Marej prvi finalista US opena

US open

Marej prvi finalista US opena

Tenis -
Ovo će Mareju biti peto finale na Grend slem turnirima, a drugo na US Openu posle 2008. godine kad je poražen od Rodžera Federera

Britanac Endi Marej ostvario je plasman u finale US Opena pobedivši Čeha Tomaša Berdiha sa 5:7, 6:2, 6:1, 7:6 (2). Ovo će Mareju biti peto finale na Grend slem turnirima, a drugo na US Openu posle 2008. godine kad je poražen od Rodžera Federera.Berdih i Marej su ušli u maratonski prvi set, u kom je Čeh potvrdio formu zahvaljujući kojoj je eleminisao u prethodnom kolu prvog tenisera sveta Rodžera Federera. Zahvaljujući mnogo boljem servisu, Berdih je poremetio ritam škotskog tenisera i poveo. Prvo je Marej napravio brejk za 2:1, ali mu se rival revanširao već u sledećem gemu, da bi i u odlučujećem poslednjem brejkom došao do vođstva posle 78 minuta borbe.

Činilo se da će Berdih zadržati kontinuitet igara i iznenađenja na turniru, ali je Marej sledeći set počeo brejkom i nastavio ga furioznim servisom. Na 3:1 je je novim brejkom otklonio sve dileme i priveo set kraju kao uvod u potpuni preokret. U trećem setu Berdih doslovno nije postojao, zahvaljujući nedostatku koncentracije i strpljenja koje je izazvano oštrim vetrom. U tim uslovima bolje se snašao Marej, a Čeh je uspeo da osvoji tek jedan gem, a namučio je protivnika tek u poslednjem, jer je tada iskoristio tek petu brejk loptu za vođstvo od 2:1 u setovima.

Marej je u poslednjem setu zadržao ritam i koristio nervozu Berdiha do 3:0, kada se Čeh probudio i vratio igru iz prvog. Smanjio je na 3:1, zatim i napravio brejk i iskoristio sledeći servis, prebacivši pritisak na stranu Mareja. Marej ipak nije dozvolio potpuni preokret, već se ušlo u taj-brejk. Otvorio ga je Čeh sa 3:0, a zatim se Endi vraćao postepeno do 5:5, da bi defanzivnom igrom čekao greške protivnika. To mu se isplatilo posle druge meč lopte, koja ga je odvela u drugo uzastopno Grend slem finale.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track