OVI TENISERI POBEĐIVALI SU "VELIKU TROJKU": Samo 11 igrača ima trijumf protiv Novaka, Rafe i Rodžera! Četvorica i dalje igraju!
Foto: Peter van den Berg / Avalon / Profimedia

velika trojka

OVI TENISERI POBEĐIVALI SU "VELIKU TROJKU": Samo 11 igrača ima trijumf protiv Novaka, Rafe i Rodžera! Četvorica i dalje igraju!

Tenis -

Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer obeležili su deceniju ipo svetskog tenisa.

Rodžer Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković
foto: Profimedia

Srbin, Španac i Švajcarac dominirali su svetskim tenisom, osvajali najveće turnire, privlačili milione gledalaca... Mali je broj tenisera koji su uspevali da naruše red "Velike trojke". Vrlo mali. Ima ih svega 11. I zato je to pravi podvig.

Od 11 igrača na listi koji su pobeđivali Noleta, Rafu i Rodžera, četvorica su još aktivni, jedan se nada povratku, dok je ostalih šest već otišlo u penziju.

Karlos Alkaraz, Aleksandar Zverev
foto: Profimedia

Aleksandar Zverev ima prostora da napreduje na listi pobeda, pre nego što se Novak i Rafa povuku. Nemački teniser ruskog porekla upisao je 11 pobeda protiv "Velike trojke". Četiri protiv Federera, četiri protiv Nadala i tri protiv Đokovića. Da budemo precizni, ima Zverev i pozitivan skor protiv Švajcarca 4:3.

David Ferer
foto: EPA/JUANJO MARTIN

Španac David Ferer je ušao na ovu listu, iako nikada nije pobedio Rodžera Federera. Protiv njega je igrao 17 puta i svaki put bi izgubio. Ali, pet puta je savladao Đokovića (5:16) i šest puta Nadala (6:26).

David Nalbandijan, Novak Đoković
foto: HECTOR RETAMAL / AFP / Profimedia

Argentinac David Nalbandijan jedini je teniser na svetu koji je pobedio svu trojicu velikana na istom turniru. Bilo je to 2007. godine na turniru u Madridu koji se igrao u dvoranskim uslovima. Nadala je pobedio u četvrtfinalu, Novaka u polufinalu, a Federera u finalu. Pre toga bio je bolji od Arno Klemona, Tomaša Berdiha i zemljaka Huana Martina del Potra. Nalbandijan protiv Federera ima skor (8:11), protiv Nadala (2:5) i protiv Đokovića (1:4).

Endi Rodik
foto: Profimedia

Endi Rodik je jedan od samo 11 igrača na svetu koji ima pozitivan skor protiv najboljeg tenisera današnjice Novaka Đokovića - 5:4. Amerikanac protiv Nadala ima 3:7, a protiv protiv Federera 3:21.

Stan Vavrinka
foto: Sydney Low/CSM / Shutterstock Editorial / Profimedia

Stan Vavrinka upisao je 12 pobeda protiv trojice velikana. Švajcarac slovačkog porekla bio je deo velike petorke jer je osvojio tri grend slema kada su Federer, Nadal, Đoković i Marej dominirali. Vavrinka protiv Federera ima skor (3:23), protiv Nadala (3:19) i protiv Đokovića (6:21). Četiri njegove pobede protiv Novaka bile su na grend slemovima.

Tomaš Berdih
foto: Peřina Luděk / ČTK / Profimedia

Tomaš Berdih ostvario je ukupno 13 pobeda protiv teniskih velikana. Svoje jedino grend slem finale Čeh je izgubio od Rafe Nadala na Vimbldonu 2010. godine. Bio je to jedan od 20 poraza od Nadala, dok je Berdih u međusobnim duelima slavio četiri puta. Imao je i skor 3:25 protiv Đokovića, dok je imao više uspeha protiv Federera - 6:20.

Lejton Hjuit
foto: EPA/ERIK ANDERSON

Lejton Hjuit ima 14 pobeda. Dvostruki pobednik na grend slem turnirima većinu svojih pobeda protiv "Velike trojke" ostvario je protiv Federera, pošto je slavio u devet od 18 mečeva. Australijanac je imao skor od 4:7 protiv Nadala i 1:6 protiv Đokovića.

Dominik Tim
foto: EPA

Dominik Tim ostvario je 16 pobeda. Austrijanac ima pozitivan odnos pobeda i poraza protiv Federera - 5:2. Protiv Nadala Tim ima 6:9, od toga četiri trijumfa na šljaci, dok protiv Novaka ima skor 5:7.

Huan Martin del Potro
foto: Jared C. Tilton / Getty images / Profimedia

Huan Martin del Potro ima 17 pobeda protiv tri najbolja tenisera na svetu. Huan Martin del Potro mogao je da ima daleko više pobeda i trofeja da ga nisu uništile povrede. Argentinac ima sedam pobeda protiv Federera uz 18 poraza, uključujući trijumf u finalu US opena 2009. Takođe ima 6:11 protiv Nadala i 4:16 protiv Đokovića. Iako Del Potro nije igrao nijedan takmičarski tenis od februara 2022. godine i dalje se nada da će se vratiti.

Žo-Vilfrid Conga
foto: MPP / Starface / Profimedia

Isti broj pobeda 17 ima i nekada peti teniser sveta, sada u penziji, Žo-Vilfrid Conga, Francuz je pobedio Federera u šest od njihovih 12 mečeva, dok protiv Đokovića ima skor 6:17, a protiv Nadala 4:10.

Endi Marej
foto: EPA/NEIL HALL

Endi Mari upisao je najviše pobeda – 30, protiv Đokovića, Nadala i Federera. Škot je uspeo da savlada Švajcarca i Srbina po 11 puta. Mari je pobedio u šest od prvih osam mečeva protiv Federera, ali je Rodžer ipak uspešniji u ukupnom skoru sa 14 trijumfa i 11 izgubljenih mečeva. Protiv Đokovića Mari ima skor 11:25, a protiv Nadala 7:17.

Kurir sport/Tennis 365

00:40

Novak Đoković i navijači - Dejvis kup

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track