TENISKI DAN U MONTE KARLU KAKAV SE SAMO MOŽE POŽELETI: Ovo je program polufinala u singlu i dublu - šta odlikuje njegove učesnike?
Foto: Matthieu Mirville / AFP / Profimedia

MONTE KARLO

TENISKI DAN U MONTE KARLU KAKAV SE SAMO MOŽE POŽELETI: Ovo je program polufinala u singlu i dublu - šta odlikuje njegove učesnike?

Tenis -

Specijalni izveštač iz Monte Karla: Vuk Brajović

A, da – vremena se menjaju!

Da nije tako, ko bi očekivao da će se za ulazak u finale boriti “karo asova” koje prikazuje žurnal Monte Karlo Mastersa danas?

Rubljova i Frica spajaju dve stvari – godine (vršnjaci sa 25) i činjenica da u svojih dosadašnjih 6 mečeva nikada nisu igrali jedan protiv drugog na šljaci – što ponovo potvrđuje uvodne reči. U rivalstvu nekadašnjih “Nekst Džen-ovaca” započetom 2018. Godine igralo se samo na betonu, a Fricova mirnija glava je najzaslužnija za vođstvo od 4-2 i tri uzastopne pobede od 2021. naovamo.

No, danas se igra na šljaci, i to po svemu sudeći njenom bržem izdanju – što bi trebalo da pogoduje agresivnijem Rusu. Ipak, videli smo protiv Štrufa kako jedna loptica može da poremeti Andreja – i strpljivi Fric će sigurno ići na kombinaciju da velikim servisima otvara teren za vinere I izlazak na mrežu kako bi čuvao svoje servis-gemove – a onda da tera protivnika na rizike i greške iz dužih razmena i tu traži priliku za stvaranjem odlučujuće prednosti. Fric ima osvojen trofej na Mastersima, Rubljov ne – i u tome je takođe određena statutarna I iskustvena prednost na strani Amerikanca.

No – videćemo koga će i u kojim fazama meča više podržati publika – ali ovde ne isključujemo i odlazak meča u treći neizvestan set.

Andrej Rubljov
foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ko bi rekao da su do sada dva vunderkinda svetskog tenisa i učesnici drugog polufinala današnjeg programa – Janik Siner (21 godina) i Holger Rune (19) igrali – samo jedan meč, i to u nama susednoj Bugarskoj 2022. godine – a da nisu ni završili (Siner predao na 5:2 u trećem setu).

Da li činjenica da se retko kada pamti da je neki igrač zapravo predao meč u kome je ostao možda da se “odstatira” još jedan gem do regularnog kraja govori nešto o tome koliko je ovo već jedno posebno rivalstvo – iako ima samo jednu ediciju u svom postojanju? Činjenica je da su obojica mladih asova veoma detaljno, pedantno i posvećeno vođeni i podržavani od strane brojnih članova njihovih stručnih timova i porodica – što je rezultiralo u njihovom plasmanu u Top 10 u tako ranom teniskom dobu.

Rolex Monte Carlo Masters
foto: Rolex Monte Carlo Masters

Kod obojice se jasno vidi uzlazni vector napretka u svakom segmentu igre – a pre svega u takmičarskoj i strateškoj zrelosti – iako i dalje uspeju malo da “proklizaju” sa vremena na vreme (Siner 2:0 protiv Đokovića na Vimbldonu, Rune – na poslednjem Australijen Openu). Ipak, tu su sada i brojne velike pobede i uspesi iza njih – i treneri Vanoci/Kejhil (Siner) i Kristensen/Muratoglu (Rune) osećaju pozitivnu ljubomoru svojih kolega za sve što bi ova dva “dijamanta” svetskog tenisa mogli da ostvare u svojim karijerama. A šta bi moglo da presudi njihov današnji meč? Najverovatnije – frenetična podrška Italijanske publike za Janika – koji će danas ostaviti “dušu” na terenu da bi izjednačio skor protiv igrača koji je projektovan za njegovog strateškog rivala i antipoda barem u narednih 10 teniskih godina.

Agresivnost i eksplozivnost su na strani Runea – ali tu ne zaostaje ni Siner, iako je osnovna linija njegovo uporište sigurnosti i dominacija. Obojica igrača su se fino naučila da primenjuju varijacije u svojoj igri, menjaju tempo i izlaze na mrežu – kao i da na svim podlogama koriste jak servis da efikasno završavaju poene i kreiraju pobednički nalet u svojoj igri.

Videćemo da li će Siner možda osetiti preveliko breme očekivanja u ovakvom ambijentu – a, opet – Rune uspeti da se izbori sa jednostranom publikom i zadrži fokus kako bi ostao u meču i kada zagusti. Tri seta kao i prvi put – sasvim moguće, pa i više od jednog taj-brejka.

Holger Rune
foto: EPA/Yoan Valat

Sve počasti idu I učesnicima polufinala u dublovima – nama dobro poznatim sa Dejvis Kupa Pucu I Kravicu – koji nastupaju protiv sjajnih nosioca posebne pozivnice – domaćeg igrača Arneoda i Austrijanca Vajsborna – i kombinaciji mladosti i iskustva oličenoj u paru Dodig-Krajiček i francusko-nemačke kombinacije Martin-Miz. Ako je iskustvo glavno merilo – favorite za osvajanje turnira je svenemački par – ali ovo je dubl na šljaci, i inspiracija znači više nego ikad i igde.

Sve u svemu, teniski dan kakav se samo može poželeti…

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track