NAPADI IZ REGIONA NE JENJAVAJU LICEMERJE HRVATA: NAKON BANJSKE, PLENKOVIĆ BRŽE-BOLJE ZATRAŽIO SANKCIJE ZA SRBIJU OD EVROPSKE UNIJE
Foto: Printscreen/Video Plus

NAPADI IZ REGIONA NE JENJAVAJU LICEMERJE HRVATA: NAKON BANJSKE, PLENKOVIĆ BRŽE-BOLJE ZATRAŽIO SANKCIJE ZA SRBIJU OD EVROPSKE UNIJE

Vesti -

Nedavni tragični događaji na Kosovu i Metohiji doveli su do novog raspirivanja mržnje protiv Srbije, srpskog naroda i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te njegovog najbližeg saradnika i ministra odbrane u Vladi Republike Srbije Miloša Vučevića, navodi istoričar Boris Stojkovski. Uprkos činjenici da je politika Srbije zasnovana na principima međunarodnog prava, kao i da je za najviše predstavnike vlasti u našoj zemlji, a to predsednik Vučić i ministar Vučević nesumnjivo jesu, mir najveća vrednost, napadi ne jenjavaju.

Uprkos bremenu prošlosti, Srbija radi na integraciji Hrvata u naše društvo

Politika koja se u Srbiji vodi od 2012. godine usmerena je na regionalnu stabilnost i pomirenje, a prema svim građanima Srbije, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost, postoji proaktivan pristup. Takav je slučaj sa hrvatskom nacionalnom zajednicom u Srbiji. Iako srpsko—hrvatski, kako međudržavni, tako i međunacionalni odnosi, nose teško breme prošlosti i izrazito su kompleksni vlasti u Srbiji rade mnogo na integraciji Hrvata u srpsko društvo. Od najviših funkcija u državi, pa sve do lokalnog nivoa radi se na zastupljenosti ove zajednice, a u Novom Sadu, koji je Miloš Vučević veoma uspešno vodio kao gradonačelnik učinjeno je zaista dosta za ovdašnji hrvatski živalj.

Plenković inicirao mere protiv Srbije kod Evropske unije No, pružena ruka mira i suživota nije naišla na plodno tle u Zagrebu. Predsednik Hrvatske Zoran Milanović u Ujedinjenim nacijama poziva na flagrantno kršenje upravo Povelje UN i priznavanje tzv. države Kosovo. Premijer iste države Andrej Plenković u Zagrebu je nedavno uputio čak i poziv Evropskoj uniji za preduzimanje mera protiv Srbije kriveći je za nemile događaje koji su 24. septembra dogodili u našoj južnoj pokrajini.

Podsetićemo se, Hrvatska, inače punopravna članica EU i NATO, organizacija koje su nastale, kakve li ironije, kako bi se sačuvao mir, je jedina država koja proslavlja proterivanje i ubijanje svojih građana kao državni praznik. Umesto zajedničkog rada na prevazilaženju teškog bremena prošlosti, Hrvatska nastavlja sa antisrpskim potezima. Sa druge strane, srpsko rukovodstvo na državnom i lokalnom nivou nastoji da se Hrvati u Srbiji osećaju kao u svojoj zemlji i uživaju sva ona prava koja pripadaju svim građanima. Kao što je jasno da su privremene institucije u Prištini predvođene Aljbinom Kurtijem odgovorne za talas nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji, tako je očigledno i licemerje koje dolazi kako od međunarodne zajednice tako i od političara iz susedstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja