DA LI JE RUSKINJA PONIZILA KRALJEVSKU PORODICU? Mislili su da su izbegli RUSKU PROPAGANDU, a onda se javio bivši trener šampionke
Foto: EPA/Tolga Akmen

VIMBLDON

DA LI JE RUSKINJA PONIZILA KRALJEVSKU PORODICU? Mislili su da su izbegli RUSKU PROPAGANDU, a onda se javio bivši trener šampionke

Tenis -

Možda i očekivano pobeda Elene Ribakine na Vimbldonu izazvala je puno pažnje javnosti širom sveta.

Kazahstanka ruskog porekla je u subotu u tri seta pobedila Tunižanku Ons Žebur, a potom je dobila pehar koji joj je uručila vojvotkinja od Kembridža, Kejt Midlton, nakon čega je pokrenuta polemika da li je Vimbldon doživeo poraz.

Organizatori su uz pritisak vlade Velike Britanije pre turnira odlučili da zabrane učešće ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama, između ostalog, da bi se izbegla situacija da neko iz kraljevske porodice uručuje pehar nekome ko dolazi iz države koja je započela sukobe koji još traju, ili države koja je podržava.

To su navodno videli kao potencijalnu političku propagandu Rusije, a na kraju je titulu osvojila teniserka rođena u Moskvi koja od 2018. godine igra za Kazahstan.

"U Kazahstanu su verovali u mene i učinili su sve što je potrebno da nastavim da igram i da napredujem. Imala sam sve uslove za trening i naravno da je to pomoglo dosta", rekla je Ribakina nakon što je u četvrtfinalu pobedila Alju Tomljanović.

Njen bivši trener, Rus, Andrej Česnokov, pred sam meč za titulu je imao zanimljivo viđenje cele situacije.

"Radio sam sa Ribakinom. Sada je u finalu Vimbldona što znači i da može da ga osvoji. Lena se ponaša čvrsto i agresivno na terenu, brza je. Halepova nije mogla da se nosi s tim".

Elena Ribakina
foto: EPA/NEIL HALL

Čak i da je izgubila u finalu, Ribakina bi od Kejt Midlton dobila trofej namenjen vicešampionu, a Česnokov je to iskoristio kako bi se našalio na račun kraljevske porodice.

"Lena živi u Moskvi, tu je odrasla i postala teniserka. Čestitke kraljevskoj porodici, moraće da nagrade rođenu Ruskinju".

Najveću prašinu oko celog finala podigla je konferencija za medije pobednice na kojoj je jedan novinar bezobrazno od teniserke tražio da odgovori na pitanje o ratu, iako je bilo jasno da Ribakina ne želi da priča o tome.

Pitanje je nekoliko puta ponavljano, a šampionka Vimbldona je uspela da ostane pribrana i da se izvuče iz neprijatne situacije.

Ipak je na kraju imala problem da zadrži emocije dok je govorila o svojim roditeljima koji nisu mogli da prisustvuju finalu već su iz Moskve gledali meč. Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track