihov zadatak biće da odgovore na brojne stvari koje je izneo Novakov advokat.

Novak Đoković
foto: Printscreen

05.20 - Prošla je pauza za ručak, ali sud je saopštio da se pomera početak poslednje faze suđenja na 05.45 časova.

05.18 - Polako prolazi pauza za ručak koju je odradio sudija. Očekujemo svakog momenta nastavak suđenja u Melburn.

05.13 - Novak Đoković razgovarao je između dva dela suđenja sa svojim advokatima u jednoj prostoriji. Novak je tako napustio "hotel" gde je zatvoren, ali posle suđenja, vraća se u isti hotel - navodi portal "The Age"

04.37 - Dobili smo veliki broj poruka s pitanjem: kada se očekuje konačna odluka suda. Stvari stoje ovako, suđenje se nastavlja u 5.20 kada tužilac nastavlja izlaganje. Njega čeka još malo više od jednog časa vremena. Posle toga sudija donosi odluku. Koliko će mu biti potrebno, to ne možemo da znamo, ali za očekivati je da najkasnije do 9 ujutru dobijemo konačnu odluku!

............

PRESEK POSLE DRUGOG DELA SUĐENJA:

Tužilac je delovao prilično neuverljivo, a kada je rekao da će izneti sve šta ima posle pauze za ručak postalo nam je jasno da on zapravo nema ništa ni da kaže u svoju odbranu! Sve do sada što je rekao bilo je momentalno poklopljeno od strane sudije Kelija, kod koga očito ne prolaze šuplje priče. Bar za sada.

............

04.05 - Sledi pauza u trajanju od 1 čas i 15 minuta.

03.57 - Sudija se obratio tužiocu: Gospodine Tren, da li ste završili? Kasnimo sa ručkom 54 minuta.

03.47 - Sudija je doveo tužioca u baš nezgodan položaj "Delegati su utrčavali i istrčavali u sobu gde je Đoković, tako da se ono osećao da je pod pritiskom". Tren tvrdi da sudija to ne može da ustanovi.

03.43 - A, sada - tužilaštvo. Reč ima Kristofer Tren. Da čujemo šta oni imaju da kažu.

03.41 - Odbrana Novaka Đokovića imala je završnu reč: Zahtevamo da se gospodin Đoković OSLOBODI SVIH OPTUŽBI!

03.39 - Šta se dešava na Instagram profilu Australijan opena? Imate pravo jednom da pogađate. Da, naravno, objave o Nadalu, a Đoković ne postoji. Ispod je gomila komentara o Novaku. Sramni Australijan open, izgubio je ovaj turnir svaki kredibilitet.

03.34 - Možda smo malo dosadni, ali da li je i vama ovo odrađeno potpuno amaterski od strane Australije? Prenos traje nekoliko minuta, pa nestane i tako u krug...

03.28 - Nažalost, prenos ponovo ne funkcioniše. Pratimo detaljno australijske medije i čim se pojave informacije o dešavanjima u sudnici moći ćete da ih pročitate na Kuriru.

03.22 - Nastavljeno je suđenje!

03.18 - Brat Novaka Đoković objasnio je pozadinu svih ovih dešavanja

03.05 - Sudija Keli je saopštio službenicima da naređuje da se Novak izmesti iz migrantskog hotela i premesti na drugu lokaciju gde može da prati tok suđenja!

03.00 - Ovaj snimak je potpuni hit!

02.48 - S nestrpljenjem očekujemo nastavak suđenja. Uvereni smo da će sudija Keli imati brojna pitanja za tužilaštvo.

02.45 - O razlozima kašnjenja suđenja čitajte u odvojenoj vesti:

02.30 - U toku je uživo prenos dešavanja ispred sudnice (link se nalazi na početku bloga). Sve veći broj Srba je prisutan, pa je i atmosfera sve bolja.

02.24 - Srbijo, nema spavanja! Zavirili smo i malo kod australijskih novinara, oni takođe misle da je Novak za sada u prednosti.

02.20 - To je to! Novakovi advokati su završili izlaganje. Sledi 15 minuta pauze, pa reč dobija tužilaštvo.

