ISTORIJA I BESMRTNOST! NOVAK ĐOKOVIĆ JE ŠAMPION ROLAN GAROSA! Svet se klanja NAJBOLJEM TENISERU SVIH VREMENA posle titule u Parizu
Foto: Matthieu Mirville/Dppi / Zuma Press / Profimedia

23. GREND SLEM TROFEJ!

ISTORIJA I BESMRTNOST! NOVAK ĐOKOVIĆ JE ŠAMPION ROLAN GAROSA! Svet se klanja NAJBOLJEM TENISERU SVIH VREMENA posle titule u Parizu

Tenis -

Jednom rečju - istorija! Za to je Novak Đoković igrao u finalu Rolan Garosa, do toga je i stigao pobedom nad Kasperom Rudom u tri seta!

Rezultat meča za trofej bio je 3:0 - 7:6(7:1), 6:3, 7:5.

Đoković je pobedom ušao u tenisku besmrtnost, večnost, ili kako god želite to da izgovorite.

Osvojio je 23. grend slem trofej po čemu je sada rekorder, postao je prvi teniser ikada koji je na svakom grend slemu slavio titulu najmanje tri puta, a vratio se i na prvo mesto ATP liste gde će u ponedeljak započeti 388. nedelju.

Titulom u Parizu zaradio je ukupno 2.300.000 evra, a ostavio je sebi šansu da prvi put u karijeri osvoji sva četiri najveća turnira u jednoj sezoni.

Oborio je Novak još jedan rekord - postao je najstariji osvajač Rolan Garosa u istoriji sa 36 godina i 20 dana, tako je prestigao Rafaela Nadala.

Ukoliko je neko zaista sumnjao i pokušavao da pronađe izgovore da za Đokovića ne kaže da je najbolji teniser svih vremena, sada mu ne preostaje ništa.

Novak Đoković
foto: Michael Baucher / imago sportfotodienst / Profimedia

Srbin je i u finalu pokazao zbog čega je tu gde jeste.

Pokazao je nestvarnu mentalnu snagu, pa čak i fizičku, jer je u završnici neverovatnog, iscrpljujućeg prvog seta bio svežiji od 12 godina mlađeg Norvežanina.

Gubio je prvom delu igre sa brejkom zaostatka od samog početka, bio je nervozan i napravio je, za njega, nekarakteristično veliki broj neiznuđenih grešaka.

Međutim, podigao je nivo igre u drugom delu seta, vratio je brejk u sedmom gemu, a kada je stigao taj-brejk rasturio je Ruda prepustivši mu samo jedan poen.

Obojica tenisera odmah po završetku taj-brejka pošla su u svlačionicu kako bi produžili predah posle seta koji je trajao sat i 22 minuta.

1 / 19 Foto: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Već u drugom setu viđena je potpuna kontrola Đokovića. Kao da se Rud toliko istrošio uprvom delu igre, da u nastavku nije mogao da pruži sličan nivo igre.

Novak je to iskoristio, lako je došao do ranog brejka i bez muke održao prednost do samog kraja seta.

U trećem delu, Rud je najpre nekako "preživljavao" Đokovićeve napade. Nije prošao servis gem u kom se Norvežanin nije našao makar u manjem problemu, ali je odolevao rivalu koji je svoje gemove lako rešavao.

A onda se sredinom seta norveški teniser potpuno vratio i ponovo je igrao na dovoljno dobrom nivou. Počeo je lakše da dolazi do svojih gemova, ali je u završnici posustao. Pri rezultatu 5:5 Đoković je napravio brejk vredan titule!

Đoković - Rud 7:6(7:1), 6:3, 7:5

Treći set:

7:5 - Kraj meča!

6:5 - Izbacio je lopticu van terena Rud za 0:30, a Novak je potom sjajnim forhendom došao do tri vezane brejk lopte! Iskoristio je prvu i sada ga samo jedan gem deli od velike pobede.

5:5 - Odličan je Novak! Bez izgubljenog poena stiže do novog izjednačenja. Odservirao je u ovom gemu 11 as udarac na meču.

4:5 - Ne da se Norvežanin i definitivno nema nameru da napusti teren, a da na njemu ne pruži sve što može.

