KAKAV HIT! Pogledajte kako izgleda "Duvalius djokovici", novootkrivena vrsta insekta koja je nazvana po Novaku Đokoviću (FOTO)
Foto: Profimedia

ČAST ZA NOLETA

KAKAV HIT! Pogledajte kako izgleda "Duvalius djokovici", novootkrivena vrsta insekta koja je nazvana po Novaku Đokoviću (FOTO)

Tenis -

Dok je srpski teniser, Novak Đoković, beležio pobede na turnirima u Tel Avivu i Astani, po njemu je nazvana nova vrsta insekta.

Insekt je pronađen u jednoj jami u blizini Ljubovije, a naučni rad o opisu nove vrste čiji su autori dr Srećko Ćurčić, dr Nikola Vesović i biospeleolog Dragan Pavićević je nedavno objavljen u časopisu "Annales Zoologici Fennici".

U ime autora saopštenje je potpisao Vesović.

- Novak Đoković – već više od 15 godina taj čovek uveseljava čitavu naciju, čini nas ponosnim i za to vreme je svima postao kao član porodice. On nije samo vrhunski ambasador Srbije u svetu, već najbolji teniser svih vremena i jedan od najdominantnijih atleta ikada.

Imam tu čast i zadovoljstvo da upravo sada objavim otkriće nove vrste insekta iz zapadne Srbije koja dosad nije bila poznata nauci. U pitanju je specijalizovani, slepi, podzemni tvrdokrilac (Coleoptera) iz porodice trčuljaka (Carabidae) pronađen u jednoj jami u blizini Ljubovije. Naučni rad o opisu nove vrste je nedavno publikovan u istaknutom časopisu ‘Annales Zoologici Fennici’.

Kao znak zahvalnosti i osećaja potrebe da se na neki naš način odužimo Novaku je bio da novu vrstu nazovemo upravo po njemu – Duvalius djokovici.

Hvala Novače! - poručio je dr Nikola Vesović.

Đoković koji ovog petka igra u četvrtfinalu turnira u Astani protiv Karena Hačanova, objavu o novom insektu je podelio na zvaničnom nalogu na društvenoj mreži Instagram gde se pohvalio brojnim fanovima.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track