PARIZ, SUNCE I NOLE! Đoković još jednom igra protiv tenisera KOJEM JE IDOL! Srbi u idealnim uslovima startuju na Rolan Garosu
Foto: EPA/YOAN VALAT

SRPSKI DAN U PRESTONICI FRANCUSKE

PARIZ, SUNCE I NOLE! Đoković još jednom igra protiv tenisera KOJEM JE IDOL! Srbi u idealnim uslovima startuju na Rolan Garosu

Tenis -

Sunce uz najbolji tenis na programu današnjeg Rolan Garosa

Iz Pariza za Kurir - Vuk Brajović

Veoma prijatni uslovi za igru u Parizu – nadamo se srećni po Đokovića, Krajinovića, Međedovića i Lajovića; bogat program mečeva – zavirimo u njih zajedno

Dugo nije Rolan Garos bio priređivan u ovako prijatnim vremenskim uslovima, i ta sama činjenica bi trebala da utiče na pozitivno raspoloženje među publikom i igračima. Ipak, da tako ne bude “postarala” se Ukrajinka Marta Kostjuk - gubitnica iz svog meča sa Beloruskinjom Arinom Sabalenkom – osuvši pravi “baraž” uvredljivih komentara na ratnoj osnovi na račun sportske protivnice pred medijima, a da ju je revoltirana pariska publika prethodno izviždala što je odbila da se rukuje na mreži sa njom posle meča. Uz svo poštovanje – takvim gestovima nema mesta na sportskom borilištu i u medijskom centru – a koliko sve ovo unosi pometnju svedoči i prvobitna reakcija Sabalenke, koja je isprva odreagovala na spomenuto zviždanje publike misleći da je upućeno njoj – da bi se posle izvinila i zahvalila na podršci.

Na turniru više nećemo gledati Sakari, Šeltona, Iznera, Kresija, Evansa, Linet i Đerea, a da se ne nađu na toj listi morali su dosta da se namuče Hačanov, Hurkač, Cicipas i Kubler – što uopšte nije uobičajeno za njih. Danas će na skali uzbuđenja i zanimljivosti prednjačiti mečevi Đoković-Kovačević, Alkaraz-Koboli, Per-Nori, Pliškova-Stivens, Garsija-Vang, Ože Alijasim – Fonjini, Vavrinka-Vinjolas, Nakašima-Šapovalov, Ivaška-De Minor i Lehečka-Štruf – ako se izuzmu ostali mečevi domaćih igračica i igrača koji su svi uvek odlično posećeni. Naravno, tu su i naši Lajović, Krajinović i po prvi put Međedović – ali o tome koju reč kasnije…

Novak po ko zna koji put otvara jedan Grend Slem turnir mečom protiv igrača čiji je idol – i do sada nije imao većih problema u tim situacijama. Doduše, gubio je Novak i takve mečeve ranije – ali isključivo na turnirima nižih kategorija ili na Mastersima, tako da spomen Amerikanca srpskog porekla Kovačevića ne stvara posebnu bojazan. Novak je dobro izgledao i na treningu sa Hačanovim pred prepunim Lenglenom, a naročito u razgovoru sa medijima – rekavši ono što nas je najviše interesovalo – da ne oseća bol u laktu (ili bilo gde drugde).

Novak Đoković
foto: Matthieu Mirville / AFP / Profimedia

U tom smislu ne bi bilo neiskusno već gledati put Fučoviča u drugom kolu, sa napomenom da je žreb u mnogo čemu “po meri” našeg asa – vodivši ga od lakših ka težim i različitim protivnicima, što bi trebalo da mu omogući željenu adaptaciju na sve vrste izazova na turniru i podizanje forme iz kola u kolo. Naravno, na Rolan Garosu su iznenađenja svakako moguća, kao i povrede i predavanje mečeva – pa će biti zanimljvo videti da li će se neke od prognoza ostvariti već do kraja prve nedelje.

Alkaraz i Coboli se znaju još iz juniorskih dana – gde je 2020. Španac odneo pobedu bez izgubljenog seta na čelendžeru u Todiju, a danas ih deli 158. mesta na ATP listi. Osim jačeg zagrevanja za ponovo prvog igrača sveta ovde ne bi trebalo očekivati ništa drugo, kao ni u drugom kolu – odnosno pre projektovanog meča protiv Šapovalova ili Nakašime.

