ANALIZA KURIRA: Šta Dubai znači Đokoviću u ovom trenutku?
Foto: Profimedia

Šampioni samouvereni pred Dubai

ANALIZA KURIRA: Šta Dubai znači Đokoviću u ovom trenutku?

Tenis -

Scena je postavljena za početak po renkingu verovatno najjačeg ženskog turnira Dubai Djuti Fri Teniskog šampionata, u kome će – sa par izuzetaka – uzeti učešće najboljih 30 igračica aktuelne WTA rang-liste

Braniteljka titule iz 2021. je dvostruka osvajačica Grend slem trofeja i broj 1 WTA liste iz 2017. – Garbinje Muguruza, već duže vreme uspešno vođena od strane legendarne sunarodnikinje i Fed Kup selektorke Končite Martinez.

Ovo je osma godina da elegantna Španjolka pohodi najvažniji teniski turnir na Bliskom istoku, a prošle godine je svoj prvi trofej „Srebrnog čajnika“ osvojila uz samo 2 izgubljena seta. „Garbinje ne samo što je braneća šampionka, već je i bivša dvostruka polufinalistkinja našeg turnira – što potvrđuje predviđanja da će i ove godine biti jedna od najvažnijih konkurentinja za titulu!“ naglašava izvršni direktor osnivača turnira Dubai Djuti Fri, Kolm Meklohlin.

Ovaj važan prvenac za Garbinje – čime je postala jedina Španjolka koja je osvajala ovaj turnir uz sunarodnike Koreču, Ferera, Nadala i Bautistu-Aguta – lepo joj je „otvorio“ inače rekordnu sezonu po broju osvojenih trofeja (3), na kraju koje je bila neprikosnovena i na Završnom mastersu u Montereju.

Garbinje Mugurusa, Garbinje Muguruza
foto: Profimedia

Karijerni prvenac iz 2021. će motivisano braniti i Rus Aslan Karacev, koji je svojim trijumfom u Dubaiju ujedno označio i ulazak u Top 30 svetskog tenisa. Najveće iznenađenje profesionalne turneje u prošloj godini i prvi nosilac „specijalne pozivnice“ posle Tomasa Mustera koji se probio do finala i konačne pobede u Dubaiju, „teniski metak sa Vladikavkaza“ je prvi Rus koji je podigao „Srebrni jedrenjak“ – a da to nije pošlo „za reketom“ i takvim legendama poput Safina i Južnjeg, finalistima turnira 2001, 2007 i 2010. Prošlogodišnji turnir je bio prvi od kada se u Dubaiju održava turnir ATP Serije 500 da su se u finalu susreli nosilac specijalne pozivnice i kvalifikant (Lojd Heris), posle kojeg je Karacev ostvario najveću pobedu karijere nad Novakom Đokovićem u polufinalu Serbia Opena i osvojio svoju drugu ATP titulu pobedom nad Marinom Čilićem u Moskvi. Osvajać srebrne medalje na olimpijadi u Tokiju u miks dublu i svoje treće titule pobedom nad Endijem Marejem u finalu Sidneja ove godine – Karacev će biti više nego opasan u nameri da odbrani svoju prvu titulu u karijeri na terenima „Ejvijejšn centra“.

Nedavne neugodne poraze protiv Karaceva u Srbiji i Australiji će upravo u Dubaiju će nastojati da „potru“ prvi igrač sveta i petostruki osvajač ovog turnira Novak Đoković i dvostruki osvajač olimpijskog zlata i Vimbldona i bivši broj jedan Ser Endi Marej. Iako sa samo jednim osvojenim trofejem u Dubaiju (2017) Marej pamti sjajne uspehe u pobedama nad Federerom i Đokovićem – i njegovo ponovono prisustvo u Emiratu pred najavljenu pauzu tokom dela sezone na šljaci će sigurno obradovati brojne poklonike ovog velikog teniskog borca i šampiona, takmičarski „vaskrslog“ posle brojnih neugodnih povreda i operacija. „Borbeni duh Endija Mareja je jak kao što je i uvek bio, i danas sigurno niko ne sme da ga otpiše za nove velike teniske uspehe – što ovogodišnji jubilarni turnir čini još interesantnijim“, ističe direktor turnira Salah Talak.

Aslan Karacev
foto: Profimedia

Uslovi za igru u Dubaiju umeju da budu varljivi, pogotovo zbog temperaturnih razlika između dana i večeri i u slučaju pojave peščanih oluja – ali je sigurno to da je i ove godine podloga jedna od najbržih na turneji, što od igrača zahteva vrhunsku fizičku pripremljenost, koncentraciju i izuzetno efikasan servis. U slučaju našeg asa – koji je na putu do osvajanja svoje poslednje pete titule ovde u polufinalu 2020. spašavao meč lopte protiv Gaela Monfisa a zatim „izdominirao“ nad Cicipasom – tim kvalitetima bi se sigurno dodao i učinak riterna na servis, po čemu je Novak prepoznat kao najbolji u istoriji tenisa. O Novakovim pripremama se malo čulo i pisalo poslednjih dana, ali ako je sparing bio na nivou zasigurno temeljitih treninga kondicije i snage – ogromna motivacija koju će Novak imati pred trideseti jubilarni turnir u Dubaiju da vrati tenis na vrh agende kojom se predugo bavila kompletna međunarodna javnost u vezi nemilih događaja u Melburnu mogla bi da stvori željenu formulu za povratak u takmičarski ritam i dobro raspoloženje na terenu – uvek najbitnije preduslove da se i dalje osvajaju trofeji i obaraju rekordi.

Novak Đoković
foto: EPA

Svojom šestom titulom na centralnom terenu Ejvijejšn Centra, osvojenom u uslovima zaista impozantne konkurencije – prvi igrač sveta bi pre svega pokazao kakva sportska nepravda i šteta tenisu su načinjene političkim odlukama u Australiji – ali i ohrabrio sve poklonike njegovog teniskog lika i dela – i iskrene ljubitelje „belog sporta“ – da je pred nama ipak lepši, mirniji, čistiji i zanimljiviji period takmičenja u vrhu svetskog tenisa.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track