MELBURN DOČEKAO KRUNU POSLE 44 GODINE Ešli Barti je šampionka Australijan opena! Bez izgubljenog seta do 3. Grend slema u karijeri
Foto: AP

AUSTRALIJAN OPEN

MELBURN DOČEKAO KRUNU POSLE 44 GODINE Ešli Barti je šampionka Australijan opena! Bez izgubljenog seta do 3. Grend slema u karijeri

Tenis -

Ešli Barti je nova šampionka Australijan opena.

Australijanka je bila bolja od Amerikanke Danijel Kolins sa 6:3, 7:6 posle sat i 29 minuta igre.

Posle Gred slem titule na Rolan Garosu 2019, pa Vimblonda 2021. godine, trenutno prva na WTA listi svojoj vitrini sada je pridodala i pehar sa Australijan opena, te još jednom potvrdila klasu u ženskom tenisu.

Ešli Barti
foto: Profimedia

Ešli Barti je na putu do finala bila dominantna i nije izgubila nijedan set protiv Curenko, Broceti, Đorđi, Anisimove, Pegule i Kejs. A u finalu je takođe dominirala - Kolins nijje bila nepremostiva prepreka za 25-godišnju devojku koja trenutno u samom kremu "belog sporta".

OZIJI NA TROFEJ ČEKALI 44 GODINE

Ešli je postala prva Australijanka u finalu grend slema u Melburnu još od 1980. i Vendi Turnbul. Oziji su čekali na titulu 44 godine. Poslednja domaća teniserka koja se okitila krunom bila je Kris O‘Nil koja je dobila Amerikanku Beti Nagelsen sa 6:3 i 7:6 davne 1978. godine. A sada je Ešli Barti ispisala nove strane istorije australijskog tenisa.

trofej, Australijan open
foto: EPA/DEAN LEWINS

U četiri uvodna gema finala teniserke su bile sigurne na svoj servis, a prva se sa problemima suočila Barti koja je u petom gemu spasila brejk loptu. Ona je već u narednom gemu napravila odlučujući brejk u tom delu igre, iskoristivši duplu grešku Amerikanke.

danijel kolins nije imala šanse protiv barti
danijel kolins nije imala šanse protiv bartifoto: AP

Drugi set, međutim, nije dobro počeo po Australijanku, koja je na putu do finala izgubila samo jedan servis gem. Ona je u drugom setu pretrpela dva brejka i gubila sa 5:1, ali je uspela da se vrati u set.

Osvojila je četiri naredna gema i izjednačila na 5:5, a potom je uvela set u tej-brejk u kojem je slavila sa ubedljivih 7:2.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track