NOVAK JE U TOP 5 NAJSTARIJIH IGRAČA NA SVETSKOM TRONU: Srbin je u društvu Rouzvola, Lejvera, Federera i Nadala!
Foto: AP/Mark Baker, EPA/Andy Rain, EPA/Lukas Coch, ATP

krem tenisa

NOVAK JE U TOP 5 NAJSTARIJIH IGRAČA NA SVETSKOM TRONU: Srbin je u društvu Rouzvola, Lejvera, Federera i Nadala!

Tenis -

Novak Đoković se trijumfom u Melburnu vratio među tri najbolja tenisera na svetu, prvi put od jula prošle godine.

Novak Đoković
foto: DAVID GRAY / AFP / Profimedia

Osvajanjem svoje 22. grendslem titule u karijeri i desete na Australijan openu, dodao je Novak Đoković 2.000 ATP poena na svoj konto. Time je izbio na prvo mesto na svetu i nastavio poteru ka svom cilju, da 400 nedelja provede na poziciji broja 1, piše američki teniski portal Tennisworldusa.

Ujedno, Novak Đoković postao je peti 35-godišnji teniser u Top 3, pridruživši se Kenu Rouzvolu, Rodu Lejveru, Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu. Nole je zaseo na svetski vrh sa 35 godina i osam meseci. Ovih pet legendi su najstariji Top 3 igrača od početka ATP rangiranja 1973. godine, sa Džimijem Konorsom i Andreom Agasijem kao najbližim rivalima.

Lejver i Rouzvol su bili prva tri igrača sa 36, odnosno 40 godina. Obojica Australijanaca su taj podvig ostvarili 1975. godine. Rouzvol je najstariji sa 40 godina i sedam meseci, dok je Lejver imao 36 godina i osam meseci. Rodžer Federer se pridružio ekipi sa 38 leta i šest meseci 2020. godine. Rafael Nadal je započeo tekuću sezonu u Top 3 sa 36 godina i sedam meseci, približivši se Rodu Lejveru, ali nije uspeo da parira Australijancu posle katastrofalnog rezultata na Australijan openu.

Novak Đoković, Australijan open
foto: WILLIAM WEST / AFP / Profimedia

Srbin prošlog jula nije bio na idealnoj poziciji za plasman u teniski vrh, uprkos tome što je osvojio svoju 21. grendslem titulu na Vimbldonu. Naime, odlukom ATP trofej sa engleskog grendslema nije bodovan, pa je Đoković ostao bez 2.000 poena.

Novak je izgubio bodove na Rolan Garosu, a nije mogao da igra i na turnirima Masters kategorije 1000 u Americi i US openu. Đoković je ponovo počeo da skuplja bodove u septembru, igrajući svoje prve ATP turnire sa više od dva meseca pauze.

Srbin je osvojio titule u Tel Avivu i Astani, osvojivši 750 ATP poena. Gladan bodova, Đoković je stigao sa ciljem da na Mastersu u Parizu dođe do svog sedmog trofeja, međutim nije uspeo, zaustavio ga je u finalu mladi Holger Rune.

Holger Rune
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Novak je na ta tri događaja obezbedio 1.350 bodova, a najbolje je tek sledilo u Torinu. Srbin je osvojio ATP finalni masters, posle pet pobeda. Završio je sezonu na visokom nivou i stekao šansu da se bori za mesto broj 1 na ATP listi.

Sezonu 2023. Novak Đoković započeo je osvajanjem titule u Adelajdu, dodavši 250 bodova na svoj konto. Ujedno, to je bila njegova četvrta titula na prethodnih pet turnira koje je igrao. Novak je povredio levu nogu tokom turnira i nije izgledao dobro u ranim fazama Australijan opena.

Zbog povrede lože Đoković se mučio u mečevima protiv Enca Kouakada i Grigora Dimitrova, činio je sve da otkloni bol i ostane u konkurenciji. Posle dolaska lekarke Marijane Kovačević Srbin se osećao bolje do kraja turnira. Jurišao je preko Aleksa de Minaura, Andreja Rubljova i Tomija Pola do finala.

Novak Đoković
foto: Vuk Brajović / Kurir sport

U fantastičnom finalu Đoković je pobedio Stefanosa Cicipasa sa 6:3, 7:6, 7:6 za svoju desetu titulu na Australijan openu i 22. grendslem krunu. Sa tih 2.000 ATP bodova Novak je pretekao Karlosa Alkaraza i započeo novu vladavinu na ATP tronu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track