Čak ni on nije ostao ravnodušan:

4:4 - Preti Rud, imao je 0:30. Novak je odlično reagovao i osvojio je sve preostale poene u gemu.

Morao je i on da se oglasi:

Ponovo smo u ovom gemu prisustvovali sramnoj reakciji navijača. Najpre su zviždali kada je Đoković osvojio poen uz sreću i "pomoć" mreže, a zatim i nakon što je sudija opomenuo Novaka za vreme koje je prošlo između dva poena.

Nakon što je osvojio gem, Đoković je odgovorio navijačima tako što je podigao reket visoko u vazduh.

Novak Đoković
foto: Printscreen

3:4 - Za promenu, lak servis gem za Ruda. Sada već možemo da kažemo da se u potpunosti stabilizovao nakon što je imao puno muka na otvaranju trećeg seta.

Publika je sada većinski na strani norveškog tenisera.

Sve je jasno u rečima legende:

3:3 - Kada je reč o servisu Novaka, on je u trećem setu osvojio 12, a izgubio samo jedan poen.

2:3 - Novi problemi za Ruda i novo izjednačenje u njegovom servis gemu. Novak nastavlja da pritiska rivala s željom da što pre napravi brejk, ali moraće još da sačeka. Norvežanin je as udarcem završio naporan gem.

Novak Đoković
foto: JB Autissier / imago sportfotodienst / Profimedia

2:2 - Sa druge strane, Đoković je izuzetno siguran i ne prepušta ni promil šansi Rudu u svojim servis gemovima.

1:2 - Šteta, ovo je mogao da bude početak Rudovog kraja. Đoković je imao brejk loptu koju nije iskoristio. Njegov protivnik se drži u životu.

Jedan od najboljih boksera svih vremena, Majk Tajson, još jednom je na Novakovom meču:

Majk Tajson, Novak Đoković, Rolan Garos
foto: Screenshot

1:1 - Odlično! Bez izgubljenog poena Đoković, ekspresno osvaja svoj prvi servis gem u trećem setu.

0:1 - Da vidimo šta sve Rud može da nam pruži u trećem, nadajmo se poslednjem setu ovog finala. Reagovao je dobro nakon što je Novak imao 15:30.

Drugi set:

6:3 - Kraj seta!

Teško je uopšte uporediti prvi i drugi set. Novak je razbio Ruda, koji je, čini se, sve od sebe dao u prvom delu igre.

Đoković je rano došao do brejka, već na samom startu seta, a zatim je bez većih problema održavao prednost i došao na korak od istorijske pobede.

5:3 - Spasio je dve vezane set lopte Norvežanin, vezao je četiri poena i naterao Novaka da servira za set.

5:2 - Kada je delovalo da je Rud pojačao ritam, napravio je veliku grešku, pa je umesto dve brejk šanse na semaforu pisalo "30:30", što je Novak ubrzo pretvorio u 40:30.

Ovaj gem bi mogao da posluži Đokoviću kao opomena, ukoliko mu je ona uopšte bila potrebna.

4:2 - Prednost i dalje ima Đoković, ali nastavlja se velika borba.

U međuvremenu i jedan od najvećih hejtera poklonio se Novaku:

4:1 - Odličan je Đoković u drugom setu. Forhend koristi znatno bolje u odnosu na prvi deo igre, a stigao je i do novog asa. Naravno, o broju neiznuđenih grešaka nema potrebe ni da se priča.

Ali, pomenućemo ipak da je za ovih pet gemova u drugom setu napravio samo pet grešaka.

3:1 - Prekinuo je Rud seriju Đokovića i osvojio je prvi gem u drugom setu.

Maestralan je Đoković

3:0 - Vezao je sada as udarce Novak, lako je došao do novog gema i sada već možemo da kažemo da ima ozbiljnu prednost.

Veliku podršku ima Đoković u finalu

Novak Đoković
foto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

2:0 - Brejk!

Ono što je u prvom setu uradio Rud, u drugom je učinio Đoković. Najbolje od početka meča je vraćao servise srpski teniser, došao je prvo do dve vezane brejk lopte, imao je ubrzo i treću, a za brejk mu je bila potrebna i četvrta.

Između dva poena u drugom gemu drugog seta, Novak je tražio podršku od svog tima.

