U MELBURNU SVE "TOPLIJE": Oboren REKORD, Kecmanovićev TRILER i MUKE Alkaraza i Zvereva!
Foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP / Profimedia

australijan open

U MELBURNU SVE "TOPLIJE": Oboren REKORD, Kecmanovićev TRILER i MUKE Alkaraza i Zvereva!

Tenis -

Specijalni izveštač iz Melburna: Vuk Brajović

Prvi deo petog takmičarskog dana u Melburnu obeležili su neizvesnost na terenu – ali i na nebu. Osim na tri najveća prekrivena stadiona, mečevi na otvorenim terenima su više puta bili prekidani, te je samo 2 meča bilo gotovo do 3 sata popodne – a na “Lejveru”, Margaret Kort i Džon Kejn Areni svi mečevi su se odužili do odlučujćih setova pa se pratiocima turnira učinilo kao da je vreme stalo. Zverev je na jedevite jade izborio peti set – a zatim i pobedu protiv kvalifikanta Klajna (koji će sigurno predstavljati veliki izazov našim igračima na Dejvis Kupu u Kraljevu), Rud dozvolio Purselu da se dva puta vrati u meč za razrešenje u petom setu – dok je prva nositeljka Iga Švjontek čudesno preživela dva brejka u odlučujućem setu i potvrdila šampionski pedigre protiv na kraju potpuno rastrojene Amerikanke Kolins.

Aleksander Zverev
foto: Schreyer / imago sportfotodienst / Profimedia

Alkaraz se igrao sa reputacijom i sudbinom, dopustivši da mu Sonego pripreti ulaskom u peti set (prethodno izgubivši drugi u taj brejku) – ali se ipak prenuo i posle 6:4 6:7 6:3 7:6 (7:3 u konačnom taj-brejku) zakazao meč protiv dobitnika specijalne pozivnice, tinejdžera iz Kine Šanga (dobio Đerea u Hong Kongu, a ovde Mekdonalda i Sumita Nagala). Ipak se stiče utisak da drugi nosilac ima na raspolaganju još jednu neaktiviranu brzinu u Melburnu, i ako ne bude morao da je koristi u narednom kolu, svakako će mu biti potrebna i to možda baš protiv našeg Kecmanovića u četvrtom. Ako se Alkaraz igrao, onda se Nori baš zaigrao, dozvolivši kvalifikantu Zepieriju vođstvo od 2:0 pre nego što je odlučio da bi ipak radije ostao u Melburnu i dobio naredna tri seta (konačno 3:6 6:7 6:2 6:4 6:4) za naredni meč sa takođe “namučenim” Rudom.

Karlos Alkaraz
foto: Martin KEEP / AFP / Profimedia

Veličanstvenu pobedu odneo je Miša protiv stamenog 24. nocioca Štrufa, jednog od najboljih igrača van Top 20 ATP liste, i potvrdio da je njegova “ažurirana” verzija koju smo gledali od Dejvis Kupa u Malagi u stanju da ga vrati put najboljih 30 igrača na svetu. Novi tim, novi radni ambijent, sadržajna podrška i posvećena srpska publika ga dižu iz kola u kolo na novi nivo igre, pa je sasvim realno očekivati da će – preko svog druga iz detinstva Tomija Pola – postati prvi Srbin u Melburnu koji će imati priliku da pobedi aktuelnog osvajača Vimbldona.

Miomir Kecmanović
foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP / Profimedia

Iako su se do sada dobro držali, nosioci kod muškaraca su danas malo poklekli kroz eliminaciju Lehečke od još jednog tinejdžera, Amerikanca Mikelsena (3:1 za izazivača) i Davidovič-Fokine od Nunja Borgesa (3:0). Čast nosioca je odbranio Talon Grikspur (u 4 seta protiv Fisa), ali se to možda ne ponovi i u slučaju osmog – Holgera Runea – koji je (posle nađeg Đerea) osetio moć sposobnosti velike nade francuskog tenisa Artura Kazoa (gubio sa 2:1 u setovima), a njemu se pridružio i 21. Ugo Amber kroz eliminaciju najveće nade kineskog tenisa, Žižen Ženga u četiri seta.

Za srpski tenis je ovo bio lep dan, jer se Miši u društvu pobednika pridružio i Nikola Ćaćić (sa partnerom Molčanovom iz Ukrajine) pobedom protiv japanskog para Meklahlan – Nišioka od 2:1. Već sutra popularni Ćaćko sa kolegom ide na “megdan” prvim nosiocima turnira Dodigu i Krajčeku oko 4 ujutru po našem vremenu, dok će Laslo Đere u paru sa O’Konelom potražiti više sreće posle baksuznog poraza od Kazoa protiv 16. nosilaca i branioca titule Hidžikate i Kublera.

Nikola Ćaćić
foto: Starsport©

Bolja iz meča sa Aleksandrom Krunić je nastavila svoj niz pobeda velikim iznenađenjem protiv pete nositeljke Pegule, pa je Klara Burel svakako jedno od najvećih iznenađenja ovog iznurujućeg takmičarskog dana. Sloun Stivens je bila kobna za još jednu nositeljku – ovoga puta 14. Kasatkinu iz Rusije, a Javan Vang za povratnicu na Grend Slemove, bivšu šampionku Njujorka Emu Radukanu. O meču treće igračice sveta Elene Ribakine i 57. Ane Blinkove bi mogao da se napiše poseban tekst jer je, posle silnih obrta kroz tri odigrana seta rešen posle neverovatnog rekordnog taj-brejka završnog seta u kome je korpulentna i neizmerno srčana Blinkova (jednostavno) načinila dve greške manje i iskoristila dve od bezbroj obostranih meč lopti za pobedu od 22:20 nad nedovoljno odlučnom favorizovanom igračicom iz Kazahstana. Meč je trajao celih 2 sata i 46 minuta, ali je bio tek petnaesti po trajanju od svih koji su odigrani u Melburn Parku danas.

U danu kada je oboren rekord u poseti prvog četvrtka za čak 10 hiljada (91,233), za plasman u treće kolo se izborio i Dimitrov sa 3:1 protiv kasno probuđenog ljubimca domaće publike Kokinakisa, neizvesnost je napokon okončao u svoju korist sjajni 122. igrač sveta Artur Kazo eliminisavši 8. nosioca Holgera Runea - a na teren tek treba da izađu veliki favorit Medvedev i velika opasnost Finac Rusuvuori, kao i na njihovom prethodnom meču ozbiljno posvađane Ajla Tomljanović i bivša osvajačica Rolan Garosa Jelena Ostapenko.

I tako, ovog petog maratonskog dana Australijan Opena u Melburnu – tenisu nikad kraja.

Kurir sport / Vuk Brajović

BONUS VIDEO:

00:03

Novak, navijači, Srbija, zastava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track