SADA SLUŠAMO MALOG OD SRBIJE! Nadal i Federer prvi POKUŠALI DA ZAUSTAVE Đokovićevu revoluciju, a ove reči i danas odjekuju (VIDEO)
Foto: Profimedia

PTPA - ATP

SADA SLUŠAMO MALOG OD SRBIJE! Nadal i Federer prvi POKUŠALI DA ZAUSTAVE Đokovićevu revoluciju, a ove reči i danas odjekuju (VIDEO)

Tenis -

Borba traje već nekoliko godina, "mali od Srbije" - Novak Đoković, nije imao veliku podršku, ali ona je, čini se, iz dana u dan sve ozbiljnija i veća.

Asocijacija profesionalnih teniskih igrača (PTPA) dobila je Izvršni odbor, a u njemu se između ostalih nalaze osnivači, Novak i njegov prijatelj, Kanađanin Vasek Pospišil.

PTPA je osnovana 2020. godine, zbog čega su mišljenja bila podeljena, a oni sa najviše uticaja u svetu tenisa nisu bili oduševljeni.

Rafael Nadal i Rodžer Federer, kao članovi saveta igrača ATP, oglasili su se na društvenim mrežama nedugo nakon što je u javnost stigla vest o PTPA i to označili kao pokušaj razdvajanja.

"Svet prolazi kroz tešku, komplikovanu situaciju. Lično mislim da su ovo vremena za smirenost, kao i rad svih nas zajedno - u istom pravcu. Vreme je za zajedništvo, ne za odvajanja. Ovo su momenti kada se velike stvari mogu ostvariti jedino dok je svet tenisa ujedinjen. Svi mi, igrači, turniri, čelnici, treba da radimo zajendo. Imamo veliki problem, a podela definitivno nije rešenje", poručio je tada Nadal.

Ubrzo je stigla reakcija Švajcarca - slažem se sa Rafom.

Ni Novakovi pokušaji da objasni kako ima najbolje namere i kako kroz PTPA i ideje organizacije ne želi da pomogne sebi, već drugima, posebno slabije rangiranim teniserima i teniserkama.

Peti teniser sveta je nedavno poručio da je PTPA organizacija jedinstvena u tenisu i da je 100 odsto posvećena igračima, ali da nije prihvaćena od strane grend slemova, ATP i VTA i da to otežava stvari.

Ali, veliki broj poznatih igrača i igračica shvatilo je da su Đokovićeve namere najbolje i priključili su se njegovoj ideji.

Poseban uticaj na ostale možda je imao odgovor srpskog tenisera na pitanje o borbi unutar tenisa tokom Završnog mastersa u Torinu 2021. godine.

Novak Đoković
foto: EPA/Michael Errey

U novembru 2021. Novak je, nakon pobede nad Kameronom Norijem u trećem kolu grupne faze, govorio o PTPA. Nije mogao da sakrije emocije i, samo gledajući obraćanje koje je trajalo oko tri minuta, jasno je koliko mu je stalo da njegova ideja zaživi.

"Nemamo celu noć da pričamo o tome. Za svaku oblast u životu je isto, da li tenis, sport, ili bilo šta drugo u životu. Jednostavno smo konformističko društvo, nekako nam uvek prija da se priključimo stadu, umesto da izađemo iz stada i kažemo 'e, pa ljudi, ovo nije pravedno, nije istinito, podićiću glas i pokušaću da se borim za nekoga drugog koji ima manje sreće od mene'. Mnogi ljudi, nažalost, velika većina bira lakši put, da samo brine o sebi, a ne o drugima. Pošto smo mi deo individualnog sporta, to je još izraženije, ali dobro, to mi ne smeta. Znam ko sam, šta sam i šta je pravedno i znam da se za to borim", rekao je Novak, pa u istom dahu nastavio:

"Nije mi prvi, ni poslednji put, a znam da sam mnogima trn u oku, jer pokušavam i ja sam da raskrinkam taj monopol koji je u tenisu već dugi niz godina. Malo ljudi priča, vidite sportske, teniske medije, ne pričaju uopšte koliko igrača živi od ovog sporta. Svi pričaju koliko Đoković, Federer i Nadal zarađuju. Ne priča se o tome da je tenis treći najpopularniji sport na svetu i da je van 10 po zaradi u odnosu na druge sportove. Jedva 150, maksimum 200 igrača živi od ovog sporta u muškom i ženskom tenisu. Dajte mi 200. ili 150. igrača u bilo kom drugom sportu globalno i vidite koliko oni zarađuju".

Poručio je i tada Novak da neće odustati i da će njegova borba postati sve žešća.

"Tako da, ta organizacija igrača i sve što smo pokušali i pokušavamo kroz tu inicijativu da ostvarimo i za šta se zalažemo je upravo zbog tih momaka i devojaka koji se trude da njihov glas bude saslušan, a nažalost, ne slušaju ih. Jer, elita će uvek da uzdiže elitu i to tako ide u krug, ali zato je tu neki mali od Srbije da se umeša u priču", zaključio je Đoković.

I zaista jeste nastavio da se zalaže i trudi da namere i ideje sprovede u delo.

Na odličnom je putu da PTPA zaista dobije prostor da pokuša da promeni tenis i olakša život velikom broju tenisera i teniserki.

Manje od dva meseca nakon izlaganja u Torinu, Đoković je preživeo dramu u Australiji, ali svedočili smo da je i iz toga Novak izašao još jači.

Osvoji je pet turnira tokom 2022. godine iako na mnogim nije mogao da igra zbog kovid pravila, a titulom u Adelejdu je započeo novu sezonu.

Pred početak Australijan open stigla je vest o Izvršnom odboru PTPA, a potom je održan žreb za prvi grend slem u sezoni.

Srpski teniseri su saznali protivnike, a Novak, ukoliko problem sa povredom nije ozbiljnije prirode, pre početka turnira i "juriša" na 10. trofej u Melburnu, igraće egzibicioni meč protiv Nika Kirjosa.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track