NOVAK ĐOKOVIĆ OPŠIRAN POSLE PORAZA OD FOKINE: Rolan Garos je i dalje moj pravi cilj
Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Srpski as iskren

NOVAK ĐOKOVIĆ OPŠIRAN POSLE PORAZA OD FOKINE: Rolan Garos je i dalje moj pravi cilj

Tenis -

SPECIJALNI IZVEŠTAČ KURIR IZ MONTE KARLA: Vuk Brajović

6-3 6-7 6-1 je rezultat koji se retko može vezati za, i dalje aktuelnog svetskog broja 1 i dvadesetostrukog osvajača Grend Slem trofeja, Novaka Đokovića.

Pogotovo bolno izgleda samo jedan osvojen gem u završnom setu – ali je već sredinom istog bilo jasno da danas naš as neće moći da pretenduje na nešto više, vidno umoran i van ritma – posle brojnih propuštenih šansi i “jurnjave” za rezultatom kroz napornu borbu sa stamenim Fokinom i na jedevite jade osvojenim drugim setom posle više od 80 minuta igre.

"Želeo bih da čestitam Alehandru na tome što je bio – bolji igrač danas. Uspostavio je željeni ritam, a ja sam bio "na konopcima" tokom celog meča i jurio rezultat. Iako jesam imao nekoliko šansi i brejk lopte – previše takvih sam propustio da iskoristim – naročito u prvom setu. Da se razumemo – mogao je danas da pobedi bez izgubljenog seta, ali sam na čistu borbenost uspeo da mu otrgnem drugi – posle čega sam fizički kolapsirao, i nisam više mogao da se krećem", jasan je u opisu razloga iza još jednog bolnog poraza u Monte Karlu Novak Đoković.

"Nisam se do sada baš isticao na uvodnim turnirima serije na šljaci – i "šta bi bilo da je bilo" nije tema kojom se i inače bavim," kaže Đoković u osvrtu na ovu najčudniju sezonu u svojoj karijeri.

"Ovo je svakako poraz posle koga ću morati značajno više da radim, jer mi je cilj da budem konkurentan za Rolan Garos. Razočaran jesam, naročito činjenicom da sam ostao bez daha u trećem setu i nisam nikako mogao da ga pratim. Ako ne možete da izdržite da ostanete u razmeni, ako ne osećate noge – onda je to „nemoguća misija“, ma koliko vi želeli da se borite, takmičite. Proćiću kroz ovo iskustvo detaljno sa svojim timom – u nadi da će sve biti bolje već sledeće nedelje u Beogradu", realan je Novak.

Novak se nije složio sa komentariom da ga je publika loše primila na početku meča.

"Publika je bila prava sportska, pozdravljala je dobre poteze obojice igrača – a normalno je da je njega bodrila u momentima kada je sticao važnu prednost. Igrao sam u mnogo oštrijim ambijentima tokom svoje karijere, i zahvalio bih svima što su ostali uz nas tri sata."

Na pitanje da li se tragovi neprijatnosti doživljenih u Australiji i dalje osećaju, Novak odgovara odrično:

"Ako mislite na to što sam komentarisao svoju igru, to je sasvim normalna pojava kod mene. Verovao sam da se mogu vratiti u meč i stvoriti preokret, bodrio se i borio – iako je dosta toga „radilo protiv mene“ u smislu kako sam se danas osećao na terenu. Da ne zaboravimo – igrao sam protiv specijaliste za šljaku, koji je ovde već odigrao meč na centralnom terenu – i očekivao sam da će ovo biti velika borba i na psihološkom planu. Danas sam izvukao „deblji kraj“ i završio svoje učešće u Monte Karlu već sada, ali moram da ostanem optimista i nastavim da radim i gradim kako bih digao formu za ciljni Rolan Garos!", rezimirao je današnji dan Novak Đoković.

Istini za volju, ovaj poraz ne treba posmatrati kao šokantno iznenađenje – iako je svakako jedan od neprijatnijih, pogotovo ako se uzme u obzir to koliko bi niz dobrih nastupa u Monaku značio Novaku posle ovakvog početka sezone i njenog nastavka na uvek izazovnoj šljaci. Kao što smo i nagovestili, drugo i treće kolo su ove godine u Monte Karlu pravo „sito i rešeto“ koje izjednačava bukvalno sve koji do njih dođu – a u vetrovitim i hladnijim uslovima poput današnjih - potpuno nepredvidivi za bilo kakvu prognozu. Srećna okolnost je u tome što će Novak sada moći da „zavrne rukave“ i da na domaćem terenu u Beogradu zaleči ovaj poraz – uz duhovnu podršku koju će mu pružiti tribine teniskog centra koji nosi njegovo ime.

Da će biti lako ili slično kao pre posle svega doživljenog od početka 2022 – valjda se ni jedan poznavalac tenisa nije mogao nadati, ali će i ovoga puta solidan rad biti ono u šta treba verovati kada je tenis Novaka Đokovića u pitanju. A kada je tako – retko kada je izneverio i sebe i nas...

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track