NEKA SE PAZE FRIC I OSTALI RIVALI U MELBURNU! Novak im je jutros poslao BRUTALNU poruku - jasno je šta mu je cilj, čuvajte se!
Foto: Martin KEEP / AFP / Profimedia

AO

NEKA SE PAZE FRIC I OSTALI RIVALI U MELBURNU! Novak im je jutros poslao BRUTALNU poruku - jasno je šta mu je cilj, čuvajte se!

Tenis -

Specijalni izveštač iz Melburna: Vuk Brajović

Gledajući “kroz Manarina” Novak Đoković je poslao najsnažniju moguću poruku Fricu i njegovim ostalim potencijalnim rivalima u drugoj nedelji Australijan Opena, i ubedljivom pobedom od 6:0, 6:0, 6:3 (jednom od najubedljivijih na najvećim turnirima u karijeri) se izjednačio sa Federerom na vrhu po broju Grend Slem četvrtfinala u karijeri.

Ujedno je postao prvi teniser koji je otvorio meč sa 2:0 2:0 protiv kolege iz Top 20 selekcije, ali činjenica da je meč trajao 104 minuta potvrđuje da ovo nije bio lak meč za dobiti, u kome se svaki poen “kalio” kroz brojne izazovne razmene iz različitih delova terena.

Novak Đoković, Australijan open, Melburn, Rod Lejver
foto: Martin KEEP / AFP / Profimedia

Druga dodatna “korist” meča protiv igrača specifičnog stila bila je “kondicioniranje” pred četvrtfinale protiv Amerikanca i sve što, nadajmo se, sledi – sa ciljem da se udarci i kretanje maksimalno razrade i sopstvena igra testira i dinamizuje, skoro abstrakujući lopticu od protivnika. Nije Novak želeo da “ponizi” Adrijana (koga inače veoma ceni) već je želeo da sebe upregne do bezbednog maksimuma i proveri svoje stanje po svim osnovama, uključujući i ono zdravstveno. Sparina pod zatvorenim krovom Rod Lejver Arene i brojna lateralna istrčavanja izazvala su napade kašlja kod Novaka, i osim očekivane pojačane perspiracije i potrebe za dodatnom hidratacijom u ovakvom ambijentu nije primećeno ništa (osim 5 duplih grešaka na servisu i poneki promašeni volej na mreži) što bi brinulo njegove poklonike i tim Đokovića.

Samo tri puta od debija u Melburnu se desilo da Novak ne prođe četvrtfinale, a svaki put kada je pobeđivao je na kraju je podizao trofej Normana Bruksa. Ovoga puta bi pobednički niz bio od najviše važnosti jer bi time postao najtrofejniji teniser na Slemovima svih vremena, prevazivši 24. titule domaće šampionke Margaret Kort (11 puta osvajala Australian Open) – a do tog veličanstvenog momenta će morati da pobedi Top 10 i (najverovatnije) dvojicu Top 5 igrača sveta, što je i za Novaka (u 36. godini) značajan izazov ako se ova godina poredi sa prethodnim.

Novak Đoković
foto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Teško je porediti statistiku iz meča u meč jer se ipak igra protiv različitih protivnika, ali raduje činjenica da je Novak odservirao 17 asova (ne toliko i 5 duplih, od kojih 2 u prvom gemu) kao i da su ostali pokazatelji za servis ponovno standardno dobri. Uz 70% ubačenog prvog, 81% osvojenih poena na prvi a 62% na drugi i skoro preslikanu statistiku najjačeg (205 km/h) i prosečnog prvog (192 km/h) i drugog servisa (162 km/h) Novak je jasno ustalio performanse na početnom udarcu, a ako se ima u vidu koliko je morao da trči i igra raznovrsno i precizno protiv Manarina, onda su fizičko stanje i nivo koncentracije za svaku pohvalu kada se uzmu u obzir svi dosadašnji mečevi u Melburnu ove godine. Ukupni broj neiznuđenih grešaka (15) ostavlja daleko bolji utisak nego što je bio slučaj u susretima sa Prižmićem i Popirinom, kada su mnoge razmene (pre)rano završavane smeštanjem loptice u mrežu – a naročito 31 viner I 76% realizacije poena na mreži (13 od 17) kao svedočanstvo znatno agresivnije i efikasnije igre.

“Šta bi Novak morao da menja protiv mene kada me je do sada dobijao 8 puta?” pitao se Tejlor Fric na konferenciji za medije posle pobede nad Cicipasom – i ako je suditi po ovome što smo videli u partiji “umnog totalnog tenisa” protiv Manarina, Amerikanac je potpuno u pravu. Posle dve poslednje nanizane pobede nad svojim narednim protivnikom u nekoliko nedelja takmičenja krajem prošlog leta na severnoameričkom kontinentu (Sinsinati pa Njujork) “matrica” plana igre Đokovića je i dalje u njegovoj teniskoj torbi, za meč koji garantuje lep takmičarski tenis i puno odličnih poteza na obe strane.

O tome ćemo više kada bude pravo vreme, a danas vas ostavljamo da uživate u nedelji uz prijatnu pobedu Đokovića nad Manarinom i pozitivno isčekivanje sutrašnjeg meča Kecmanovića sa Alkarazom.

Kurir sport

Bonus video:

00:30

Australijan open, Novak Đoković, navijači, Melburn, tenis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track