Novak Đoković
foto: Printscreen

"Šta da radim, šta da radim?!" upitao je Novak, ali je na kraju znao kako da reši situaciju u svoju korist.

1:0 - Brz gem za Đokovića na startu, bez izgubljenog gema.

Ukoliko je komentator televizije "Eurosport" dobro čuo šta se desilo, Novak je jednom od bezobraznih navijača koji je očigledno nešto dobacivao poručio: "Ajde ćuti".

Duga pauza između setova, obojica tenisera su iskoristila pravo i otišla u svlačionicu kako bi produžili sebi predah posle napornog prvog dela igre.

Prvi set:

7:6 - Kraj seta!

Ponovo se na delu videla najveća razlika između Novaka i bilo kog drugog tenisera. Pritisak svako rešava na drugačiji način, Đoković je još jednom to učinio maestralno.

Podsetićemo na meč protiv Karena Hačanova u četvrtfinalu, kada je pri rezultatu 1:0 za Rusa, Novak u drugom setu osvojio taj-brejk bez izgubljenog poena... Rudu je u finalu prepustio samo jedan poen.

Takođe, ovo je bio šesti taj-brejk srpskog tenisera na ovosezonskom Rolan Garosu i u njima nije napravio nijednu neiznuđenu grešku!

Prvi set trajao je sat i 22 minuta, Rud je odigrao fantastičan set, za razliku od Novaka koji je očajno otvorio meč.

Srećom, Đoković se na vreme probudio, a u drugom delu seta gledali smo spektakularan tenis koji je maksimalno iscrpeo obojicu.

Taj-brejk:

7:1 - Neverovatan je Novak Đoković!

6:1 - Pet set lopti!

5:1 - Promena strana pri velikoj prednosti za Đokovića.

4:1 - Novi mini brejk!

3:1 - Dobar servis Ruda.

3:0 - I još jedan, ovaj je završen greškom Ruda.

2:0 - Sjajan poen.

1:0 - Na startu mini brejk Novaka!

6:6 - Drugi as udarac stigao je u odličnom trenutku! Đoković je odigrao lakši servis gem kojim je obezbedio igranje taj-brejka.

5:6 - Pokazuje Đoković znake nervoze, što naravno ne mora da bude loš znak.

Nakon što je lopticu poslao u aut bekhendom, okrenuo se prema svom timu i imao je šta da im poruči.

Novak Đoković
foto: Printscreen

A, onda je nepristojnost pojedinaca sa tribina ponovo došla do izražaja. Nakon što je završen gem, Novak je započeo razgovor sa sudijom, što se nije dopalo navijačima pa su opet mogli da se čuju zvižduci.

Novak Đoković
foto: Printscreen

5:5 - Laknulo je svima koji navijau za Srbina kada je posle 0:30 Đoković vezao četiri poena i osvojio gem.

Pamtiće se fenomenalan poen koji je pripao Rudu, zahvaljujući kojem je stigao do pomenute prednosti.

4:5 - Ozbiljno su se fizički istrošili teniseri. Deluje da se to više primećuje kod Ruda koji je pored toga uspeo da spasi brejk loptu u devetom gemu.

Rekcija u Novakovom boksu nakon jednog od poena dobro opisuje kakav meč gledamo u finalu.

Goran Ivanišević, Jelena Đoković
foto: Printscreen

4:4 - Nije išlo glatko kao u prethodna dva gema, daleko od toga... Stigao je Rud do brejk lopte, ali poen koji je doneo 25 neverovatnih udaraca pripao je Novaku koji je konačno pogodio smeč.

Tako je spasio brejk loptu, a potom je osvojio gem za izjednačenje.

3:4 - Brejk!

Definitivno najbolji gem Novaka na servisu rivala! I u njemu je imao neshvatljivu grešku pošto je drugi put na meču Đoković lopticu smečom šalje daleko van terena. Na sreću i pored toga je stigao do brejk lopte, pa i do brejka.

Uzvratio je Rud greškom iz smeča, nakon fantastičnog poena, najboljeg od početka meča. Dugačka razmena završena je tako što je Norvežanin lopticu poslao u mrežu.

