Najnovije vesti

Milan Antonijević (YUCOM): Zahtev Stefana Cvetkovića za međunarodnu istragu pravno neobjašnjiv
Foto: Pritnscreen/N1

Apsurdno

Milan Antonijević (YUCOM): Zahtev Stefana Cvetkovića za međunarodnu istragu pravno neobjašnjiv

Vesti

BEOGRAD - Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević izjavio je danas da je zahtev novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića za pokretnje medjunarodne istrage njegove otmice, pravno neobjašnjiv.

Antonijević je za agenciju Beta rekao da medjunarodno pravna saradnja u krivičnim stvarima isključivo funkcioniše preko zvaničnih državnih organa, a ne na osnovu ličnog zahteva.

"Ne vidim ;ni jedan način, niti razlog da se na ovakv način Stefan Cvetković obraća medjunarodnim institucijama, naročito ambasadama koje tako ne fukcionišu, ambasade ne izvode dokaze, ne sprovode istrage, niti mogu na bilo koji način pomagati u istrazi ;bez zvaničnih zahteva države na koji se taj zahtev odnosi", objasnio je Antonijević. ; ; Stefan Cvetković izjavio je danas da će odeću i kapuljaču koja mu je stavljena na glavu kada je, kako tvrdi, otet u noći 13. juna, predati dvema ambasadama kako bi bila pokrenuta međunarodna istraga.

Cvetković je, na konferenciji za medije sat i po vremena objašnjavao slučaj otmice i poručio da traži medjunarodnu istragu iz preventivnih razloga.

"Nisam ja ovde meta, već oni koji smetaju, koji istražuju stvari za koje javnost nema opravdanje", rekao je novinar i dodao da će odeću i kapuljaču sigurno predati ambasadi Rusije, a da još nije odlučio koja će biti druga ambasada i da bi to mogla da bude Nemačka.

Izvršna direktorka Gradjanskih inicijativa Maja Stojanović ocenila je da se u slučaju otmice Cvetkovića, treba koristiti proverljivim i pouzdanim informacijama, kako ne bi došli u situaciju da nadležne institucije ne reaguju u sličnim situacijama. ; ; Maja Stojanović je ocenila da je sada važan i kritičan trenutak za medije i medijske slobode u Srbiji.

"Državne institucije, mediji i sam Cvetković izlaze sa poluinformacijama, što sve može da kreira situaciju da u nekom budućem trenutku država, pa i medijska udruženja ne reaguju", rekla je Maja Stojanović agenciji Beta posle Cvetkovićeve konferencije u Beogradu.

(Kurir.rs / Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...