ŠTA ČEKA NOVAKA U ŽENEVI I DA LI HANFMAN MOŽE DA MU POKVARI ROĐENDAN? Nemac rođen sa OŠTEĆENJEM SLUHA želi da SRUŠI Đokovića!
Foto: CLIVE BRUNSKILL / Getty images / Profimedia

atp

ŠTA ČEKA NOVAKA U ŽENEVI I DA LI HANFMAN MOŽE DA MU POKVARI ROĐENDAN? Nemac rođen sa OŠTEĆENJEM SLUHA želi da SRUŠI Đokovića!

Tenis -

U danu kada slavi svoj 37. rođendan, Novaka Đokovića bi prethodnih godina čekala velika torta i prigodna ceremonija organizovana od strane Rolan Garosa. U ovoj za njega teniski čudnoj godini, uz tortu mu na Ženeva Openu sleduje i drugi meč protiv jednog Janika u ovoj godini.

Janik Hanfman je po kvalitetu igre srećom daleko od onog koji nam je u polufinalu Melburna raspršio snove o Novakovoj 11. I 25. Grend slem tituli u Australiji i karijeri, ali u trenutku kada je nivo tamičarske igre našeg asa velika nepoznanica – svakako predstavlja protivnika koga treba uzeti ozbiljno u njihovom prvom meču i Đokovićevom debiju na ovom turniru. Tome ide u prilog i činjenica da je 85. igrač sveta i nekadašnja zvezda koledž-tenisa u SAD (2 NCAA titule) samo u prošloj godini dobio takve asove kao što su Cicipas, Rubljov, Fric, Pol i Tim – a juče dovršio dominantno započet meč protiv nekadašnjeg broja 1 i dvostrukog osvajača olimpijskog zlata Endija Mareja u dva seta.

Janik Hanfman
foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Hanfman je izabrao tenis posle sportskog svaštarenja u detinjstvu koje, po mnogim merilima, nije bilo (pre)opterećeno ovim sportom, pa mu je iz tog perioda ostala velika ljubav prema košarci (i Dirku Novickom), po čemu je sličan sa Novakom. Od ulaska u profesionalne ATP redove njegov najbolji plasman bio je 45. na svetu prošle godine, posle niza pobeda nad Rubljovom i Fricom u Rimu i plasmana u svoje jedino četvrtfinale turnira Masters serije. Finalista dva ATP turnira (Gštad 2017, Kicbil 2020) time potvrđuje da mu je šljaka omiljena podloga, na kojoj (uz pobedu protiv Monfisa u Hamburgu 2020) ima 3 pobede u 7 mečeva protiv Top 10 igrača. Do Ženeve je Janik na šljaci gubio u ranijim fazama turnira od manje-više renomiranih tenisera (Vulf na čelendžeru u Torinu, Menšik u Madridu, Hesler u Minhenu, Fis u Monte Karlu) a zanimljivo je da je upravo za Novaka fatalni Tabilo u Rimu bio upravo Hanfmanov protivnik pre najbržeg poraza svetskog broja 1 na šljaci u ATP karijeri.

Skoro 10 kilograma teži i 5 santimetara viši, tridesetdvogodišnji Nemac će se u nastojanju da uđe u svoje 14 četvrtfinale jednog ATP turnira na šljaci (a 16. sveukupno) oslanjati na snažnu, agresivnu i hrabru igru koju je demonstrirao protiv Mareja. Iako statistika iz tog meča nije preterano impresivna (4 asa, 1 dupla servis greška, uspešnost prvog I drugog servisa oko 70%, ritern na oba servisa oko 40% - tu su i 11 od 14 osvojenih poena na mreži, konverzija brejk poena 60%, prosečni prvi servis 193 km/h, 27 vinera i samo 5 neiznuđenih grešaka za potvrdu toga da Hanfman može da bude veoma fokusiran na cilj kada dobro uđe u meč kao što je to bio slučaj sa Škotom. Zanimljivo je i da je Nemac veliki ljubitelj divljih životinja (naročito čita, za čije fondacije rado donira) i rođen sa oštećenim sluhom (60%) što njegove sportske uspehe čini još važnijim.

