Najnovije vesti

ŠTA ZNAČI SMENA U BELOJ KUĆI: Boltonov odlazak gubitak za Srbiju!
Foto: EPA

ANALIZA

ŠTA ZNAČI SMENA U BELOJ KUĆI: Boltonov odlazak gubitak za Srbiju!

Vesti

Trampova smena savetnika za nacionalnu bezbednost, koji nije bio naklonjen
Prištini, nije dobra vest za našu državu

Odlazak Džona Boltona, savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa, gubitak je za Beograd jer smo u Beloj kući izgubili partnera koji je razumeo interese naše države i zalagao se za iznalaženje kompromisnog rešenja za kosovski čvor, ocenjuju sagovornici Kurira.

Razgraničenje

Oni, međutim, ističu da Boltonova smena neće dramatično uticati na promenu Trampove politike prema problemu Kosova, odnosno na to da se pitanje između Beograda i Prištine reši tako da nijedna strana ne bude apsolutno na gubitku.

Bolton je, inače, još 2008. bio jedan od retkih protivnika jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, a podržao je i ideju o razgraničenju sa Albancima. Nakon imenovanja za Trampovog savetnika marta 2018. Bolton je izjavio da SAD ne isključuju mogućnost „teritorijalne korekcije“ kao rešenja za kosovski problem. Veoma se zalagao za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Bez crvenih linija

Predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga i bivši ambasador Milisav Paić kaže da, iako bi za našu državu bilo bolje da je Bolton ostao kod Trampa, ne veruje da će biti zaokreta u američkoj politici prema Srbiji i KiM zbog njegove smene:

- U američkoj administraciji postoji konsenzus o pitanju KiM, a to je da nema crvenih linija u rešavanju tog pitanja, da su sve opcije otvorene, te da bi dve strane trebalo da se vrate za pregovarački sto i pronađu kompromisno rešenje. Odnosno, da se izađe u susret i srpskim interesima, da jedna strana ne gubi sve, a druga sve dobija - navodi Paić.

Milovan Drecun NE ZAVISI, IPAK, SVE OD JEDNOG ČOVEKA

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je američka administracija s Trampom na čelu definisala svoju politiku prema kosovskom problemu - da mora da se uvaži stav Beograda i srpskog naroda u donošenju konačnog rešenja:

- Dok je Tramp predsednik, nezavisno od toga ko mu je savetnik, taj stav će biti nepromenjen. Ne zavisi spoljna politika SAD od jednog čoveka. Pokazatelj je i nedavna poseta američkih senatora, i to demokrate Krisa Marfija i republikanca Rona Džonsona. I demokrata je rekao da obe strane moraju nešto da žrtvuju da bi se napravio napredak u budućnosti.

(Kurir.rs / B. B. / Foto:EPA) 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...