OPŠTA POBUNA TENISERA! Otkriven BIZARAN razlog brojnih povreda: Alkaraz i Medvedev KUKAJU NA SAV GLAS, a Novak tera kontru i gazi!
Foto: kena betancur / AFP / Profimedia

zanimljivo

OPŠTA POBUNA TENISERA! Otkriven BIZARAN razlog brojnih povreda: Alkaraz i Medvedev KUKAJU NA SAV GLAS, a Novak tera kontru i gazi!

Tenis -

Teniska loptica deluje tako jednostavno. Napravljena je od hemijski obrađene gume, a površina loptice prekrivena je posebnim vunenim vlaknima, tzv. filcom u neonskoj žutoj boji.

tenis ilustracija, loptica, teniska loptica
foto: EPA/RHONA WISE

Iako nam na prvi pogled nama laicima sve deluju potpuno isto, u poslednje vreme drastično se razlikuju od turnira do turnira. Marka lopte, tkanje filca, način na koji se odbijaju, izgled nakon brojnih udaraca - sve je drugačije i to ozbiljno utiče, ne samo na način igre, već i na zdravlje tenisera, tvrde brojni teniski asovi.

Ove sezone zbog teniskih loptica podigla se velika bura u belom sportu. Poslednjih meseci brojni teniseri imali su povrede ručnog zgloba, lakta i ramena i mnogi smatraju da su teniske loptice glavni krivac za to.

Za profesionalne teniske mečeve koriste se tri tipa loptica za različite podloge - zemlju, travu, tvrde i dvoranske podloge. Međutim, svaki turnir bira, zavisno od sponzora, koje će loptice koristiti, pa se u poslednje vreme loptice drastično razlikuju od turnira do turnira koji se igraju na istoj podlozi.

Karlos Alkaraz
foto: Jade Gao / AFP / Profimedia

"Loptice se menjaju na svakom turniru ili na skoro svakom su drugačije loptice. Moramo da se navikavamo. Drugačiji je osećaj kada dolaziš na turnir i pitaš se - kakve će biti loptice? Mislim da je to pitanje koje sebi postavlja svaki igrač", požalio se nedavno Karlos Alkaraz.

Mladi Španac je samo jedan u nizu tenisera koji muku muči sa lopticama ove sezone. Nezadovoljstvo su izrazili i Rafael Nadal, Endi Marej, Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Sten Vavrinka i mnogi drugi.

Igrači se povređuju

Problemi sa lopticama počeli su još na Australijan openu, kada su se teniseri žalili na nove "Danlop" loptice koje su se koristile na turniru. Danil Medvedev i Stefanos Cicipas tvrdili su da su one prouzrokovale povrede koje su imali.

"Imam užasan osećaj dok udaram lopticu. Povredio sam zglob. Mislio sam da je to moj problem, ali nakon razgovora sa nekoliko igrača mislim da su loptice uzrok svih tih povreda", rekao je tada Medvedev.

I Cicipas je za svoju povredu ramena okrivio loptice.

"Loptice bi trebalo da ostanu iste na većini turnira, posebno na onim na brzim podlogama. To ide u korist našim igračima i štiti nas od povreda. Čuo sam komentare drugoh igrača o lopticama početkom godine i to je sve imalo značajnog uticaja na ramena, zglobove ruku i ruke uopšte. Mislim da otuda dolazi i moja povreda", rekao je grčki teniser.

Stefanos Cicipas
foto: EPA/ISABEL INFANTES

Probleme sa povredama ručnog zgloba imali su i Holger Rune i Sebastijan Korda.

Zanimljivo, Novak je bio jedan od retkih koji se nije žalio na nove loptice, ali je istako da se sa novim lopticama teško osvajaju poeni u dva udarca.

"Morate da zaradite poen, morate više da trčite, više da radite na terenu. Ovakve su loptice bile i u Australiji i one mi ne smetaju, naprotiv, dopadaju mi se", iskren je bio Novak.

O tome je govorio i ruski as Danil Medvedev.

"Čim odigrate par udaraca, nekako postaju veće, postaju velike kao grejpfrut. Moramo da igramo u razmeni po 30 udaraca jer je gotovo nemoguće pogoditi viner. Sa takvim lopticama morate biti na sto odsto svaki put, do krajnjeg poena".

Danil Medvedev
foto: EPA/MARK R. CRISTINO

Ogromno nezadovoljstvo eskaliralo je na US openu gde su igrači imali ozbiljne pritužbe na račun "Vilson" loptica koje su se koristile na grend slemu u Njujorku.

teniske loptice
foto: Juergen Hasenkopf / Alamy / Alamy / Profimedia

Vašek Pospišil, bivši šampion Vimbldona u dubl konkurenciji i suosnivač Asocijacije profesionalnih teniskih igrača (PTPA) takođe je podigao glas.

"Loptice ubijaju naša tela jer su sve teže. Gotovo da nema igrača sa kojim sam ovih dana razgovarao na US Openu koji ne oseća isto. Nikada nisam video više povreda ručnih zglobova, laktova i ramena. Ako se ovaj proces ne okrene u drugom pravcu, biće još gore. ATP i VTA, počnite da nas slušate. Povrede tenisera su loše i za vas", upozorio je Kanađanin.

On je objasnio i zašto je došlo do problema sa lopticama.

"Želeli su da uspore igru, da bi mečevi trajali duže i zato su loptice postale teže i to ubija naša tela", rekao je Pospišil.

teniska loptica
foto: Brian Prahl / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Krovne teniske organizacije nalaze se pod ogromnim pritiskom i mnogi se pitaju da li će konačno poslušati vapaje igrača i stati na njihovu stranu ili će i dalje sponzorski interesi i borba za tržište biti važniji od dobrobiti i zdravlja tenisera.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track