Meč Krajinovića i Tijafoa bi u svakoj drugoj situaciji bio jedan od “hedlajnera” na terenima van najvećih stadiona, a za nas pogotovo važan jer Filip u njihova 3 meča nije ni jednom izgubio u igri protiv “Big Foa” (primoran da preda zbog povrede već početkom 2. seta na Vinston-Sejlemu 2019.). Doduše, za obe pobede na šljaci Srbin je morao da “šljaka” do krajnih granica izdržljivosti – gde je u oba seta na prošlogodišnjem Mastersu u Rimu bivao bolji tek u taj-brejku, a upravo na Rolan Garosu 2019. tek u 5. setu (i bez izgubljenog gema!) dobio osvajača prvog ovogodišnjeg turnira prolećne serije na (zelenoj) šljaci u Hjustonu. Statistika raduje – ali trenutna forma i igra našeg Filipa koji je na rubu ispadanja iz prvih 100 svakako – ne. Pred njim je danas nikad veći izazov da u glavi i telu povrati barem delić onog najboljeg što je umeo da prikazuje na teniskim terenima širom sveta prethodnih godina, bude agresivan i nepokolebljiv I fokusiran na to da protivnika dovodi sve češće u situaciju da pravi greške – jer je Tijafo u tom smislu najranjiviji. Ako Filip bude ostvario visok procenat prvog servisa i hrabrom i postojanom igrom iznenadi Amerikanca u prvom setu – možda bi toliko priželjkivano iznenađenje u ovom meču i bilo moguće.

Krajinović protiv stare 'mušterije'
Krajinović protiv stare "mušterije"foto: AP Photo/Ng Han Guan

Iako je njegov “skor” na šljaci do sada negativan (26 pobeda u 59 mečeva) 74. igrač sveta Markos Giron je 2021. došao do 3. kola Rolan Garosa – što je uspeh vredan poštovanja od strane njegovog današnjeg protivnika. U kvalifikacijama sjajni Hamad Međedović je ostvario “mali san” plasmanom u glavni žreb svog prvog Grend Slema u karijeri, ostvarivši dva puta više pobeda od 11 dosadašnih poraza u 2023. i osvojivši čelendžere u Sekešfehervaru i Mauthauzenu. U njihovom prvom meču na turneji – simpatični Novopazarac nema ama baš nikakvog razloga za brigu, jer se kroz prethodna 3 meča ovde sjajno adaptirao na trenutne uslove – i nastup na terenu 4 mu ne bi trebao predstavljati nikakvo dodatno opterećenje u smislu tenzije pred meč. Štaviše, treba očekivati da će uvek naklonjena autsajderima publika listom biti na strani 168. na ATP rang-listi Hamada – koji bi karakterističnom snažnom i agresivnom igrom trebao da dodatno osvoji simpatije neopredeljenih u njoj. Ako je ovim plasmanom iznenadio mnoge, nema ničeg lepšeg i pravednijeg nego verovati u njegov uspeh danas – pod uslovom da neki fantomski pritisak ne sputa moći i mogućnosti najboljeg predstavnika dolazećih generacija našeg tenisa.

Međedović spreman za glavni žreb
Međedović spreman za glavni žrebfoto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

Duci kao Duci – bljesne pa nestane, i to se upravo desilo sa Lajovićem posle magičnog pohoda ka svom drugom ATP trofeju u Banja Luci. Sa druge strane, prvi Kinez u Top 100 ATP liste Žižen Ženg se “upisao” u teniske aktuelnosti sjanim pobedama nad Norijem i Fricom u Madridu – i na Rolan Garos dolazi kao jedan od najmisterioznijih učesnika u smislu njegovog krajnjeg dometa ovde. Šest godina stariji Srbin (32) je 18. mesta bolje plasiran, ima pozitivan skor u pobedama ove godine (16-10) i donekle opravdane poraze na šljaci protiv ove godine više nego solidnih Štrufa, Borgesa i Žarija – tako da bi pametno korišćenje iskustva protiv lepršavog Kineza Lajoviću moglo da donese važnu prednost u odlučujućim delovima meča. Do njih treba stići servisom sa što manje duplih grešaka (primetno u njegovom slučaju), snažnom igrom sa varijacijama sa osnovne linije, atletičnim pokrivanjem terena i spremnošću da se istrči na drop-šotove i što dubljim riternima koje će Kineza baciti u defanzivu i omogućiti Lajoviću da uđe u teren i ostvari što više njemu omiljenih vinera iz pozicije oko T linije.

Duci protiv Kineza na startu
Duci protiv Kineza na startufoto: Starsport

U pogledu rezultata – teško je prognozirati konačni ishod, ali ne bi bilo nikakvo čudo da ovaj meč ode i u pet setova, uz nadu da će Duci ipak biti taj koji će se i ove godine naći u drugom kolu Otvorenog prvenstva Francuske.

Ono što će biti veoma teško iskombinovati je – praćenje svih mečeva naših igrača u ovako “zgusnutom” rasporedu, pa puno sreće i njima i nama na Rolan Garosu danas!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track