OŠTRA PORUKA TS BELORUSIJE ENGLEZIMA I VIMBLDONU: Destruktivnim odlukama podstičete mržnju i netrpeljivost na nacionalnoj osnovi!
Foto: Shutterstock

odgovor

OŠTRA PORUKA TS BELORUSIJE ENGLEZIMA I VIMBLDONU: Destruktivnim odlukama podstičete mržnju i netrpeljivost na nacionalnoj osnovi!

Tenis -

Belorusija ima dve teniserke u top 20 WTA, Arinu Sabalenku i Viktoriju Azarenku

Posle odluke organizatora Vimbldona da zabrani učešće ruskim i beloruskim teniserima na trećem grend slemu u sezoni, usledilo je oštro saopštenje TS Belorusije.

Arina Sabalenka
foto: EPA

Belorusi su udarili na teniske organe i britansku vladu, koje smatraju za jedine i izrazite krivce nečuvene teniske odluke, koju su pre nekoliko dana osudili Novak Đoković, najbolji teniser na svetu i Martina Navratilova, legenda svetskog tenisa.

"Ovakvi destruktivni postupci ni na koji način ne doprinose rešavanju sukoba, već samo podstiču mržnju i netrpeljivost na nacionalnoj osnovi. Očigledno, razlog za ovako tešku odluku bio je direktan pritisak britanske vlade, na primer, izjave ministra sporta Najdžela Hadlstona o potrebi da se beloruskim i ruskim teniserima dozvoli učešće na turniru tek nakon potpisivanja ugovora. To je trebalo da bude posebna deklaracija koja osuđuje specijalnu operaciju i daje garancije da sportisti ne podržavaju trenutnu vlast u svojim zemljama i da ne dobijaju javna sredstva."

„Ovakve izjave govore o nekompetentnosti i neznanju britanskih zvaničnika o državnom sistemu podrške sportu u Belorusiji i Rusiji. Nezakonite odluke međunarodnih teniskih organizacija u odnosu na naše sportiste narušavaju, pre svega, ugled ovih organizacija, a nedoslednost izjava i postupaka među njima samo potvrđuje nekompetentnost i jednostrano odlučivanje. Trenutno su u toku konsultacije rukovodstva BTF sa međunarodnim advokatskim kancelarijama o sportskom pravu i razvija se strategija koja ima za cilj da zaštiti, pre svega, beloruske tenisere širom sveta, kao i tenis u Republici Belorusiji. BTF preduzima sve moguće korake da izjednači trenutnu situaciju i uverava da će nastaviti da brani prava beloruskih tenisera da učestvuju na međunarodnim turnirima."

Viktorija Azarenka
foto: Profimedia

Belorusija trenutno ima dve teniserke u top 20 WTA. Arina Sabalenka je četvrta teniserka sveta, a dvostruka grend slem pobednica Viktorija Azarenka nalazi se na 18. mestu. Mlada Aleksandra Sasnovič je 50. na WTA listi.

Velika Britanija je domaćin tri WTA turnira uoči Vimbldona, u Notingemu, Birmingemu i Istbornu, a izvršni direktor Stiv Sajmon rekao je da će se odbori i saveti organizacije sastati sledeće nedelje kako bi odlučili šta će preduzeti posle odluke Ol Ingland Kluba. Da li će slediti politiku svoje Vlade ili će suprotno Vimbldonu dozvoliti na svojim turnirima igranje ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama. Otvorenu mržnju prema Rusima i Belorusima osudio je nedavno i čuveni teniski stručnjak Nikola Pilić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track