Janik Hanfman
foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

U njegovoj 426. nedelji na prvom mestu ATP liste, rođendanko i vlasnik skoro svakog rekorda u istoriji tenisa Novak Đoković se nada velikom i višestrukom slavlju večeras posle meča sa Hanfmanom – u potrazi za svojom 1100 pobedom na turneji koja će ga (posle Konorsovih 1274 i Federedovih 1251) staviti na treće mesto svih vremena. Od 2019. Novak je jedini put izgubio od igrača van Top 50 u Banjaluci prošle godine protiv sunarodnika i osvajača turnira Lajovića (70), pa je statistika i ovde naklonjena osvajaču 98 ATP titula u karijeri. Ipak, ono što bi moglo dodatno da se slavi večeras nije nastavak tog niza, već probijanje velike mentalne barijere nastale šok-incidentom sa termosom u Rimu, posle koje on nije bio svoj u meču protiv konačno polufinaliste tog turnira. Važan korak ka rapidnom povratku u željenu formu pred njegov prvi meč u Parizu (najverovatnije za već 5 dana) predstavljala bi ova pobeda, izvojevana na terenima daleko od onih na kojima bi (sa izuzetkom 2021.) već uveliko “brusio formu” pred početak jedinog Slema na šljaci svake godine – rizik koji je svesno preuzeo u potrazi za što više takmičarskih mečeva pred početak Otvorenog prvestva Francuske.

“Došao sam ovde po pobede – barem jednu, a nadam se i četiri”, izjavio je juče na maratonskoj konferenciji za medije Đoković, i bilo bi dobro da se zamajac uhvati na način na koji bi pogled ka “velikoj nagradi” u vidu odbrane osvojenog Rolan Garosa i prvog mesta pred Vimbldon ponovo bio čist. U tom smislu, meč protiv Hanfmana treba početi kao da je u pitanju finale jednog Slema: strateški odlično pripremljeno, ozbiljno, disciplinovano, sa besprekornim servisom i agresivno za uspostavljanje dominacije u razmenama i osvajanje terena radi poentiranja vinera ili lakših voleja na mreži. Iako su uslovi u Ženevi dosta spori i vlažni te se preporučuje strpljenje i oprez u ofanzivi, Novak bi miksovanjem udaraca i tempa mogao da oseti kako se Hanfman ponaša pod tom vrstom pritiska, i odabrao način kojim bi ga što pre i hronično izbacio iz pozicije komfora na terenu – što bi u ovom slučaju bio nemčev forhend i kombinacija servis – viner. Ritern bi trebao da bude oružje koje će Novaka dovesti u poziciju da traži brejk-lopte već rano u prvom setu, ali i glavni saveznik u slučaju da se – zbog prilagođavanja na uslove u njegovom prvom takmičarskom meču na terenima kompleksa O-Ben – pretrpi i neki brejk na njegov servis. Ako je sada jasno da je brzanje protiv Tabila bio više izraz Novakove neprijatnosti na terenu posle svega što mu se desilo u Rimu, u meču protiv Hanfmana bilo kakav vid brzanja bi već bio poguban za sva nastojanja i ciljeve zbog kojih se iznenada obreo u Švajcarskoj – ali verovatno i u Parizu. Novak to sigurno zna, a uz njega će u realizaciji sportskog i privatnog slavlja večeras sigurno biti i velika većina publike na centralnom terenu u Ženevi.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Nadajmo se da će početak ove zanimljive teniske priče u zemlji satova doći u pravo vreme za našeg asa u godini čiji prvi deo možemo smatrati izgubljenim, i da ga “potraga za izgubljenim vremenom” neće opterećivati u narednim koracima kroz sezonu koja i dalje može da bude istorijska za najboljeg svih vremena.

Kurir sport / Vuk Brajović

BONUS VIDEO:

00:11

Novak izlazi iz Urgentnog centra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track