MOĆAN TEKST BRITANSKOG NOVINARA! Očitao lekciju svojim sunarodnicima: Englezi ne vole Srbina, a njega baš briga - ZATO JE POSEBAN!
Foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

PRAVO U METU

MOĆAN TEKST BRITANSKOG NOVINARA! Očitao lekciju svojim sunarodnicima: Englezi ne vole Srbina, a njega baš briga - ZATO JE POSEBAN!

Tenis -

Britanski novinari i mediji mahom su kritički nastrojeni prema Novaku Đokoviću, uglavnom ignorišu ili omalovažavaju njegove nestvarne podvige na terenu i koriste svaku moguću situaciju da ga unize i predstave kao najvećeg negativca belog sporta. Međutim, ima i onih koji su pogledali istini u oči i priznali da je Novak dokazao da je neprikosnoven.

Jedan od njih svakako je poznati engleski novinar Stefano Hetfild, koji je jednim sjajnim tekstom rešio da zapuši usta svim Novakovim hejterima.

Naime, u kolumni pod naslovom "Novaka ne zanima šta mislimo o njemu, zato je tako poseban" koju je napisao za popularni "Inews" Hetfild je pokušao da objasni zašto je Novak najupečatljiviji sportista u istoriji.

Novak Đoković
foto: Li Ying / Xinhua News / Profimedia

"On neće žrtvovati ili kompromitovati svoja uveranja da bi se dopao javnosti zbog popularnosti. To je za divljenje", smatra Britanac i dodaje:

"Novak Đoković je najposvećeniji nemilosrdni elitni sportista u svetskom sportu. To ga, tvridim, čini i najfascinantnijim. Slušajte me, molim vas. Znam da kolutate očima i pasivno agresivno uzdišete jer sam "dosadan". Čini se da jednostavno ne možemo da volimo najvećeg tenisera ikada, čoveka koji je na putu da osvoji rekordnu, osmu titulu na Vimbldonu, svoju petu uzastopnu".

Britanac ističe da ne podržava pojedine stavove srpskog asa, ali ga izuzetno poštuje zbog doslednosti koju je pokazao.

"Da, znam da je antivakser koji je odbio da se vakciniše kako bi igrao na Australijan openu i drugim važnim turnirima. I naravno, ovo će naljutiti mnoge navijače. Međutim, ova antipatija prema njemu postojala je i tokom poslednjih godina rivalstva sa Rrodžerom i Rafom. Ja se apsolutno ne slažem sa njim, ali mogu da vidim kako je njegova vera u sebe dovela do tog stava koji je deo njegove šire filozofije. Njegovo je telo zaista njegov hram. On neće žrtvovati ili kompromitovati svoja uverenja da bi smirio javnost i postao popularan.

Novak Đoković, Vimbldon
foto: Juergen Hasenkopf / Alamy / Alamy / Profimedia

Hetfild se potom osvrnuo i na Novakovu ishranu.

"Đokovićeva ishrana sastoji se samo od vode, povrća, mahunarki, orašastih plodova, sočiva, belog mesa, ribe, voća i zdravih ulja. Ne unosi ni gluten. Izbacio je i mlečne proizvode. Dodajte ovome njegovu jogu i taj-či. Mnogi su skeptični prema tome, ali vidite kako je Rajan Gigs imao karijeru bez povreda pošto je krenuo da se bavi tim stvarima".

Britanac je u nastavku prokomentarisao i neverovatan mentalni sklop Srbina.

"Razmislite šta on kaže o pobedi: 'Tenis je mentalna igra. Svi su u formi. Svi odlično pogađaju forhende i bekhende' i ono njegovo čuveno: 'Želim isto što sam želeo od svoje sedme godine - da budem broj jedan'. To nije za potcenjivanje, na koje smo mi Britanci navikli. Da li stereotipno gledamo Đokovića kao strogog i dosadnog istočnoevropljanina i propuštamo da vidimo koliko je zabavan?", pita se britanski novinar.

Na kraju je sjajno poentirao:

"Đokovića nije briga - on ima svoj pogled na svet. Zbog svega toga ga je teško zavoleti, šta god da se desi na Centralnom terenu. Ali ga to takođe čini i najupečatljivijim sportistom sveta".

Kurir sport

Bonus video:

04:35

ĐOKOVIĆ JE BIO ŽRTVA, NI DVA NOVAKA TO NE BI IZDRŽALA Brajović: Pokazao je da je Iron man, džaba im što ga ŠPIJUNIRAJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track