DRUGA MLADOST HRVATA U PARIZU: Marin Čilić gazi ka finalu
Foto: Profimedia

ANALIZA KURIRA

DRUGA MLADOST HRVATA U PARIZU: Marin Čilić gazi ka finalu

Tenis -

Veteran iz Hrvatske doživljava „drugu mladost“ u Parizu, pobeđen i Rubljov za 3:2 u setovima za veliki korak ka jedinom finalu Grend Slema na kome nije učestvovao

SPECIJALNI IZVEŠTAČ KURIRA IZ PARIZA: VUK BRAJOVIĆ

Da je kadar za najveća dostignuća u tenisu, Marin Čilić je dokazao osvajanjem Ju Es Opena 2014. godine i Dejvis Kup titule sa reprezentacijom Hrvatske 2018. – ali i ulaskom u finala Vimbldona 2017. i Australijen Opena narednog januara. Celih 8 godina posle svog najvećeg uspeha u karijeri – a 4 od završnice u Melburnu – as iz susedne Hrvatske ponovo je na korak od velikog finala Grend Slema – ali prvi put na pariskoj šljaci.

Marin je u današnjem četvrtfinalu bio bolji od blago favorizovanog i mlađeg osvajača Serbia Opena Andreja Rubljova u pet setova, gde je bio potreban super taj-brejk da bi zakazao meč sa pobednikom jedinog preostalog („Skandinavskog“) četvrtfinalnog meča u konkurenciji muškog singla – u kome će nastupiti Holger Rune i Kasper Rud.

Marin Čilić
foto: Profimedia

Rezultatska klackalica na kojoj je Andrej osvojio prvi set sa 7:5 a Marin uzvratio sa 6:3 6:4 za vođstvo od 2:1 u setovima nastavljena je do samog kraja, gde Rus odigrava još jedan odličan set (6:3) i uvodi meč u neizvesni završni deo.

Imao je Čilić meč loptu i na 5:4 za njega pri servisu Rubljova, ali je konačna odluka donesena tek u super-taj-brejku, u kome je Marin „spakovao“ sjane servise i sve ostalo dobro što je demonstrirao tokom današnjeg dana i sa ubedljivih 10:2 rezervisao svoju kartu za polufinale. Time je Čilić postao prvi igrač u istoriji koji je osvojio jedan super-taj-brejk na Filip Šatrijeu – dodatni „bonus“ za uspeh ovog izuzetnog kalibra i nagoveštaj još većeg u petak popodne.

Marin Čilić
foto: Profimedia

Zanimljivo je da je ovim uspehom Čilić postao jedini aktivni igrač uz članove nekadašnje „velike četvorke“ Đoković/Federer/Nadal/Marej koji je uspeo da se kvalifikuje za učešće u polufinalu svih Grend Slem turnira. Protiv koga god bude igrao u polufinalu u petak, imaće jasnu prednost u iskustvu i rutini igranja velikih mečeva – te se učešće dva veterana u finalu ovog turnira nazire kao izvesna mogućnost i kontrateža sve jačem „naletu mladih snaga“ na vrh svetskog tenisa.

Vuk Brajović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track