IZ KRUGA U KRUG TENISKOG PAKLA: Senzacija za senzacijom, šok za šokom - na terenu, ali i van njega
Foto: EPA/James Ross

AUSTRALIJAN OPEN

IZ KRUGA U KRUG TENISKOG PAKLA: Senzacija za senzacijom, šok za šokom - na terenu, ali i van njega

Tenis -

Iz Melburna za Kurir - Vuk Brajović

Poslednja dva dana na 111. Izdanju Australijan Opena bi se - bez preterivanja – mogla nazvati “danima iz pakla” za nosioce turnira – i uopšte favorite za osvajanje trofeja u ATP i WTA konkurenciji na Australijan Openu!

Nezapamćeno hladno vreme koje je već nekoliko dana zaposedalo Melburn doprinelo je još većoj neverici izazvanoj šokantnim rezultatima u oba dela žreba – ali se sa njegovim tako željenim poboljšanjem danas situacija za glavne nosioce tek nešto malo promenila.

Povelikom spisku iznenađenja – gde su od četvrtka eliminisane druga nositeljka Žaber, deveta Kudermetova, deseta Kijz, trinaesta Kolins i šesnaesta Kontavejt – neslavno su se sa muške strane pridodali drugi nosilac Rud, osmi Fric, jedanaesti Nori, dvanaesti Zverev, četrnaesti Busta, šesnaesti Tijafo, dvadeseti Šapovalov, dvadeset treći Švarcman i trideseti Davidovič Fokina.

Australijan open
foto: Profimedia

Čast nositeljki među damama su očuvale Švjontek, Sabalenka, Garsija, Benčić, Aleksandrova, Azarenka, Ostapenko, Ribakina i Pliškova – a kod gospode Cicipas, Rubljov, Đoković, Hurkač, Siner, Dimitrov, Hačanov, De Minor, Bautista Agut, Nišioka i sjajni Rune – koji uz Bruksbija (“dželata” Kaspera Ruda - prvog favorita za preotimanje prvog mesta od povređenog Alkaraza) sve više liči na “materijal” za skorog Grend Slem pobednika.

Ne spomenuti sjajne Mmoa, Lehečku i Popirina koji su fantastičnim pobedama nad Zverevom, Norijem i Fricom potpuno otvorili žreb za još fascinantih rezultata i afirmaciju “treće generacije” aktuelnih teniskih asova ne bi bilo pravedno – kao ni Mekenzija Mekdonalda, koji je u tri seta poslao Nadala u “tenisko izgnanstvo” od takmičenja u barem narednih 8 nedelja – da bi u petak glatko izgubio od spomenutog Nišioke. Dok pišemo ove redove, “crnoj listi” se pridružio i učesnik poslednja dva finala na Rod Lejver Areni Danil Medvedev – dok jednu od najvećih pobeda u njegovoj karijeri slavi pulen nekada najnepredvidljivijeg igrača na turneji Radeka Štepaneka – Amerikanac češkog porekla Sebastijen Korda.

Kraj za Rusa
Kraj za Rusafoto: EPA/Lukas Coch

Među “mladićima” koji su obradovali teniski svet svojim pobedama našao se i “noćni maratonac” Endi Marej – koji je u trećem najkasnije završenom meču u istoriji tenisa (4:05 AM) trajanja 5 sati i 45 minuta savladao domaćeg ljubimca Tanasija Kokinakisa posle zaostatka od 0:2 u setovima. Iako je bilo i bizarnijih momenata u toku tog antologijskog meča (na primer - da je Marej otišao u WC iako mu sudija nije dao – ne mogavši da ugasi “zov prirode” posle skoro 4 sata bivanja na terenu) Novak Đoković je duhovito peckao svog starog rivala i prijatelja da mu je falilo samo 8 minuta da dostigne trajanje legendarnog melburnskog finala iz 2012. između njega i Nadala od 5 sati, 53 minuta – za najduže Grend Slem finale u istoriji.

Malo šta osim toga moglo da se asocira sa dobrim raspoloženjem kada je Novakov meč protiv 191. igrača sveta Enca Kuakoa u pitanju – a pogotovo njegov epilog na nikada prisnijoj i neposrednijoj konferenciji za medije našeg asa.

“Stanje sa povredom nije idealno, I sada je situacija još lošija. Znate da danima ne treniram između mečeva, da koristim prostor i vreme da se oporavim i da sebi dam što veće šanse da nastupim na željenom nivou u narednom meču", rekao je Đoković, i nastavio: “Nema previše izbora – već samo dva: ili nastaviti dalje - ili ne. Ja želim da nastavim dalje - i uvek ću nastojati da iskoristim šansu da se oporavim i dovedem u što bolje stanje kako bim mogao da nastupim u narednom meču.”

Povreda stvara problem
Povreda stvara problemfoto: EPA/LUKAS COCH

Podelio je Đoković – uz dosta gneva - sa njemu uvek naklonjenim predstavnicima medija iz Srbije svoje razočarenje činjenicom da protiv Francuza nije bio dostojno zaštićen od vandala-provokatora sa tribina od strane sudije kroz razgovor, protest zbog tendencioznog novinarstva jedne od najvećih svetskih sportskih medijskih kuća – i seriju situacija u kojima igrači najčešće bivaju viđeni kao zlikovci kada su primorani da se brane od raznih zloupotreba i posledice nemara onih koji bi trebali da ih zaštite ili predstavljaju. Srećom, strani mediji su od Novaka dobili umereniju verziju ovih komentara – tako da ne bi trebalo očekivati da će ga, pored povrede čiju je ozbiljnost potpuno nemoguće saznati u ovim okolnostima – pred meč sa “bratom sa Balkana” Dimitrovim dodatno mučiti i naslovi međunarodnih publikacija.

Za očekivati je da će teniski svet do ponedeljka imati jasniji prikaz onoga što bi mogli da gledamo u preostalim rundama aktuelnog Australijan Opena. Kod dama - unakrsnih dilema prisutnih kod kolega najverovatnije biti neće – gde se sa jedne strane ka polufinalu stabilno nastupaju Švjontek i Pegula – a sa druge Garsija i Sabalenka.

Svjontekova sigurna
Svjontekova sigurnafoto: EPA/Lukas Coch

Prva trenutna nepoznanica turnira u muškom singlu je – da li Novak može da pronađe medicinski način i nadljudsku smirenost da se pred svaki od narednih mečeva izbori sa povredom i anksioznošću da u tim okolnostima od prvog kola traži svoju tako željenu desetu i dvadeset drugu Grend slem titulu u Australiji? Druga je – da li će autori nekih od najvećih iznenađenja u prethodnim kolima i dalje imati potrebnu fizičku i motivacionu svežinu da dodatno poremete ciljeve Cicipasa, Ože-Alijasima, Rubljova i Runea u daljem toku turnira – ili su dosegli svoj maksimum već ostvarenim? Treća bi bila – da li su preostali i od drugih više ostvareni asovi poput Cicipasa, Ože-Alijasima, Rubljova, Sinera, Hurkača – ili čak i Marej, Dimitrov i Hačanov – u stanju da svoje trenutno Grend Slem iskustvo konvertuju u osvajanje prilike da se bore za trofej Normana Bruksa narednog vikenda?

Uz sve veće sužavanje žreba – satnica mečeva u Melburnu će više odgovarati za praćenje na “Starom kontinentu” – pa će se uživanje u vrhunskom tenisu vratiti sve bliže terminu – za doručak. Nadajmo se da na toj trpezi za ljubitelja tenisa u Srbiji neće osvanuti – neki gorak zalogaj.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track