02.13 - Čini se da je delegat koji je Novaku odbio vizu potpuno raskrinkan na suđenju. Sudiji je kristalno jasno da je on znao za odluku i mnogo pre nego što ju je saopštio!

02.10 - Đorđe Đoković: Ministarka sporta Australije je rekla da želi da Nadal pobedi na Australijan openu. Nemojte da se šalimo, to je ogromna greška i time je ona pokazala zašto se sve ovo dešava! Očito je da imaju neki viši cilj - rekao je Novakov brat za RTS.

02.01 - Suđenje je nastavljeno, ali bez televizijskog prenosa. Videćemo da li ćemo uopšte i dobiti signal iz Melburna do kraja izlaganja Novakovih advokata. Njima je preostalo još najviše 30 minuta vremena za izlaganje odbrane.

01.58 - Ben Rotenberg piše na Tviteru da je sudija na Novakovoj strani. Pojasnićemo mu u jednoj rečenici: sudija je na strani istine.

--------------

PRESEK DOSADAŠNJEG DELA SUĐENJA, VIDEO SNIMAK:

ČIni se da sve ide u odličnom smeru! Sudija je izuzetno korektan i isticao je brojne argumente koji idu u korist Đokovića. Novakovi advokati su jaki na činjenicima i imaju odgovor na svako pitanje sudije. Ako možemo da kažemo da je ovo bio prvi set, utisak je se da Novak vodi.

--------------

01.52 - Ponovo ne radi prenos iz sudnice. Nadamo se da će se brzo vratiti signal iz Melburna.

01.47 - Sudija: Delegat je već u sebi doneo odluku i tvrdio gospodinu Đokoviću da mu razgovor sa advokatima uopšte neće pomoći, upitao je advokate sudija. Na šta je dobio potvrdan odgovor.

01.45 - Advokat: Delegat je tražio gospodinu Đokoviću da se što pre obavi taj razgovor. Oni su pretpostavili da se gospodin Đoković može obratiti i bez razgovora sa advokatom.

01.44 - Sudija Keli: Da li je u slučaju delegata, vaš klijent izjavio da želi da odloži razgovor na 8.30 i da je delegat to odbio?

01.40 - Novakov advokat: Svaka razumna osoba bi razumela da ima pravo da uđe u Australiju, sa svim onim dokumentima koje je dobio Novak Đoković.

01.39 - Sudija Keli: Gospodin Đoković je bio pomalo naivan i dao je službencima sve što su tražili i zahtevali od njega! Novak nije mogao da shvati šta se uopšte dešava na aerodromu.

01.38 - Novakov advokat se složio sa sudijom i ponovio da su svi dokazi predati!

01.35 - Sudija je oduševio ovim rečima: Iz svega ovoga vidim da je gospodin Đoković predao baš sve dokaze i podatke koji su mu traženi, kažite mi šta je on još morao da uradi - upitao je sudija advokate srpskog asa.

01.30 - Kratak prekid suđenja, jer se neko uključio u prenos!? Sudija je to ocenio kao nedopustivo...

01.25 - Novak nije dobio jasne razloge za otkazivanje vize i počinjena je pravosudna greška! Nisu pruženi detalji zbog čega je otkazana viza!

01.23 - Kratko da vidimo šta se dešava ispred suda! Ogroman broj ljudi se okupio i svi skandiraju Novaku.

01.22 - Sudija Keli ima dosta pitanja Novakovim advokati, a oni čini se sjajno odgovaraju. Kratko, jasno i s argumentima.

01.20 - Nik Vud: Gospodin Đoković je izjasnio na aerodromu da ima medicinsko izuzeće!

01.16 - Sajt pao zbog p.rnića?! Svašta smo videli, ali ovo... Sajt suda je izgleda pao iz bizarnog razlog.

01.15 - Vakcinacija je tema! Novakov advokat: to jednostavno zahteva deklaraciju u kojoj se od tri kategorije nalazi putnik. Ne zahteva od putnika da pruži dokaze. Gospodin Đoković je izneo da ima kontraindikacije i da ima pravo da traži medicinsko izuzeće. Ne mora da dostavi dokaze u tom slučaju, ali on je svejedno to uradio.

