NOVA NAGAZNA MINA ZA NOVAKA! Holanđanin koji izlazi na crtu našem šampionu nije NIMALO NAIVAN PROTIVNIK! Noleta čeka težak posao!
Foto: Mohammed Dabbous / AFP / Profimedia

analiza kurira

NOVA NAGAZNA MINA ZA NOVAKA! Holanđanin koji izlazi na crtu našem šampionu nije NIMALO NAIVAN PROTIVNIK! Noleta čeka težak posao!

Tenis -

Specijalni izveštač iz Dubaija: Vuk Brajović

Talon Grikspur je, barem po svemu prikazanom ove sezone, jedan od najopasnijih protivnika favorizovane četvorke Rubljov, Ože Alijasim, Đoković, Medvedev u drugom kolu ATP turnira serije 500 u Dubaiju.

Holanđanin za sobom u 2023 ima osvojeni turnir u Puni, treće kolo Australijan opena, polufinale domaćeg Roterdama (uz pobedu nad Zverevim) i drugo kolo Dohe - što sugeriše da mu odgovara betonska podloga u bilo kojim uslovima.

Opisan od strane njegovog današnjeg protivnika Novaka Đokovića, sa kim ima negativan skor (1:0 za Đokovića, Ju Es Open 2021), kao hrabar igrač koji voli napadački tenis i često se odlučuje na servis-volej kombinaciju u igri, Grikspur je u sinoćnjem meču prvog i sto tridesetog igrača sveta mogao da vidi dosta toga što bi moglo da mu se dopadne.

Mahač je često uspevao da "unovči" takav stil igre, pa čak i predvidivo da optira servis-volej, a da Novak nije imao (dovoljno brzu kretnju pri riternu za) odgovor na to. Jasno je da naš as još traži takmičarski ritam i mentalnu rasterećenost posle neugodnog iskustva sa povredom u Melburnu, te su takve situacije učestalije.

Novak Đoković
foto: Karim SAHIB / AFP / Profimedia

Ipak, poznavajući Novaka i koliko brzo je u stanju da primeni zaključke i podigne igru kroz turnir, ne bi bilo neočekivano da će u znatno svežijim uslovima za igru nego što je bio slučaj protiv Ćeha biti i brži i energičniji u nameštanju za ritern. A ako se zna da je jedan od najvažnijih aspekata njegovog teniskog legata upravo odgovor na početni udarac, efikasnost bilo kakve forme Grikspurove agresivnosti se dovodi u pitanje.

Đoković je kritikovao nešto veći pad u igri i nešto duži period rešavanja tog problema posle sinoćnjeg meča, što se najviše odrazilo na veliki broj neiznuđenih grešaka (naročito iz forhenda). Ako možemo da svrstamo osvojeni prvi set u Novakov standard, kritika se uglavnom može odnositi na drugi i delove trećeg seta, a u nju svrstati i servis i izbor udaraca u nekim situacijama. Novak jednostavno nije dobro osećao loptu u nekim delovima meča, nije se dobro postavljao da bi ti udarci išli željenom jačinom i u izabranom pravcu, ali je pored lake "rđe" posle četiri nedelje odsustva iz takmičenja tome kumovala i nesnosna sparina zbog koje se čak tri puta presvukao, izašao na pauzu posle 2. seta - i koristio neku "energetsku žvaku" radi dizanja tonusa.

Novak Đoković
foto: Printscreen / Twitter

Danas je oblačno i mnogo prijatnije u Dubaiju, vetar koji trenutno pirka bi trebao da se umiri do početka meča i ti uslovi bi bili skoro idealni za tenis za ovo podneblje.

I protiv Grikspura će biti potrebno dosta toga da bi se meč otvorio na šampionski način - servis, trčanje, efikasno kraćenje poena, koncentracija pri razmenama i izboru prelomnih udaraca i biranju pravog momenta za izlazak na mrežu, čime bi Novak stekao važnu psihološku prednost radi što ranijeg "zatvaranja" prvog seta. Ono što ne bi trebao da dozvoli je povratak protivnika u meč ili krajem prvog ili početkom drugog seta, jer je Holanđanin znatno umešniji igrač "na rezultat" nego Mahač - sa većim arsenalom oružja koje bi još uvek nedovoljno spremnog Novaka mogao da destabilizuje i dovede u još težu situaciju nego sinoć. Ono što Grikspur možda neće imati onoliko koliko je to služilo Čeha je, hazarderska sreća, gde je Tomaš pogađao sve i svašta iz čiste borbenosti i navona za preživljavanjem na terenu, ali to nikada ne bi trebalo razmatrati u analizi faktora koji mogu uticati na tok narednog meča.

Novak je sinoć pobedio i na šampionsku auru, iskustvo, nepresušni rezervoar samopouzdanja i odlično odigrani odlučujući taj-brejk i bilo bi dobro kada bi iz jednačine za večerašnji uspeh momenat taj-brejka mogao da se isključi, a svi drugi doprinesu pobedi bez pretrpljenih brejkova u dva seta.

Jer, posle 1250. ostvarene pobede na turneji i najboljim učinkom uspešnosti u Open eri (.835 iz 1044 pobede i 206 poraza), i uz svo poštovanje večerašnjeg protivnika, ne bi trebalo očekivati ništa drugo nego nastavak niza nepobedivosti ustanovljenog još početkom Završnog mastersa u Torinu novembra prošle godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track