ZBOG ČEGA KLJUČA U BIH? Da li je trenutno u BiH najveća politička kriza od Dejtona? Zašto?
Foto: Kurir

ZBOG ČEGA KLJUČA U BIH? Da li je trenutno u BiH najveća politička kriza od Dejtona? Zašto?

Vesti -

Političke krize u Bosni i Hercegovini odnosno Republici Srpskoj, toliko su česte, gotovo permanentne, da samo pominjanje BiH asocira na zamršenu situaciju i problem.

Trenutno se tamo odvija institucionalna konfuzija, a od analitičara se može čuti da je reč o najvećoj političkoj krizi posle Dejtona!

Najnoviji povod za eskalaciju zapravo uopšte nije nov, već stari, dugogodišnji problem - nepriznati visoki predstavnik Kristijan Šmit i njegovi potezi, strane sudije u Ustavnom sudu BiH, reakcije Milorada Dodika koji javno i dosta brutalno osporava Šmitov legitimitet i poništava njegove odluke. Na to treba dodati i upornost Šmita koji je izmenio Krivični zakon BiH tako da je neprimenjivanje njegovih odluka sada krivično delo.

Dodik pak po ko zna koji put govori o osamostaljenju Republike Srpske, a stručnjaci tvrde da bi potencijalni referendum o secesiji bio "nukelarna opcija". Poslednja tačka sporenja tiče se Ustavnog suda BiH u kom više neće biti sudija iz Republike Srpske, što se protumačilo "Dodikovim pokušajem potkopavanja i osporavanja legitimiteta Ustavnog suda". Stvari su postale još više napete i zbog zahteva Denisa Zvizdića, predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da članice NATO Alijanse rasporede vojnike Severnoatlantskog saveza na teritoriju Brčko Distrikta.

U Usijanju pitamo: Zašto je postalo toliko napeto u Bosni i Hercegovini? Da li je u toku najveća politička kriza od Dejtona? Kako će reagovati hrvatski premijer Andrej Plenković, da li će izvršiti pritisak na lidera HDZ-a Dragana Čovića da se distancira od najnovijeg poteza svog dugogodišnjeg saveznika Milorada Dodika i da li bi to predsednika Republike Srpske oslabilo?

Gosti:

Miodrag LInta, predsednik Saveza Srba iz regiona

Mile Bosnić, predsednik Udruženja Krajišnika Srbije

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track