SRAMNO! NOVAK NA UDARU DOPING KONTROLE: Srbina testiraju mnogo češće od Nadala! Rus i Poljakinja GLAVNE METE!
Foto: EPA/Ettore Ferrari

ISPLIVALI DETALJI

SRAMNO! NOVAK NA UDARU DOPING KONTROLE: Srbina testiraju mnogo češće od Nadala! Rus i Poljakinja GLAVNE METE!

Tenis -

Nakon što je teniserka Simona Halep dobila pozitivan rezultat na doping testu, u centar pažnje došli su i drugi teniseri, odnosno ravnopravnost istih u ovoj oblasti.

Interesantni podaci mogu se naći na sajtu ITF-a, gde su prikazani izveštaji o broju urađenih doping testova u prethodnim godinama. Testovi se rade iz krvi i iz urina, a razlikuju se i po tome što mogu da se rade na turnirima, ali i van turnira.

Pretragom najboljih svetskih tenisera prvo se može primetiti razlika u broju doping testova koji su rađeni na Rafaelu Nadalu i Novaku Đokoviću u 2021. godini.

Srpski teniser je prethodne godine testiran 21 put, a Španac 14 puta, od čega samo dva puta na turnirima.

Ukoliko se posmatraju ranije godine, odnosno period od 2018. do 2020. godine u kojem postoje precizni podaci o broju testova, tu je odnos već ravnopravan, čak malo više testiranja je imao španski teniser. Ukupno je za navedene tri godine Đoković testiran 57 puta, a Nadal 61 put.

O situaciji sa dopingom u tenisu ranije je govorio nemački doktor Fric Zergel, koji je istakao upravo Rafaela Nadala, kao nekoga za koga smatra da koristi nedozvoljena sredstva ali to sjajno skriva prikriva.

"Rafael Nadal pokazuje znake abnormalnosti. Imam trajnu sumnju u to što radi i što se tiče regeneracije i cele njegove atletizacije.. Takođe, on dolazi iz Španije, zemlje koja nije poznata po tome da adekvatno "prati" svoje heroje", istakao je Nemac.

Rafael Nadal
foto: EPA/Rhona Wise

Što se tiče ostalih top tenisera, Rodžer Federer koji je na Lejver kupu ove godine završio karijeru, u 2021. godini je testiran samo 12 puta, od čega samo tri puta na turnirima, ali treba imati u vidu da je u tom periodu Švajcarac već krenuo da propušta većinu turnira (odigrao samo pet).

Trenutno prvi teniser sveta Karlos Alkaraz testiran je samo šest puta, od toga nijednom na turnirima. Zverev je testiran 21 put, Cicipas, Medvedev i Rud po 22 puta, a Andrej Rubljov čak 26, po čemu je drugi najtestiraniji igrač. Prvi je Litvanac Rikardas Berankis sa 27.

Novak Đoković, Andrej Rubljov
foto: Starsport

Američki sportisti su često predmet sumnje u oblasti doping testiranja, posebno na Olimpijskim igrama, ali u tenisu deluje da se uklapaju u prosek. Tako je Rajli Opelka prošle godine testiran 22 puta, Tejlor Fric 20, Pol 20, Izner 16, Tijafo 14...

Što se tiče ostalih srpskih tenisera, Dušan Lajović je testiran 23 puta, Laslo Đere 18, Miomir Kecmanović 22, Laslo Đere 18, a Krajinović je testiran 17 puta.

Dušan Lajović
foto: Starsport

Od srpskih teniserki, Aleksandra Krunić testirana je samo pet puta i nijednom van turnira, Olga Danilović četiri i takođe nijednom van turnira, a Nina Stojanović za razliku od njih 20 puta.

Pomenuta Simona Halep u 2021. godini podvrgnuta je testiranju 17 puta, a poređenja radi Iga Švjontek testirana je čak 29 puta, Sabalenka 22 puta, Marija Sakari 20 puta...

Iga Švjontek
foto: Profimedia

Biće zanimljivo uporediti podatke za 2022. godinu, kada isti budu dostupni, jer treba imati u vidu da Novak Đoković nije mogao da igra dobar deo turnira u ovoj sezoni, a pitanje je koliko je bio pošteđen u smislu doping testiranja.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track