01.10 - Novakovi advokati detaljno opisiju sudiji sve šta se dešavalo od momenta sletanja srpskog tenisera u Melburn. Čini se da oni poprilično jasno i argumentovano iznose sve detalje.

01.05 - Konačno radi prenos iz Melburna! Pratite uživo suđenje!

01.02 - Sudija kaže da nije zainteresovan za argument "profesionalne implikacije", koje je izneo Nik Vud.

01.00 - Nik Vud, Novakov advokat: Zbunjujuće je što Novak nije odbijen ni zbog jednog konkretnog razlog, već zbog MEŠAVINE DVA RAZLOGA! To nije relevantan razlog za odbijanje!

00.57 - Novakovi advokati kažu da je pomešan veliki broj dokumenata i bi zbog toga sudija trebalo da ima razumevanja. Kažu: Sve je zbunjujuće i izmešano.

00.52 - Zanimljivo: Skot Morison, premijer Australije trenutno govori na konferenciji za medije u Kanberi. Za sada nije pričao o Novaku.

00.50 - Sudija Keli: Moraćete da se vratiti u prošli vek, mrzim akronime, ne podržavam to, rekao je Keli pošto mu nije bilo najjasnije objašnjenje advokata Novaka Đokovića. Oni su izgovorili NOIC (Notice of Intention to Cancel) i to je bilo predmet odgovora sudije.

00.39 - Reč imaju Novakovi advokati, oni se na početku prozivaju na pravičnost u odluci suda.

00.36 - Počelo je suđenje, ali nema prenosa! Razlog - prevelika poseta na sajtu suda koji nema server koji to može da isprati.

00.35 - Australijski mediji nemaju nikakve informacije kada će biti rešen problem.

00.29 - Više od 20.000 ljudi čeka početak suđenja na Youtube.

00.26 - Najnovija informacija iz Australije glasi: sajt je pao zbog ogromne posete. Dakle, Australijanci su očekivali da prenos suđenja Novaku Đokoviću gleda nekoliko desetina ljudi?

00.23 - Pao je sajt suda i dok se to ne reši, neće krenuti suđenje! Šta reći...

00.12 - Sudija Keli veruje da će ceo proces biti ubrzan ako Novak Đoković odluči da lično svedoči.

00.11 - Suđenje kasni zbog tehničkih problema. Očekuje se početak čim budu rešeni problemi oko TV prenosa.

00.11 - Novakovi advokati imaće dva sata da iznesu kompletnu odbranu.

00.10 - Očekujemo svakog momenta da počne suđenje.

00.00 - Uskoro počinje suđenje veka!

23.55 - Bliži se početak suđenja! Budite uz nas, uskoro kreće direktan prenos iz Melburna!

23.50 - Đorđe Đoković: Ovde je učinjeno veliko kršenje ljudskih prava. Novak je pozitivan, čujemo se redovno, misli na pozitivan ishod. Impresioniran je slikama širom sveta što mu stižu. On oseća svu tu ljubav, rekao je Novakov brat za RTS.

23.45 - Sudija Entoni Keli biće glavni na današnjem procesu. U pitanju je čovek koji ima veliku reputaciju u tamošnjoj javnosti. Važi za poštenu i pravičnu osobu. Do sada je imao jako dobar odnos prema Đokoviću.

23.40 - Oglasila se i Jelena Đoković, koja je na svom Instagramu podelila poruke podrške Novaku! On je šerovala brojne poruke sa skupova podrške Noletu iz raznih delova sveta.

Jelena Đoković
foto: Printscreen

23.37 - Svakako dragocen podatak: Novak je za advokate angažovao vrhunski tim iz Australije! Oni imaju veliko iskustvo, posebno u slučajevima poput ovog. Nik Vud i Pol Holdenson su dva advokata koja će svim silama bratini Đokovića.

23.34 - Do početka suđenja ostalo je još nešto malo manje od 30 minuta. Na Youtube kanalu koji će prenositi suđenje već sada 5.000 čeka da taj događaj krene.

