ŠVJONTEK JE NEZAUSTAVLJIVA? Prva igračica sveta pred osvajanjem 13. titule - ali na putu joj stoji osvajačica 11 GS trofeja
Foto: EPA/Ali Haider

DUBAI 2023

ŠVJONTEK JE NEZAUSTAVLJIVA? Prva igračica sveta pred osvajanjem 13. titule - ali na putu joj stoji osvajačica 11 GS trofeja

Tenis -

Prva igračica sveta pred osvajanjem 13. titule na turneji – ali joj na putu stoji osvajačica 11 Grend Slem trofeja; Čen-Čen na Kudermetovu i Samsonovu

Iga Švjontek nalazi se danas na korak od velikog ostvarenja u Dubaiju, ali joj protivnica u finalu nije mogla biti neugodnija. Fantastična Poljakinja koja je na prethodnom turniru u Dohi dopustila svim protivnicama samo 5 gemova i time izjednačila rekord star skoro jedan vek je u sličnom stilu ušla u finale teniskog šampionata za dame u Emiratu – ali joj izazov u finalu nije nimalo lak. „Čak“ šest gemova izgubljenih u polufinalu protiv pete nositeljke turnira Koko Gof (6-4 6-2) svakako ne sugeriše da je Iga malo „zastala“ – skoro odmah odredivši dalji tok meča uzimanjem brejka na prva dva servisa Amerikanke. Ako se uzme u obzir to da je u svoja prva dva meča u Dubaiju Švjontek izgubila ukupno 3 gema, onda se Gof mora pohvaliti za solidan otpor koji je pružila u oba seta ovog polufinala.

Razmišljala sam na kom jeziku da pozdravim svog oca, koji dolazi da me gleda u finalu. To je redak slučaj, i želim da ga stavim pod pritisak“, šalila se Švjontek u vezi poruke na kameri koju je ispisala po završenom meču, puna optimizma.

Iga Švjontek
foto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ako je ishod tog meča bio predvidiv, u drugom polufinalu stvari nisu tako izgledale. Treća igračica sveta i rođendanska slavljenica Džesika Pegula je imala težak zadatak u vidu osvajačice 11 Grend Slem titula (1 u singlu, 7 u dublu, 3 u mešanom dublu) Barbore Krejčikove – koja je na putu do polufinala Dubaija eliminisala dvostruku osvajačicu Vimbldona Kvitovu i aktuelnu šampionku Australijen Opena Sabalenku. Čehinja je na ubedljiv način uzela prvi set (6-1), ali je Amerikanka smogla snage da u 12. gemu drugog načini brejk i uvede meč u treći set. Ipak, Krejčikova u tim trenucima pokazuje pravi šampionski pedigre – i zamorenu slavljenicu 29. rođendana skoro rutinski dobija bez izgubljenog gema u odlučujućem setu.

Dobila je svetskog broja 3 i 2 – i da li će u tom nizu danas pasti i prva?

Imam veliko samopouzdanje, i čini mi se da mi se igra poboljšava iz meča u meč. Ipak, igrati protiv Ige je nešto sasvim drugačije – i pre svega ću nastojati da se dobro odmorim pred taj nastup. Nema većeg izazova od ukrštanja reketa sa njom, a ja obožavam te situacije. Mislim da mogu da skujem plan kako bih je potisnula van terena i iskontrolisala njen agresivan stil igre, što će mi dati priliku da je pobedim“, strateški razmišlja iskusna Krejčikova pred finale – koja svoj optimizam gradi i na činjenici da je Poljakinju uspela da dobije u finalu WTA turnira u Ostravi prošle godine.

To je svakako važan presedan u hronologiji ovog zanimljivog rivaliteta koji je započeo pobedom Poljakinje 2021. u Majamiju (hard) u 2 seta, ali je nastavljen kroz dva veoma neizvesna meča u 3 seta – sa po jednom pobedom za obe igračice (Švjontek – Rim, šljaka; Krejčikova – Ostrava, hard). Time je Dubai dobio „finale iz snova“ u kome će pravi teniski boj voditi aktuelna prva i nekadašnja druga igračica sveta – meč koji će obilovati vrhunskim tenisom, strateškim nadmudrivanjem i izazovima istrajnosti i mentalne snage.

Iga Švjontek
foto: EPA/Joel Carrett

Upornost i timski rad dovele su dubl-par sestara sa Tajvana Čen-Čen do subotnjeg finala, uz teško izvojevanu pobedu (6-1 4-6 10-4) nad Kravčuk i Šurs. Da li će ova simpatična priča imati i svoj hepi-end u subotu popodne – odlučivaće pre svega favoritkinje Kudermetova i Samsonova, koje su demonstrirale vrhunsku formu ubedljivom pobedom nad drugim nositeljkama Ostapenko-Kičenok 7-5 6-2.

Sve u svemu, finalni dan jednog od najjačih WTA turnira u poslednjih 10 godina – i to u godini kada ova organizacija slavi 50 godina postojanja – predstavlja vrhunski program teniske raznovrsnosti i pravi užitak za sve profile ljubitelja ovog sporta.

(Vuk Brajović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track