UČESNICI PRVOG POLUFINALA ISKRENI PRED MEDIJIMA: Zverev između snova i stvarnosti, Rubljov – najopasniji za sebe
Foto: Paul Zimmer / imago sportfotodienst / Profimedia

ATP turnir u Dubaiju

UČESNICI PRVOG POLUFINALA ISKRENI PRED MEDIJIMA: Zverev između snova i stvarnosti, Rubljov – najopasniji za sebe

Tenis -

SPECIJALNI IZVEŠTAČ KURIRA IZ DUBAIJA - VUK BRAJOVIĆ

I Saša Zverev se slaže sa prethodnom ocenom iznesenom u komentaru na njegov prethodni nastup – da napokon i ponovo igra odličan tenis.

„Srećan sam što se – posle devet meseci – ponovo osećam dobro na terenu, kontrolišem tok meča – i ne grešim pod pritiskom. Eto dosta razloga za pozitivno razmišljanje“, kaze Nemac posle pobede nad brzim Sonegom sa 7-5 6-4.

“Poslednjih 6 meseci sezone 2021 su mi bili najbolji u životu, kada sam izgubio četiri meča u šest meseci. Ali, se sve promenilo na Rolan Garosu, na kome sam očekivao da ću ga osvojiti – da bih onda pokidao sve što je bilo moguće pokidati u nožnom zglobu. Jurio sam za svojim snovima, a stvarnost se pokazala veoma drugačijom. To je bila velika škola, i veoma sam zadovoljan što je taj period – iza mene”, iskren je on.

“Dubai je veoma jak turnir, sa velikim brojem top 10 i top 20 igrača u žrebu – I kad sam bio u top 10, imao sam mečeve na kojim sam igrao lošije nego što sam igrao ovde. Važno je da se sada dobro osećam na terenu, i to je idealna osnova za sav dalji napredak”, dodaje Saša, za kraj se kratko osvrnuvši na inspirativnu posetu ovdašnjem Muzeju budućnosti.

“Ono što me je najviše impresioniralo je obnavljanje DNK biljnog i životinjskog sveta koji uništavamo, nažalost. To je mnogo interesantnije nego roboti ili psi u koje se može ugraditi baterija – da budem iskren. Ljudska vrsta bi trebala da koristi nauku u korist čovečanstva i obezbeđivanja budućnosti za nas i prirodu – a ne za robote”, naglašava popularni “žirafko”.

Braneći šampion Andrej Rubljov je uz mnogo više muke nego što se činilo da će imati u većni trajanja meča protiv Van De Zanšulpa uleteo u još jedno polufinale ATP turnira serije 500, čiji je nekrunisani “kralj”. Ipak, ne bi bio srećan da mu se na putu da zaređa sa trofejima u Dubaiju i bude prvi posle Federera 2015. koji to bude ostvario nađe prvi igrač sveta.

“Kada igrate protiv Novaka ili Rafe – morate da imate savršen dan. Sve mora da funkcioniše u vašu korist – mentalno, fizički; morate da imate svežinu, čistoću udaraca, tečan stil. Servis i ritern moraju da budu na visokom nivou – i tek onda možete da se nadate pobedi protiv takvih asova. Ako vam se desi da vas, na primer, ne služi servis – kao što je bio slučaj sa mnom danas – oni će to sigurno iskoristiti, i zbog toga su tu gde jesu u našem sportu”, naglašava Rubljov.

“Trudio sam se da budem agresivan, da vodim glavnu reč u odigravanju poena – i mislim da sam to postigao”, dodaje Rus, opisujući stil igre koji je za njega karakterističan. “Na momente sam bio veoma samokritičan, pod stresom – jer nisam koristio šanse za brejk. Bilo je previše prilika da se odlepim ili završim meč koje nisam koristio – ali sam uspeo da se smirim, skoncentrišem – i napokon “proradim” na 3-1 u taj brejku”, kaže Andrej.

“Drago mi je da osećam da sam uspostavio dobar odnos sa publikom, i da mi prija njena podrška. U momentu kada sam ušao u Top 10, desila se pandemija i igrali smo pred praznim tribinama skoro 2 godine. Često sam bio na drugoj strani od one koju je publika favorizovala, nastupao na manjim terenima dok sam se probijao ka vrhu – a kada je žreb hteo da igram protiv velikih asova – publika je navijala za njih. Možda i dalje nisam potpuno usklađen sa onim što publika očekuje, pogotovo kada se ljutim na sebe – ali to je samo moj problem i ničiji drugi”, prenosi nam Rubljov.

Rubljov nije ostvario niti jednu pobedu u dosadašnjih 5 mečeva protiv drugog polufinaliste Zvereva, ali se nada da će – uz veliku borbenost – imati i mirniju glavu na ramenima koja će ga voditi ka prvencu. “Pre svega se nadam da ću biti miran – jer u suprotnom postajem najveći neprijatelj samome sebi”, uz osmeh zaključuje Rubljov.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track