ANALIZA DUBAIJA: Vodeće nositeljke (ostale) u glavnim ulogama
Foto: Dubai Duty Free Tennis Championships

DETALJNO

ANALIZA DUBAIJA: Vodeće nositeljke (ostale) u glavnim ulogama

Tenis -

Švjontek, Sabalenka, Pegula i Gof u četvrtfinalu ženskog singla u Dubaiju; Tajvanski dubl Čen – Čen do polufinala preko prvih nositeljki Gof i Pegule

Top tri nositeljke su ostale u trci za najviši plasman na jednom od najjačih WTA turnira sezone u Dubaiju, što potvrđuje važnost koje su najbolje igračice pridale turniru ove godine. Prva igračica sveta Iga Švjontek je nastavila sa impozantnom serijom više nego ubedljivih pobeda, izbacivši iz turnira 14. nositeljku Ljudmilu Samsonovu sa 6-1 6-0 za samo 76 minuta igre.

Iako je igrala u terminu u kome je toplota bila najveća, Poljakinja je pokazala da je nezaustavljiva – predavši ukupno 8 gemova u poslednjih 10 setova koje je odigrala u Dohi i Dubaiju. Ono što je došlo kao „bonus“ za ove fantastične nastupe je direktan plasman u polufinale u petak, pošto je njena namenjena rivalka Karolina Pliškova morala da se povuče sa turnira usled viralnog oboljenja.

Dubai
foto: Dubai Duty Free Tennis Championships

„Pokušavam da igram konstantno i da budem fokusirana na svaki poen, i drago mi je da taj pristup daje rezultate. Jasno mi je da u Australiji nisam bila na željenom nivou mentalne pripremljenosti, osećala sam pritisak statusa najbolje igračice sveta – i vreme je da se počne iz početka“, rekla je Iga, aktuelna prvakinja Rolan Garosa i Ju Es Opena.

Druga nositeljka i osvajačica Australijen Opena Sabalenka nije imala lak posao protiv do danas braneće šampionke Dubaija – pobedivši Jelenu Ostapenko sa 2-6 6-1 6-1. „Jelena je igrala neverovatno dobro u prvom setu, i nisam mogla da joj priđem. Nekim čudom sam uspela da zaustavim njen nalet u drugom setu, i okrenem meč u moju korist. Presrećna sam zbog ove pobede, i želim da nastavim sa ovim nivoom igre“, rekla je Beloruskinja – koja se nalazi u nizu od 13 uzastopnih pobeda u ovoj godini. Njena naredna protivnica će biti još jedna Grend Slem šampionka Barbora Krejčikova, koja je u naredno kolo ušla „o trošku“ sunarodnice i osvajačice Dubaija 2013 i više Grend Slemova Petre Kvitove – pobedivši je sa ubedljivih 6-3 6-2.

Četvrta nositeljka Džesika Pegula je bila suočena sa jakim izazovom od strane Rumuke Ane Bogdan, na kraju pobedivši sa 6-4 6-3, a suparnica u četvrtfinalu će joj biti veoma postojana Čehinja Karolina Muhova – koja je bez većih problema eliminisala bivšu osvajačicu ovog turnira i osmu nositeljku Belindu Benčić sa 6-1 6-4. Pegulina dubl partnerka Koko Gof je ušla u četvrtfinale bez meča, jer joj je zbog povrede donjeg dela leđa meč predala aktuelna šampionka Vimbldona Elena Ribakina – što je veoma razočaralo poklonike tenisa u Emiratu. Njena naredna protivnica će biti sunarodkinja Medison Kijz u četvrtak.

U konkurenciji dubla, Tajvanski par Čen-Čen je iskoristio zamor Džesike Pegule posle meča u singlu, i nju i Gof eliminisao sa ubedljivih 6-1 6-3 za ulazak u polufinale. Par Kudermetova – Samsonova je ušao u četvrtfinale pobedom nad četvrtim nositeljkama - parom Žang-Olmos sa 6-4 6-2, a društvo u narednom kolu će im činiti i severnoamerički par Fernandez – Matek-Sends (pobedile Sasnovič – Ksu sa 3-6 6-1 13-11) kao ii par Nikulesku – Kimberli, koji je bez igre prošao u naredno kolo posle povlačenja Ribakine sa turnira.

Uz žaljenje zbog povlačenja asova poput Ribakine i Pliškove, sve su naznake da će polufinalni mečevi u petak biti pravi vatromet vrhunskog ženskog tenisa.

Kurir sport / Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track