Novak Đoković
foto: EPA/Mohammed Badra

2:4 - Ako ništa drugo, za razliku od starta meča, servis funkcioniše veoma dobro, pa je Đoković još jednom lako došao do gema.

1:4 - Naravno, da Rud nije ušao dobro u meč, ni pored Novakovih problema ne bi imao ovakav rezultat, ali činjenica je da srpski teniser znatno olakšava posao protivniku.

Potpuno nekarakteristične greške i broj istih za Đokovića na početku.

Sjajna ekipa na stadionu Filip Šatrije:

1:3 - Konačno prvi gem za Novaka. Tri servis vinera je napravio Srbin i tako se najzad "upisao" u finale.

0:3 - Nastavio je da promašuje Đoković, zaista nekarakteristično za njega. Posle tri gema Novak ima već 11 neiznuđenih grešaka. Došao je i pored toga do izjednačenja zahvaljujući duploj servis grešci rivala, ali se Rud popravio i sjajnim forhendom došao do gem lopte, a potom je stigao i do 3:0.

0:2 - Brejk!

Nije uspeo Novak mirno da uđe u meč. Napravio je na startu nekoliko neiznuđenih grešaka iz forhenda, čime je omogućio Rudu brejk loptu. Spasio je prvu, ali je još jednom pogrešio pomenutim udarcem, pa je i drugi put morao da se "vadi" iz nezgodne situacije.

Velika podrška za Đokovića u finalu:

Imao je i sam šanse da završi gem, ali nije ih iskoristio, a treća brejk lopte bila je i srećna za Ruda.

Osam neiznuđenih grešaka napravio je Đoković u prva dva gema...

0:1 - Meč je počeo servisom Norvežanina i lakim gemom za njega bez izgubljenog poena.

Lep doček navijača:

Đoković je već u prvom gemu odigrao dva drop šota, ali nijedan mu nije doneo ono što je očekivao.

1 / 3 Foto: Kurir/Vuk Brajović

Uoči meča:

Finale Rolan Garosa na programu je od od 15 časova, umesto planiranih 14.30, a sve vezano za taj meč i ono što se dešava do njegovog početka možete da pratite na Kurir sportu.

Najnovija informacija: Početak meča odložen je za 15 časova!

Finalni meč ženskog dubla se odužio, kao i ceremonija dodele pehara, pa će Novak i Rud kasnije izaći na teren. Su Vej Hsie i Ksinju Vang pobedile su Lejlu Fernandez i Tejlor Taunsend rezultatom 2:1 (1:6, 7:6(7:5), 6:1).

Takođe, proces zatvaranja krova na stadionu "Filip Šatrije" uticao je na vreme izlaska tenisera i početak meča.

Dan između polufinala i finala, Đoković je proveo sa porodicom i po drugi put od početka turnira odlučio je da ne izađe na trening.

Ali, trenirao je po običaju na dan meča, a sa njim je na terenu bio i sin Stefan, kao velika podrška.

Novak Đoković
foto: EPA/Yoan Valat

Pre polufinala protiv Alkaraza u kom Španac nije izdržao psihički i fizički pritisak i zahteve meča koji je izazvao pažnju kao nijedan drugi u ovoj sezoni, Đoković je redom pobeđivao Aleksandra Kovačevića, Marona Fučoviča, Alehandra Davidoviča Fokinu, Huana Pabla Variljasa i Karena Hačanova.

Kasper Rud je put do finala počeo protiv Elijasa Imera, a padali su zatim Đulijo Cepijeri, Žižen Žang, Nikolas Jari, Holger Rune i Aleksander Zverev.

Trijumf bi Đokoviću doneo mnogo više od još jednog pehara u već odavno krcaton vitrini. Novak protiv Norvežanina igra za 23. grend slem i za povratak na prvo mesto. Pobedom bi Srbin postao jedini teniser u istoriji koji je na svakom grend slemu slavio titulu najmanje tri puta.

Nakon što je potcenjen od strane kladionica pred polufinalni duel protiv Karlosa Alkaraza, Đoković je u finalu veliki favorit.

Naravno nijednu pobedu u karijeri Novak nije upisao pre izlaska na teren gde će morati da dokaže da je kvalitetniji i iskusniji od rivala.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track