SVI REKORDI I DOSTIGNUĆA NOVAKA ĐOKOVIĆA NA JEDNOM MESTU: Hejteri, dobro pogledajte ove brojke! SRBIN JE TENISKI BOG I TAČKA!
Foto: Liu Jie / Xinhua News / Profimedia

NEPRIKOSNOVEN

SVI REKORDI I DOSTIGNUĆA NOVAKA ĐOKOVIĆA NA JEDNOM MESTU: Hejteri, dobro pogledajte ove brojke! SRBIN JE TENISKI BOG I TAČKA!

Tenis -

Iako verovatno nikada neće biti obožavan kao Rodžer Federer ili Rafael Nadal, brojevi su ti koji čine srpskog tenisera Novaka Đokovića najvećim igračem svih vremena (GOAT).

Krajnje je vreme da se stavi tačka na čuvenu debatu o najboljem svih vremena, jer Novak dokazao svetu ono što mi već odavno znamo - da je najveći teniser svih vremena!

24 - Rekordan broj grend slem titula. Osvajanjem četvrte titule na US openu Đoković je izjednačio apsolutni rekord Margaret Kort od 24 grend slem trofeja koji je ona držala od 1973. godine.

Deset puta je osvojio Otvoreno prvenstvo Australije (rekord), Vimbldon sedam puta (jedna manje od Federerovih rekordnih osam titula), Ju Es Open četiri puta (Federer, Pit Sampras i Džimi Konors imaju po pet) i tri puta Rolan Garos (Nadal tu drži zapanjujući rekord od 14 titula).

Međutim, njegovo odbijanje 2022. godine da se vakciniše protiv kovida-19 sprečilo ga je da igra u Melburnu i Njujorku. Takođe, ispustio je Ju Es Open 2019. i 2020. godine, gde je bio favorit - prvo zbog povrede i predaje osmine finala, a drugo zbog diskvalifikacije. Godine 2021. izmakla mu je titula u Njujorku kada ga je Danil Medvedev sprečio da osvoji godišnji grend slem.

Novak Đoković
foto: Andrew Schwartz / Sipa Press / Profimedia

Otkako je Đoković osvojio svoj prvi grend slem 2008. (Australijan open), Nadal je osvojio 19, a Federer osam.

On je jedini igrač u istoriji koji je osvojio svaki od četiri grend slem turnira najmanje tri puta. Roj Emerson, Rod Lejver i Rafael Nadal su ih osvojili najmanje dva pita, dok je Rodžer Federer osvojio Rolan Garos samo jednom. Među teniserkama, Margaret Kort, Štefi Graf i Serena Vilijams su takođe pobedile na svakom grend slemu po najmanje tri puta.

390 - Rekord po broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste na koje se vratio posle osvajanja Ju Es Opena.

36 - Rekord po broju odigranih grend slem finala. Đoković je ovde daleko ispred Federera (31) i Nadala (30) kod muškaraca, ali i ispred Kris Evert (34) kod teniserki.

10 - Rekord po broju odigranih i dobijenih finala na Australijan openu. Takođe je igrao i deset na Ju Es Openu, izjednačivši rekord Bila Tildena, a osvojio je četiri. Ima i deset finala na Vimbldonu gde je samo Federer bolji sa 12. Nadal je odigrao 14 na Rolan Garosu i sve ih je osvojio.

Novak Đoković, Australijan open
foto: WILLIAM WEST / AFP / Profimedia

4 - On je jedini igrač koji je osvojio tri od četiri grend slem turnira četiri puta u jednoj sezoni (2011, 2015, 2021, 2023). Takođe je tri puta stigao do finala na sva četiri grend slema u jednoj sezoni (2015, 2021, 2023).

88 - Broj dobijenih mečeva na Ju Es Openu, iza Federera (89) i Konorsa (98). Pobedio 91 put na Vimbldonu gde rekord drži Federer (105). Ima rekordnih 89 pobeda na Australijan openu. Nadal drži rekord po broju pobeda na Rolan Garosu sa 112 trijumfa, dok je Đoković drugi sa 92 pobeda.

361 - Broj pobeda na grend slem turnirima. Federer je tu malo ispred njega sa 369 pobeda.

96 - Broj osvojenih turnira. Federer je osvojio 103, Nadal 92, a ispred svih njih je Konors sa 109.

Novak Đoković
foto: EPA/JUSTIN LANE

1.076 - Broj dobijenih mečeva gde je još daleko iza Konorsovog rekorda (1.274). Još trojica igrača su prešla brojku od 1.000 pobeda - Federer (1.251), Lendl (1.068) i Nadal (1.068).

7 - Rekordnih sedam godina koliko je sezonu završavao kao broj jedan na ATP listi, što je jedna više od njegovog idola Pita Samprasa. Federer i Nadal imaju po pet.

27:23 i 30:29 - Broj pobeda i poraza protiv Federera i Nadala. Đoković ima pozitivan skor protiv svoja dva najveća rivala - protiv Federera 27 pobeda uz 23 poraza, protiv Nadala 30 pobeda i 29 poraza.

39 - Rekordan broj masters titula. Đoković je takođe jedini igrač koji je osvojio svih devet turnira u ovoj kategoriji i to više puta.

6 - Rekordan broj osvojenih titula na završnom mastersu sezone. On je izjednačio Federerov rekord prošlog novembra u Torinu kada je osvojio turnir koji svake godine okuplja osam najboljih igrača sezone.

Novak Đoković
foto: Andy Hooper / dmg media / Profimedia

15 - Rekordan broj osvojenih taj-brejkova u nizu na grend slem turnirima. On je postavio ovaj rekord (za tri više od Samprasovog starog rekorda) tokom svog polufinala na Vimbldonu protiv Janika Sinera. Statistika koja dokazuje njegov prihološki uticaj na protivnike. Poslednji koji mu je od tada uzeo taj-brejk na grend slem turniru bio je Francuz Enco Kuakod u drugom kolu poslednjeg Australijan opena.

36 godina i 111 dana - Đoković je postao najstariji pobedik Ju Es Opena u Open eri (od 1968). U junu je postao najstariji pobednik Rolan Garosa sa 36 godina i 20 dana. Najstariji grend slem šampion je Ken Rouzvol koji je imao 37 godina i dva meseca kada je osvojio Australijan open 1972. godine.

Kurir sport/Beta

Bonus video:

15:17

ĐOKOVIĆ POKORIO AMERIKU: Novak se osvetio Medvedevu u finalu Ju Es opena i osvojio 24. grend slem titulu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track