NOVAK BI U RIMU MOGAO DA PRETEKNE NADALA: Đoković blizu ulaska u istoriju svetskog tenisa!
Foto: Starsport

samo hrabro

NOVAK BI U RIMU MOGAO DA PRETEKNE NADALA: Đoković blizu ulaska u istoriju svetskog tenisa!

Tenis -

Brojke u karijeri Novaka Đokovića su apsolutno neverovatne.

Novak Đoković
foto: Starsport

Najbolji svetski teniser osvojio je ukupno 22 grend slem titule, ukupno 93 trofeja na ATP turu. Novak Đoković propustio je masters u Madridu, ali je vredno trenirao u Marbelji, kako bi bio spreman za Rim, koji počinje danas.

Novak Đoković mogao bi na mastersu u Rimu da uđe u istoriju svetskog tenisa i obori rekord Rafaela Nadala. Srbin i Španac dele poseban rekord. O čemu se zapravo radi?

Rafael Nadal
foto: AP Photo/Asanka Brendon

Rafa Nadal je 16 puta stizao barem do četvrtfinala na mastersima sa šljakastom podlogom, u Monte Karlu, Rimu i Madridu. Njegov rekord je neverovatan. Sa druge strane, Đoković je 16 puta stizao do četvrtfinala u Rimu, a za nekoliko dana mogao bi i da prestigne "kralja šljake".

Nadal neće učestvovati na turniru u Rimu i samim tim neće moći da popravi svoj rekord. Đoković bi sa tri pobede stigao u četvrtfinale i tako ponovo ušao u istoriju. Nole ima sjajan rekord u Rimu, 64 pobede i 10 poraza, debitovao je 2007. godine i nikada nije izgubio pre četvrtfinala.

Stefanos Cicipas, Novak Đoković
foto: EPA/Fabio Frustaci

Upravo ovde u Rimu Nole je pobedio na svom prvom mastersu 1.000, ukupno šest puta. Poslednji put prošle godine, kada je u finalu pobedio Grka Stefanosa Cicipasa, 6:0;7:6. Imao je Srbin velike pobede, ali i velike poraze u Rimu. Dobro pamti neuspehe 2016. i 2017. kada je gubio od Endija Marija i Aleksandra Zvereva, dva meča gde je na papiru bio veliki favorit.

U poslednjim izdanjima Nole je trijumfovao 2020. i 2022. i izgubio u finalu 2021. od svog velikog rivala Rafaela Nadala, koji je deset puta slavio u glavnom gradu Italije.

Novak Đoković nije dobro počeo sezonu na šljaci, ali mu je cilj da se popravi na ovoj podlozi s obzirom na Rolan Garos. Upravo je Pariz cilj sezone za Noleta, jer bi tu mogao do 23. grend slem titule, što bi ga izdvojilo na listi najboljih na svetu od konkurencije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track