KURIR NA TRENINGU RAFAELA NADALA: Evo kako izgleda Španac dan pred početak Australijan opena!
Foto: Kurir sport/Vuk Brajović

Melburn

KURIR NA TRENINGU RAFAELA NADALA: Evo kako izgleda Španac dan pred početak Australijan opena!

Tenis -

Specijalni izveštač iz Melburna: Vuk Brajović

Dosta je pisano i pričano o fizičkom stanju branećeg šampiona Australijan opena Rafaela Nadala pred početak ovogodišnjeg turnira posle iznenađujućih poraza od De Minora i Norija na Junajted Kupu u Sidneju i razočaravajućih nastupa usled nezalečene povrede na Pariskom i Torinskom Mastersu krajem 2022.

Pretpostavke da se fizički još ne oseća najbolje i da nije postigao željenu formu potvrdio je i sam Nadal u izjavama u Sidneju i po dolasku u Melburn,ali su iste često umele da zavaraju i tenisku publiku, ali i njegove protivnike. Sa još svežim sećanjima na „fatalističke“ komentare sa Rolan Garosa 2022, turnira na kome je osvojio svoj 22. Grend Slem trofej, bilo je zanimljivo uveriti se sopstvenim očima kako Nadal izgleda na terenu Margaret Kort Arene dan pred njegov uvodni meč sa Britancem Džekom Drejperom.

Pomalo zbunjen ulaskom pedesetak predstavnika medija na prazni stadion Nadal je nastojao da nas barem zvučno impresionira, ispuštajući karakteristične uzdahe pri odigravanju njegovih ekstremno spinovanih i jakih forhenda protiv današnjeg sparing partnera – Bena Šeltona iz SAD. Osim toga, namerno ili ne, nije se moglo previše toga zaključiti iz repertoara prikazane igre ali je činjenica da je trening bio strukuiran dosta statično, sa serijama udaraca iz bekhenda i forhenda, malo „mešanja“ udaraca (spin, slajs) i voleja, i tek sa ponekim istrčavanjem u sredinu terena kako bi se probali vineri iz forhenda. Izbor za takvu vrstu treninga bez sumnje svedoči o tome da se sa puno opreza tretira njegovo fizičko stanje, jer bi meč protiv mlađeg i veoma pokretljivog Drejpera mogao da bude odlučen upravo faktorom mogućnosti da se kroz trčanje ostane u poenu. Jer ako pokušaji Nadala da skrati poene kroz vinere ne daju rezultat, odnosno da Drejper bude uspevao da ih vrati duboko u teren, Nadal će morati da kroz povećanu kretnju ponovo gradi poen i traži uglove za njegovo osvajanje. Ako se tome doda da njegov servis nije više takvo oružje kao pri osvajanju prethodnih trofeja u Melburnu, teško je poverovati da će ove godine u Melburnu biti puno mečeva koje bi Nadal glatko dobijao.

Rafael Nadal
foto: Kurir sport/Vuk Brajović

Kao što se moglo videti u Novakovim mečevima u Adelejdu, stručni timovi protivnika su u mogućnosti da (posle dobrog skautinga igre velikih šampiona poput njih dvojice) postave sasvim dobru protiv-igru i plan vođenja meča, koje je moguće rešiti jedino uz pun angažman fizičkog aspekta od samog početka meča i uz pouzdani servis. Bilo kakvo dodatno fizičko trošenje će neumitno uticati na servis, što automatski čini meč neizvesnijim, i povećava mogućnost za nastajanje grešaka koje značajno utiču na samopouzdanje u igri kod obojice učesnika. Veliki šampioni su uvek velike mete za protivnike koji u takviim mečevima nemaju šta da izgube i zbog toga je sigurno da će se Nadalov tim izuzetno fokusirati na to da protiv Drejpera (i u mečevima tokom prve nedelje turnira) što brže stekne početnu prednost, a zatim da pametnom i energetski efikasnom igrom privedu meč kraju bez izgubljenog seta.

Rafael Nadal
foto: Kurir sport/Vuk Brajović

U svakom slučaju, da se u timu Nadal puno razmišlja o komplikovanim scenarijima u uvodnim mečevima ovogodišnjeg Austrelijen Opena, bilo je više nego jasno kroz posmatranje njegovog poslednjeg treninga koji je održan tek nešto više od 24 sata pred njegov prvi nastup na Rod Lejver Areni. Da li bi to ujedno mogao da bude i poslednji, čini nam se da to uopšte nije isključena mogućnost, što bi turnir učinilo još otvorenijim za nove kandidate za pobednika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track