ZAŠTO JE NOVAK ĐOKOVIĆ ODUSTAO OD MAJAMIJA?! ŠTA TO SMERA SRBIN: Svet se pita koji je sledeći korak najboljeg tenisera na svetu!
Foto: Antoine Couvercelle / Panoramic / Profimedia

analiza

ZAŠTO JE NOVAK ĐOKOVIĆ ODUSTAO OD MAJAMIJA?! ŠTA TO SMERA SRBIN: Svet se pita koji je sledeći korak najboljeg tenisera na svetu!

Tenis -

Novak Đoković šokirao je svetsku tenisku javnosti odlukom da odustane od igranja na mestersu u Majamiju.

Novak Đoković
foto: CLIVE BRUNSKILL / Getty images / Profimedia

Novak Đoković iznenađujuće je poražen u trećem kolu mastersa u Indijen Velsu, od 123. tenisera na svetu Luke Nardija. Posle tog meča na konferenciji, Nole je rekao da nije siguran šta će uraditi u narednih nekoliko nedelja.

Svetski mediji pitaju se zbog čega je Novak Đoković odustao od igranja na turniru u Majamiju i koji su njegovi prioriteti u narednim mesecima. Noletovo povlačenje sa mastersa na Floridi ima smisla, jer se približava sezona na šljaci, a to je podloga koja ne odgovora najboljem na svetu i koja iziskuje maksimalne pripreme i odricanja.

Kako je nedavno u analizi za Kurir rekao Radmilo Armenulić, nekadašnji selektor naše reprezentacije u Dejvis kupu, Novak Đoković moraće da svoje telo spremi za velike napore koji ga čekaju na proleće. To znači da će morati da se posveti treninzima, te da se distancira i uzdrži od čestog pojavljivanja u javnosti. Ne treba zaboraviti da Novak u maju puni 37 godina i da mu sada treba znatno više vremena da spremi telo za ogromne napore koji ga očekuju.

Radmilo Armenulić
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Da je kojim slučajem ostao da igra u Majamiju, Novak Đoković bi imao znatno manje vremena da se pripremi za evropsku sezonu na šljaci. ne treba zaboraviti da se masters na Floridi završava samo nedelju dana pre nego što počne prvi veliki turnir na šljaci, u Monte Karlu 7. aprila.

Sada je sasvim jasno da je priprema za drugi ovogodišnji grend slem turnir, odnosno takmičenje na Rolan Garosu, prioritet za Đokovića. Nije tajna da su grend slemovi prioritet za Srbina u sezoni, pošto je u svojoj karijeri čak 24 puta, najviše od svih, osvajao najjače turnire. Novak u Parizu brani titulu, jer je prošle sezone u tri seta savladao Kaspera Ruda i prigrlio svoj treći trofej na šljaci Rolan Garosa.

Novak Đoković pretrpeo je prvi poraz na Australijan openu od 2018, pošto je u polufinalu izgubio od Janika Sinera. I tada je prikazao lošu igru, kao i nedavno na mastersu u Indijan Velsu. Samim tim, ovogodišnje Otvoreno prvenstvo Francuske u tenisu, dobija sve veći značaj za Đokovića, pošto nije slavio u Melburnu, grend slemu koji je osvajao 10 puta.

Novak Đoković
foto: Zabulon Laurent/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

I još jedna stvar ne sme da se zaboravi. Teniski turnir na Olimpijskim igrama biće organizovan na terenima sa crvenom šljakom, baš na Rolan Garosu. I to jedan od razloga da Đoković stavi dodatni naglasak na treninge na podlozi i jaku kampanju na šljaci. Pored borbe za svaku grend slem titulu, Đoković je često isticao da predstavljanje Srbije ostaje za njega veliki prioritet. Osvajanje zlatne medalje je nešto što za Đokovića ima isti značaj, kao recimo uzimanje neke grend slem titule. Bronzu je osvojio 2008. na OI u Pekingu.

Činjenica je da je 1.000 poena, koje bi dobio u slučaju osvajanja mastersa u Majamiju, bilo veoma primamljivo. Ali, s obzirom da ima zagarantovano prvo mesto na ATP listi, logično je da je odustao od Majamija. Novak Đoković drži sve rekorde vezane za prvu poziciju i to više nije kritična stavka za njega, tako da može slobodno da se fokusira na svoje prioritete, a to su grend slemovi u sezoni i Olimpijske igre u Parizu.

Kurir sport/A. R.

00:30

Australijan open, Novak Đoković, navijači, Melburn, tenis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track