ĐOKOVIĆ JE SEBI NAJVEĆI PROTIVNIK! Šta čeka najbolje tenisere sveta u Dubaiju i ko će protiv Novaka mahati za pomoć?
Foto: Dubai Duty Free Tennis Championships

ATP DUBAI

ĐOKOVIĆ JE SEBI NAJVEĆI PROTIVNIK! Šta čeka najbolje tenisere sveta u Dubaiju i ko će protiv Novaka mahati za pomoć?

Tenis -

Specijalni izveštač iz Dubaija: Vuk Brajović

Veoma zanimljiv žreb ATP turnira u Dubaiju predstavlja brojna nova, ali i stara rivalstva - od tenisa se danas oprostio u arapskom svetu legendarni Malek Džaziri.

U pohodu na šesti trofej u Dubaiju - a posle pauze od tenisa usled zabrinjavajuće povrede zadnje lože - Novakov prvi protivnik će biti - on sam!

Iako je u poslednjih nedelju dana proveo dosta vremena u treninzima kroz igru, a na poslednjem koji je praćen na Centralnom stadionu turnira u Dubaiu - čak demonstrirao i pravi takmičarski pristup - Novak se još približava željenoj formi, što faktor iznenađenja uvodi u jednačinu anticipacije njegovih narednih nastupa.

Novak Đoković
foto: Dubai Duty Free Tennis Championships

Kako bi naš as trebao da održi još 2 jaka treninga do meča protiv Slovaka Mahača - koji predstavlja idealnog protivnika za razigravanje I dizanje forme - realno je očekivati da će mladi izazivač "mahati za pomoć" već posle nekoliko uvodnih gemova - ako Noletov ritern bude služio njegovog zahtevnog gospodara. I u ovom meču, kao I projektovanom narednom protiv žilavog i znatno više renomiranog Grikspura - uz isprobavanje strateških koncepcija igre - biće važno ne potrošiti previše energije pred već mnogo izazovnije treće kolo.

Pobednik Marseja Hurkač, finalista Dohe Marej - pa ćak i nepredvidivi Popirin (koji bi mogao iskoristiti prateći zamor prethodne dvojice) će biti protivnici "po meri" - razigrani, puni samopouzdanja I fokusirani da poprave negativan skor sa prvim igračem sveta.

Emotivnost ponovnog susreta sa Marejem (37. put u karijeri) i ambicija Hurkača da barem ponovi nastup sa Vimbldona 2019 (3-1 za Novaka u na momente teškom meču) predstavljaće željeni izazov za Novakove čuvene “vizualizacije” – koje će u slučaju uspeha biti najbolji mogući uvod i priprema za očekivani “klasik” i finale pre finala protiv osvajača Roterdama i Dohe – Danila Medvedeva.

Danil Medvedev
foto: EPA/Lukas Coch

Posle svega viđenog tokom njihovog 13. meča u Torinu, ne bi bila greška pomisliti da je jedan od glavnih motiva Novakovog dolaska u Dubai bio – novi meč sa Rusom, jer je u njihovom svakom narednom susretu strateški ulog – ogroman, a pogled ka mogućim duelima na Mastersima i onom najvažnijem – Ju Es Openu – blistav i oplemenjen bogatom simbolikom ovog specifičnog rivalstva prožetog prijateljstvom I poštovanjem. Jer – možda je Novaku (donekle zbog važnosti narednog Rolan Garosa, donekle iz pijeteta) najvažnije rivalstvo sa Nadalom u ovom trenutku, ali su Medvedev i Alkaraz pravi igraćki izazovi i fiksacija Đokovića u naredne 2 sezone bavljenja profesionalnim tenisom.

Koga bismo mogli da vidimo u finalu “sa druge strane ograde”? To svakako ne mora biti Saša Zverev, koji će morati da prevaziđe izazov u Melburnu odličnog Lehečke, a zatim dokaže da je na pravom putu povratka u pobednički ešalon pobedom protiv izuzetno jakih I spremnih Ože Alijasima ili Kresija. Nimalo lako od početka neće biti ni takođe zapaženom u Melburnu Karenu Hačanovu – koga u prvom kolu čeka veoma postojani Van De Zanšulp, da bi se za eventualno mesto u polufinalu borio ili sa zemljakom Rubljovim (osim ako ga Filip Krajinović večeras ne porazi) ili Davidović-Fokinom, koji nije ni izbliza dobar kao što je bio u prvom delu sezone na šljaci 2022. Ukratko – Zverev, Alijasim, Hačanov ili Rubljov se podjednako nameću za učesnike velikog finala u Dubaiju – sa blagom prednošću za branećeg šampiona Rubljova.

Ko god od njih u ovom trenutku došao na veliki megdan Novaku u subotu veče na Centralnom stadionu Ejvijejšn centra – Đoković će biti veliki favorit za osvajanje (šeste) titule ovog renomiranog turnira, demonstrirajući superiornost i dominaciju koja u podsvesti tenisera biva veliki balast pred svaki njihov naredni meč.

U tom smislu bi Novaku bilo najvažnije da se ta prednost ispolji u meču protiv Medvedeva (ako Rusa možda u prethodnim mečevima ne prevari uvezeni umor posle osvajanja dva veoma različita turnira u protekle 2 nedelje) – pa bi dalji hod ka tituli bio još jedan povod za malo-veliko slavlje u “timu Novak” pred još veće izazove koje ostatak sezone nudi.

Novak
foto: Kurir sport/Violeta Đorđević

U slučaju da se ništa od ovoga ne obistini – što je često umelo da se desi u Dubaiju – pitanje je da li je uopšte moguće odrediti favorite “iz senke” za osvajanje trofeja? Autori iznenađenja na ovom turniru su umeli da istinjaju već u narednom kolu ili na korak do velikog ostvarenja – umorni ili anksiozni da potvrde ono u šta možda nisu verovali da je moguće pre početka nadmetanja – pa bi svako dalje predviđanje bila više nalik lutriji ili dnevnoj proceni nego bilo šta drugo u smislu prave teniske analitike.

Ali – vreme je prepustiti se igri i malo se “manuti” analitike – uz veliki sportski pozdrav legendi muškog tenisa ovog dela sveta Maleku Džaziriju – koji se u današnjem porazu od Davidovič-Fokine oprostio od teniske karijere na njemu omiljenom turniru u Dubaiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track