Ana i Jelena nemoćne, Češka vodi 2:0

FED Kup finale

Ana i Jelena nemoćne, Češka vodi 2:0

Tenis -
Ana Ivanović je u prvom meču izgubila od Lusi Safarove sa 4:6, 3:6, dok je Jelena Janković još ubedljivije poražena od Petre Kvitove 4:6, 1:6
1 / 8

Najbolje srpske teniserke Ana Ivanović, Jelena Janković, Bojana Jovanovski i Aleksandra Krunić, predvođene selektorom Dejanom Vranešom u finalu Fed kupa protiv branioca titule Čehinja, posle prvog dana gube sa 2:0

Ana Ivanović je u prvom meču izgubila od Lusi Safarove sa 4:6, 3:6, dok je Jelena Janković još ubedljivije poražena od Petre Kvitove 4:6, 1:6, tako da Srpkinjama koje po prvi put igraju u finalu FED kupa za trijumf neophodna pobeda u dva signla i dublu, koji se igraju u nedelju.

U nedelju od 11 časova sastaju se Petra Kvitova i Ana Ivanović, a odmah posle njih na teren će Lusi Safarova i Jelena Janković. Nakon dva singla na programu je dubl u kom bi trebalo da se sastanu Hradecka /Hlavačkova - Jovanovski/Krunić.

Kvitova - Janković 6:4, 6:1

Srpska teniserka Jelena Janković izjavila je da ne veruje šta je sve njena rivalka uspela da pogodi tokom meča.

"Uspela sam da povedem 4:2 u prvom setu i onda je ona počela da pogađa neke neverovatne lopte. Danas joj je očigledno bio dan, igrala je veoma rizčno, na jedan-dva udarca, pokušsavala sam da joj razbijem ritam, da izblokiram te njene prve udarce, ali nisam uspela i davala sam joj šansu da preuzme inicijativu", rekla je Jankovićeva.Ipak, ona tvrdi da bez obzira na neočekivanih 0:2 još ništa nije gotovo.

"Sutra je novi dan, prilično je teško ostvariti tri pobede, ali nije i nemoguće. Nadam se da će sutra na teren izaći neka druga Kvitova, njena senka, jer je ona poznata kao igračica koja posle fenomenalnog meča zna da podbaci. Veruejmo da Ana može da dobije taj meč, a posle toga ću ja učiniti sve da dobijem Safarovu i izborimo dubl. Protiv nje vodim sa 5:1 u međusobnom skoru i nadam se najboljem", poručila je Jankovićeva.Selektor Srbije Dejan Vraneš konstatovao je da je jedina dobra stvar u današnjem danu u tome što sad zna koliko može Kvitova, imajući u vidu njenu povredu, i da će sa te strane biti lakše pripremiti sutrašnje mečeve."Slažem se sa Jelenom po pitanju Kvitove. Znali smo da ona igra agresivno, ali ovo što je danas pokazala je više od toga, to je rizična igra, koja joj se na našu žalost isplatila. Ostaje nam da budemo pozitivno i da smognemo snage da sutra, ukoliko je moguće dobijemo sve mečeve", poručio je Vraneš.

Tok meča

Drugi set

Jelena je sve više grešila, pa se serija češke teniserke produžila na neverovatnih devet uzastopno dobijenih gemova. Kvitova je u drugom setu lako dolazila do vinera i gemova, brzo je povela sa 5:0 i nedugo zatim i okončala meč u svoju korist (6:1).

Prvi set

Iako je Kvitova u meč ušla kao veliki favorit, pogotovo nakon prvog meča, Jelena je bolje počela. Prva četiri gema dobile su teniserke koje su servirale, a onda je Jankovićeva sačekala nešto slabiji servis gem rivalke, odigrala je nekoliko prelepih udaraca i iskoristivši drugu brejk šansu povela je sa 3:2. U narednom gemu srpska teniserka je bila pod pritiskom, ali je od 0:30 dobila četiri vezana poena i potvrdila brejk. Veliku priliku da možda i reši prvi set Jelena je propustila u sedmom gemu. Kvitova je bila uzdrmana, imala je JJ 15:30, ali nije stigla ni do brejk šanse. Upravo je taj gem dao Kvitovoj dodatno samopouzdanje, što je bilo vidljivo u nastavku prvog seta. Iako je Jankovićeva spasila u sledećem gemu dve vezane brejk lopte Kvitova je vratila brejk, a zatim je uz još nekoliko vinera stigla i do vođstva od 5:4. Srpska tenisrka bila je pod velikim pritiskom i Čehinja je to iskoristila, dobila je i četvrti uzastopni gem za vođstvo od 1:0 u setovima (6:4).

Safarova - Ivanović 6:4, 6:3

Ana Ivanović izjavila je u Pragu da u prvom finalnom meču Fed kupa sa Safarovom nije iskoristila svoje šanse i da se nada da će sutra odigrati bolje protiv Petre Kvitove.

"Obe smo meč počele veoma nervozno. Nisam iskoristila svoje šanse da preokrenem rezultat. Ona je odigrala dosta dobro i veoma agresivno, a ja sam joj pomogla kratkim loptama. U odlučujućim poenima igrala je bolje", rekla je Ivanovićeva posle meča. Dodala je da je sada najvažnije da ovaj meč ostavi "iza sebe".

"Meč sa Safarovom je bio veoma težak. Razočarana sam što sam izgubila. Očekuje me veoma težak meč sa Kvitovom", rekla je Ivanovićeva.

Po njenim rečima, zbog kraja sezone i povreda koje je imala nije u formi u kakvoj je želela da bude za finale Fed kupa.

"Mi dajemo sve od sebe, to je ono što možemo da pružimo", rekla je Ivanovićeva

Selektor Vraneš je posle meča rekao:

"Pritisak je bio veliki i Ana nije uspela da uhvati potreban ritam, tako da je Safarova iskoristila domaći teren. Ana je bila spremna, ali nije uhvatila ritam. Kada govorimo o igri mislim da Ana ne treba da brine", rekao je selektor Vraneš posle meča.

Tok meča

Drugi set

Safarova je u drugom setu nastavila tamo gde je stala u prvom, odmah je stigla do brejka, a potom osvojila siguran servis gem za vođstvo od 2:0. Ana je tek u trećem gemu uspela da prekine njenu seriju, kada je uprkos nervozi bila sigurna na svom servisu.

Prvi set

Iako je Ana odlično ušla u susret i lako došla do tri gem lopte na samom startu meča, sve je prokockala i dozvolila Safarovoj da izjednači. Ipak, uz malo sreće, Ivanovićeva je uspela da u naredna dva poena povede sa 1:0.

U sledećem gemu srpska teniserka je uspela da pripreti Čehinji, ali je Safarova ipak izjednačila, a potom gotovo bez problema došla do brejka za vođstvo od 2:1. Ana je uspela odmah da uzvrati istom merom, a potom i ponovo povede, pre nego što je Čehinja greškama srpske teniserke došla do 3:3. Ivanovićeva je u istom ritmu nastavila i pri svom servisu, pa je Safarova bez ikakvih problema došla do novog brejka i 4:3.

To se ispostavilo kao ključno jer Ana do kraja seta koji je trajao 52. minuta nije uspela da vrati "brejk."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track