KIRJOS RAZMIŠLJAO O SAMOUBISTVU! Šokantna ispovest slavnog tenisera: Endi Marej primetio znakove SAMOPOVREĐIVANJA i spasao ga!
Foto: EPA/Andre Pichette

otvorio dušu

KIRJOS RAZMIŠLJAO O SAMOUBISTVU! Šokantna ispovest slavnog tenisera: Endi Marej primetio znakove SAMOPOVREĐIVANJA i spasao ga!

Tenis -

Australijski teniser Nik Kirjos zahvalio je Endiju Mareju što mu je pomogao tokom borbe sa psihičkim problemima, nakon što je Britanac primetio znakove samopovređivanja pre nekoliko godina.

Kirjos poslednjih godina redovno priča o svojoj borbi sa psihičkim problemima uključujući i mislima o samoubistvu i vremenu koje je proveo u psihijatrijskoj bolnici u Londonu nakon što je ispao sa Vimbldona 2019. godine.

U emisiji kod Pirsa Morgana, Kirjos je pomenuo situaciju koja se dogodila tokom jednog treninga sa britanskim teniserom.

"Endi me je uvek podržavao. Čim sam došao na turnire, nekako je video da sa mnom treba raditi i uzeo me je pod svoje. Onda je kasnije tokom moje karijere shvatio da ja mislim da niko ne može da me trenira ili da sam na svom putu, ali uvek je bio neko ko je pazio na mene", rekao je Kirjos, preneo je Skaj.

Endi Marej, Endi Mari
foto: ALAN MARTIN / COLORSPORT / Sipa Press / Profimedia

"Video je to (samopovređivanje) i pitao je: 'Šta ti je to na ruci?' Bilo je prilično loše u toj fazi. Endi je pokušavao da me posavetuje, ali ja sam se tada toliko zaglavio da nisam slušao. Mnogo sam mu zahvalan", dodao je Kirjos.

Kako je preneo Tajms, Marej je obavestio Kirjosovog menadžera Džona Morisa o tome šta je video.

"Mislim da je to sve bilo godinu i po ili dve godine potpunog povređivanja. Bilo je prilično mračno da budem iskren. Mrzeo sam sebe. Mrzeo sam da se budim i da budem Nik Kirjos", naveo je australijski teniser.

On se posle toga oporavio, zaigrao je bolje i prošle godine stigao do finala Vimbldona.

Kirjos je rekao da je ponosan što može da podrži i druge koji imaju psihičkih problema.

"Mislim da sam mnogima pomogao kada sam otvoreno o tome pričao i objavio na društvenim mrežama. Skoro da sam bio svetionik za ljude koji se muče. Kada se osećaju kao da idu ka piću, drogi i ostalom, oni se otvore i znaju da razumem", rekao je Kirjos.

"To je bila najmoćnija stvar u mojoj karijeri, ljudi mi dolaze sa stvarnim problemima. Šalju mi slike na Instagram, direktne poruke o samopovređivanju i želji za samoubistvom. Razgovaram sa njima, ponekad ih pozovem telefonom. To pravi razliku i zaista sam ponosan", dodao je Kirjos.

Šok objava

Podsetimo, u februaru 2022. godine Kirjos je u svojoj objavi na Instagramu priznao da je imao ozbiljnih psihičkih problema, da je pio, drogirao se i ozbiljno razmišljao o samoubistvu.

"Ovo sam bio ja pre 3 godine na Australijan openu. Većina bi pretpostavila da sam psihički dobro ili da uživam u životu... bio je to jedan od mojih najmračnijih perioda. Ako dobro pogledate, na mojoj desnoj ruci možete da vidite moje samopovređivanje. Imao sam samoubilačke misli i bukvalno sam se borio da ustanem iz kreveta, a kamoli da igram pred milionima. Bio sam usamljen, depresivan, negativan, konzumirao sam alkohol, drogu, odbacio sam porodicu i prijatelje", napisao je Kirjos.

Australijanac je imao teške unutrašnje borbe sa samim sobom.

"Osećao sam se kao da ne mogu da pričam ili da nikome verujem. Ovo je bio rezultat zatvaranja u sebe i odbijanja da se oslonim na svoje voljene i jednostavno da samo malo po malo guram sebe da budem pozitivan. Znam da svakodnevni život može da izgleda izuzetno iscrpljujuće, ponekad nemoguće. Razumem da se osećate slabo ili uplašeno ako otvorite. Kažem vam odmah, u redu je, niste sami", otkrio je Nik.

Kirjos je na kraju poslao snažnu poruku svima koji se bore sa svojim unutrašnjim demonima i misle da ne postoji izlaz iz pakla u kom se nalaze.

"Molim vas, nemojte se osećati kao da ste sami, ako se osećate kao da ne možete ni sa kim da razgovarate, tu sam, javite se. Ponosan sam što mogu da kažem da sam potpuno preokrenuo život i da imam potpuno drugačiji pogled na sve, ne uzimam jedan trenutak zdravo za gotovo. Želim da budete u mogućnosti da dostignete svoj puni potencijal i da se osmehnete. Ovaj život je lep", poručio je Australijanac.

Kurir sport/Beta/J.M.

00:23

Nik Kirjos izvlači ajkulu iz mora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track