VEČE SEĆANJA NA MINIMAKSA: On nas je zabavljao, nasmejavao i govorio ono što je malo ko smeo!

Udruženje književnika Srbije

VEČE SEĆANJA NA MINIMAKSA: On nas je zabavljao, nasmejavao i govorio ono što je malo ko smeo!

Stars -
U omažu nezaboravnom humoristi, koji je preminuo pre deset godina, učestvuju Radomir Andrić, Đorđe Malavrazić, Zoran Matović i Dragutin Minić Karlo

BEOGRAD - Veče sećanja na Milovana Ilića Minimaksa (1938-2005), legendarnu medijsku ličnost, novinara, radio i TV voditelja, satiričara i aforističara, organizuju u ponedeljak, u 18 sati u sedištu Udruženja književnika Srbije (UKS) , u Francuskoj 7, Udruženje Kragujevčana u Beogradu, Radio Beograd Drugi program i Udruženje književnika Srbije.

U omažu nezaboravnom humoristi, koji je preminuo pre deset godina, učestvuju Radomir Andrić, predsednik UKS, Đorđe Malavrazić, urednik Radio Beograda, Zoran Matović, predsednik Udruženja Kragujevčana u Beogradu i Dragutin Minić Karlo, predsednik Sekcije satiričara UKS.

O Milovanu Iliću Minimaksu, koji je uređivao i vodio popularne emisije na Radio Beogradu, Televiziji Beograd, TV Politika i TV Pink i koji je sarađivao sa svim značajnim dnevnim i periodičnim novinama govoriće i njegovi saradnici i prijatelji Dejan Pataković i Veljko Žujović.

Izabrane Minikasove aforizme, pesme, priče i komentare kazivaće glumac Milan Milosavljević, a veče će voditi književnik Miljurko Vukadinović, urednik Tribinskog programa UKS.

Ko je Minimaks

Počeo je da radi u listu „Jež“, a 1960. je prešao u Radio Beograd. Postao je poznat kao voditelj radio programa „Minimaks“. Ovaj program se emitovao na Radio Beogradu sedamdesetih godina prošlog veka subotom pre podne od 8 do 12 sati. „Minimaks“ je bila jedna od prvih emisija u kojoj je bilo dosta zabavne muzike, a njegova krilatica iz najave emisije je bila "minimum govora maksimum muzike".

Bio je jedan od prvih nekonvencionalnih voditelja koji je pored klasične najave ubacivao viceve, doskočice i džinglove. Sa emisijama "Sutra je petak" i "Tačno u podne", poznatijom pod nazivom "Tup-tup", koju je vodio 22 godine, postigao je veliki uspeh. Nakon ukidanja nekih njegovih radio emisija, karijeru nastavlja na Radio-televiziji Srbije, gde je vodio emisiju "Od glave do pete".

Kada je i ona ukinuta, od 1990. godine jedno vreme na TV Politika vodio je zabavnu emisiju pod nazivom „Minimaksovizija“. Svoje emisije „Minimaksovizija“, „Maksovizija“, „Nedelja kod Minimaksa“ i „Fonto“ radio je za TV Pink i Palmu. Po prvi put je predstavio javnosti brojne narodne pevačice i pevače, a najpoznatija od njih je Lepa Brena. Kroz njegove emisije prošao je veliki broj srpskih pevača, muzičara, glumaca, političara i drugih javnih ličnosti. Za svakog gosta Minimaks se temeljno i detaljno pripremao koristeći svoju obimnu novinsku dokumentaciju. Autor je nekoliko knjiga aforizama i pesama, kao i mnogobrojnih kolumni u raznim listovima. Prve dve knjige aforizama koje je napisao su „Sitna razmišljanja“ (1967) i „Iz malog mozga“ (1988). Sa suprugom Biljanom imao je kćerku Anu i sina Vladimira, a iz prvog braka sina Igora. Predavao je jedno vreme na kursu za voditelje narodnog univerziteta "Božidar Adžija" u Beogradu. Odlikovan je Ordenom rada sa zlatnim vencem.

Krajem 2004. urađena mu je transplatacija jetre na Univerzitetskoj klinici u Padovi. Preminuo je 9. februara 2005. u Padovi, posle duge i teške bolesti.

http://www.youtube.com/watch?v=PmhnkuzqyLo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track