23.32 - Australijanci su potpuno okrenuli leđa Novaku! U anketi na poznatom sajtu "The Age" čak 67 odsto učesnika rekalo da Đokoviću ne bi trebalo dozvoliti učešće na AO. Sa druge strane samo 26 odsto ljudi bilo je za to da Novak dobije dozvolu za takmičenje u Melburnu.

23.31 - Podrška Novaku stigla je od Piksija.

23.26 - Dok čekamo suđenje jedan zanimljiv detalj. Ako Australija izgubi ovaj slučaj to će je koštati 500.000 dolara! To je cena sudskih troškova i svih advokata.

23.24 - Nema više ni približno toliko policije oko "hotela" u kome je bio Novak, ali je zato ispred suda ogroman broj pripadnika bezbednosti.

23.22 - Na sajtu Kurira imaćete prilike da gledate direktan prenos suđenja, ali i čujete sve reakcije kako iz Srbije, Australije, tako i celog sveta.

23.20 - Novak Đoković je u pratnji policije krenuo ka zgradi suda.

23.15 - Oglasila se i premijerka Srbije koja će večeras pomno pratiti dešavanja u Melburnu.

23.10 - Mnogo je misterija vezano za slučaj Novaka Đokovića, a ova je jedna od njih.

23.00 - Podrška za Novaka stigla je i od čuvenog Siniše Mihajlovića.

22.55 - Evo šta čeka Novaka ukoliko izgubi sport.

22.46 - NAJDŽEL FARAŽ U BEOGRADU!

Britanski političar Najdžel Faraž je tokom dana podržao Novaka Đokovića, a sada je objavio snimak na kom se vidi da je došao u Beograd kod porodice Đoković.

22.15 - Hapšenje isred Novakovog hotela!

22.02 - Banjaluka je večeras uz Novaka!

21.30 - PODRŠKA OD VLAHOVIĆA I MITROVIĆA!

Pred početak ročišta su podršku Novaku Đokoviću pružili srpski fudbaleri Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović.

I jedan i drugi su se oglasili putem Instagram "Storija". Inače, interesantno je da bi njih dvojica mogli da se nađu na suprotnim stranama u Engleskoj, u FA Kup utakmici između Fulama i Mančester sitija.

Ovo su poruke od Mitrovića i Vlahovića.

Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović
foto: Printscreen
Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović
foto: Printscreen

21.15 - Podrška za Novaka stiže iz dalekog Pariza.

21.00 - Novaku je podršku dao i Miloš Ninković koji je otkrio neke šokantne detalje ovog slučaja.

20.00 - Podrška za Novaka stigla je iz svih delova Srbije.

S obzirom na to da je slučaj administrativni, Đoković se neće pojaviti na svedočenju koje svakako ne bi pravilo nikakvu razliku kada je u pitanju ovaj predmet. Saslušanje će, dakle, početi u ponoć i trajaće dva sata, a za to vreme će advokati Novaka Đokovića izneti svoje argumente.

Novak Đoković
foto: Uroš Arsić/Mondo

Zatim sledi pauza od tri sata i izlaganje zastupnika države koje će trajati još dva sata - što znači da pre 7.30 časova, odnosno posle kraće pauze, nećemo saznati odluku vezanu za to hoće li ili ne Novak biti deportovan.

- Nadamo se da je ovo poslednji skup, pred puštanje na slobodu. Ali šta god da se desi, šta god da odluči sud, Novak će se vratiti u Srbiju, i onda ćemo mu pokazati koliko smo svi uz njega i koliko je srpski narod složan. Budimo zajedno, to Novak traži od nas, sloga i ljubav. Svi ste vi njegova porodica! Živeli - poručio je Novakov otac Srđan u nedelju popodne, tokom obraćanja u Beogradu.

Novak Đoković
foto: EPA/Alessandro Di Marco, Shutterstock

Suđenje pratite uživo na sajtu Kurira iz minuta u minut.

Kurir sport

Bonus video:

00:27

PODRŠKA SVE VEĆA! Srbija i 4. dan protestvovala zbog mučenja Novaka u Australiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track