PORUKA UKRAJINSKOG SPORTISTE O KOJOJ PRIČA CEO SVET: Ono što je on rekao za RUSKE sportiste iznenadilo je mnoge!
Foto: Printskrin

GLAS RAZUMA

PORUKA UKRAJINSKOG SPORTISTE O KOJOJ PRIČA CEO SVET: Ono što je on rekao za RUSKE sportiste iznenadilo je mnoge!

Tenis -

Sportisti iz Ukrajine, makar većina njih, smatra da kolegama iz Rusije i Belorusije treba zabraniti takmičenje na velikim manifestacijama.

Oleg Prihodko
foto: Printskrin/Ukrainian Twitter

U osudi Rusa prednjače ukrajinski teniseri i teniserke. Počev od Sergeja Stahovskog, Andreja Medvedeva, Aleksandra Dolgopolova, Jelene Svitoline do Marte Kostjuk koja je odbila da pruži ruku ruskoj teniserki Varvari Gračevoj. Potpuno drugačije viđenje iskazao je Oleg Prihodko, poznati ukrajinski teniser u dublu.

Momak rođen u Pavlogradu, u Dnjepropetrovskoj oblasti, od aprila prošle godine igra dubl sa ruskim teniserom Janom Bondarevskim.

- Igrao sam u paru sa Rusom jer mi je prijatelj. Nacionalnost mi nije bitna. Po mom mišljenju, čoveku treba suditi za njegove postupke, a ne prema njegovoj nacionalnosti - rekao je Oleg Prihodko (25) za ukrajinski portal BTU i dodao:

- Nažalost, naša federacija koristi iskustvo disidenata iz sovjetskog vremena, kada su ljudi osuđivani zbog neslaganja sa stavovima javnosti. Imam mnogo prijatelja iz Rusije i Belorusije. Moja devojka je Ruskinja. Svi mi pomažu u svakom pogledu i uvek govore protiv rata. Stoga ne verujem da sam napravio neku strašnu stvar.

Pojasnio je Prihodko i sa kakvim problemima se sreće, a vezani su za matičnu organizaciju.

- Da li je bilo preporuka TS Ukrajine da ne igram sa Rusom? Da, jeste, ali pošto imam svoje stavove, uradio sam ono što sam smatrao potrebnim, nisam slepo sledio politiku. Generalno, smatram da ovakva osuda sportista samo rasplamsava sukob. Na ovaj način sportisti počinju da ratuju na terenu i van njega, pretvarajući se u oruđe rata i zaboravljajući osnovni princip sporta.

O odnosima sa Teniskim savezom Ukrajine i razlozima odbijanja učešća u mečevima reprezentacije kaže:

– TS Ukrajine me je pozvao na meč Dejvis kupa prošle godine protiv Mađarske i čak ponudio novac. Nisam želeo da igram, jer su mi njihovi komentari o meni bili neprihvatljivi. Apsolutno se nije radilo o novcu. Otada, do danas nisam imao bilo kakav kontakt sa TS Ukrajine.

Oleg Prihodko
foto: Printskrin

Rekao je Oleg Prohodko i šta misli o mogućoj suspenziji sportista iz Rusije i Belorusije sa učešća na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

– Ja to kao sportista ne razumem! Znam da su za svakog sportistu Olimpijske igre san za kojim tragaju ceo život. Smatram da sport treba da ujedini ljude. U davna vremena, kada su se održavale Olimpijske igre, svi ratovi su prestajali, ali sada to nije slučaj, Igre su postale deo rata - objasnio je Prihodko i nastavio:

- Smatram da sportistima treba dati šansu da učestvuju. Za većinu će to biti jedini put u životu da mogu učestvovati u životu. Jednostavno sam se stavio na njihovo mesto. Ne bih voleo da budem udaljen od najvažnijeg događaja u svom životu, ka kome sam celog života koračao.

Kurir sport / Btu.org.ua

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track