UOČI MEČA ĐOKOVIĆ - RUBLJOV: Novak neće imati nimalo lak izazov protiv Rusa
Foto: Profimedia

Masters u Parizu

UOČI MEČA ĐOKOVIĆ - RUBLJOV: Novak neće imati nimalo lak izazov protiv Rusa

Tenis -

Deset godina stariji svetski broj jedan neće imati nimalo lak izazov u vidu petog igrača ATP liste koji je u ovog godini ostvario impozantnih 56 pobeda – i čiji plasman u polufinale je najbolji rezultat koji je ovde ostvario u karijeri.

Zanimljivo je da je tek ove sezone 26-godišnji Andrej Rubljov osvojio svoju prvu Masters titulu – u Monte Karlu, i to posle zaostatka od 1:0 u setovima u polufinalu i finalu, što afirmiše njegov borbeni sportski karakter – ponekad do fanatičnog nivoa. Sve kvalitete žilavog Rusa osetio je Novak ponajviše u jedinom porazu koji mu je Rubljov naneo – u rodnom gradu (Belgrade Open) 2022. na Uskrs – gde je 6:0 za Rubljova u konačnom setu verovatno najgore odigran završetak jednog meča u Novakovoj karijeri.

Neka od najvećih ostvarenja u karijeri Andreja Rubljova su devet plasmana u četvrtfinala Grend Slemova, polufinale Završnog Mastersa u Torinu prošle godine, zlatna medalja u miksu u Tokiju – ali i osvajanje ATP Kupa, Dejvis Kupa i Lejver Kupa u okviru Tima Evropa. Ovo je njegovo sedmo polufinale Mastersa (4 pobede, 2 poraza) i treće u 2023 – do koga je došao visokom učinkovitošću u gemovima na njegov servis (osvojenih 94%), kao i rekordno uspešnim gemovima na riternu (32% osvojenih gemova na servis protivnika).

Sa druge strane, apsolutni rekorder muškog tenisa po broju osvojenih Grend Slem titula (24) u ovoj godini trenutno ima 49 pobeda i 5 poraza, pet titula – a u Parizu “nišani” svoju sedmu rekordnu titulu od 39 koje je već osvojio na svim turnirima serije 1000 – po čemu je jedinstven u istoriji. Sedam puta je Novak završavao sezonu kao svetski broj 1 – i samo tri pobede ga dele od toga da i osmi put to ostvari (polufinale i finale Pariza i jedan meč na Završnom Mastersu u Torinu) – uz ukupno 400 nedelja provedenih na čelu ATP karavana. Ono što se manje spominje u medijima je da je Novak ostvario i najveći broj pobeda protiv Top 10 igrača u karijeri (252), i završavao sezonu među Top 5 selekcijom u 15 od proteklih 16 godina (2017. - #12). Posle njegovog velikog ljubitelja Konorsa (109) i rivala Federera (103) – Novak je treći najbolji u istoriji po broju osvojenih titula (96) – kao I po broju pobeđenih mečeva (1080), dok je drugi u istoriji po broju pobeda na Grend Slemovima (361). Novak je kroz karijeru ostvario i najduže nizove pobeda na ATP turneji (43 meča 2010 - 2011), ATP Mastersima (31 – 2011)) I Grend Slemovima (30 mečeva, 2015-16).

Novak nije izgubio polufinalni meč u svojih poslednjih 8 nastupa, a posle poraza od Alkaraza u finalu Vimbldona je pobedio u svih 16 mečeva u kojima je igrao – odnosno 29 od 30 od osvajanja Rolan Garosa. Na tvrdoj podlozi – jedino je Medvedev uspeo da mu u Dubaiju nanese poraz od 32 meča koje je odigrao u 2023, 12 puta je pobeđivao Top 10 rivale od 15 mečeva u ovoj sezoni, sa pet pobeda u nizu – odnosno 9 od 10 od početka Rolan Garosa. Od 42 gemova koje je igrao na svoj servis – Novak je osvojio 90%.

Ipak, ako se izuzme meč u Beogradu u kome Novak nije bio ni blizu željenej takmičarske forme iz dobro poznatih razloga – i gubitak jednog seta na Vimbldonu ove godine – ni jedan od 5 dosadašnjih mečeva koja su ova dvojica rivala igrali nije imao dramatičan tok ili epilog – gde su se setovi završavali bez ijednog taj brejka. To svedoči o velikoj mentalnoj stabilnosti i sposobnosti Novaka da nametne svoj stil igre, izazove Rubjlova da grozničavo traži rupe u njegovoj sjajnoj i odmerenoj defanzivi – i rizikuje uz veći broj grešaka i nasrtanja koja bi Novaku otvarala prostor da uđe u teren i osvoji dragocene poene u idealnim momentima u meču. Ono što je važno ponovo napomenuti ovde je da je Rubljov najuspešniji u registru osvojenih servis i ritern gemova u Parizu, da je imao odličan niz turnira od Ju Es Opena nadalje – i da je sigurno pomno posmatrao periodične padove u igri zabeležene kod Novaka naročito protiv Grikspura – ali i Runea, koji po intenzitetu igre dosta podseća na njega samog. Rubljov u ovaj meč ne ulazi baš svež – s obzirom na to da je treći set protiv De Minora završio dobrano posle 1 čas posle ponoći, i njegova koncentracija i posvećenost strategiji igre će zato još više biti izazvane danas.

Nadamo se da je Novak uspeo da sanira posledice neugodnog stomačnog gripa koji je poharao organizacioni tim Pariskog Mastersa – i da će predstojeći meč biti vrhunska demonstracija mudrog totalnog tenisa koji ga iz dana u dan priblizava ostvarenju nekolicine preostalih rekorda koje još nije ostvario.

Vuk Brajović / Kurir sport

Bonus video:

01:01

Novak i Jelena zaplesali na koncertu Hausera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track